Μόσχας Κύριλλος: «Ο εορτασμός του Αγίου Σεργίου συνέπεσε με ένα ιστορικό γεγονός»

Γραφείο ρεπορτάζ: Romfea.gr

Με μεγαλοπρέπεια και ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάστηκε σήμερα, Δευτέρα 8 Οκτωβρίου η ημέρα μνήμης της κοιμήσεως του Αγίου Σεργιού του Ραντονέζ.
Στην ομώνυμη Λαύρα της Αγίας τριάδος του Αγίου Σεργίου, τελέστηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία στην οποία προεξήρχε ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ. Κύριλλος.
Με τον Πατριάρχη Κύριλλο, συλλειτούργησαν δεκάδες Αρχιερείς της Εκκλησίας της Ρωσίας και άλλων Τοπικών Ορθοδόξων Εκκλησιών.
Στη Θεία Λειτουργία παρέστησαν εκπρόσωποι της Ρωσικής Κυβέρνησης, Εκπρόσωποι της Δούμα, καθώς και Κυβερνήτες της Ρωσίας.
Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη λιτανεία εντός της Λαύρας, με τη συμμετοχή χιλιάδων πιστών και εκατοντάδων κληρικών.
Κατά τη διάρκεια της λιτανείας ο Προκαθήμενος της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσίας, προσευχήθηκε για την διατήρηση της ενότητας της Ορθοδοξίας, η οποία όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «κλονίζεται από διαχωρισμούς και σχίσματα.»
Να αναφερθεί ότι Πατριάρχης Κύριλλος, ανέπεμψε δέηση για την επιστροφή της Αρχιεπισκοπής της ρωσικής παράδοσης εν Δυτική Ευρώπη, καθώς και για την ειρήνη στην Ουκρανία.
«Ο σημερινός εορτασμός του Αγίου πατρός και θαυματουργού Αγίου Σεργίου, συνέπεσε με ένα ιστορικό γεγονός. Επέστρεψε στην αγκαλιά μας, ένα κομμάτι της εκκλησίας μας, το οποίο ήταν αποτέλεσμα τραγικών γεγονότων στην χώρας μας» – τόνισε μεταξύ άλλων ο Πατριάρχης Κύριλλος.
Επίσης ο Πατριάρχης Μόσχας αναφέρθηκε στον Άγιο Σέργιο, τονίζοντας ότι «το παράδειγμα του, μας καλεί να ξεπεράσουμε τις ανθρώπινες διαιρέσεις και συγκρούσεις και να αγωνιστούμε για την ενότητα.»
«Ας προσευχηθούμε όλοι στον Άγιο Σέργιο για την ενότητα της Εκκλησίας της Ρωσίας, η οποία πέρασε δυσκολίες και διαιρέσεις κατά τον περασμένο αιώνα» – πρόσθεσε κλείνοντας ο Πατριάρχης Κύριλλος.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ταφή ή καύση των νεκρών;

Η προβολή του ερωτήματος της ταφής ή της καύσης των νεκρών, από ορισμένους κύκλους, τις τελευταίες δεκαετίες, επανέφερε στο προσκήνιο της επικαιρότητας ένα θέμα, με το … [...]

Πνευματικά Αναγνώσματα • Re: Σήμερα είναι :Τη ΙΔ΄ (14η) Οκτωβρίου, μνήμη των Αγίων Μαρτύρων ΝΑΖΑΡΙΟΥ, ΠΡΟΤΑΣΙΟΥ, ΓΕΡΒΑΣΙΟΥ και ΚΕΛΣΙΟΥ.

Ναζάριος, Προτάσιος, Γερβάσιος και Κέλσιος οι θαυμαστοί και ένδοξοι Άγιοι Μάρτυρες έλαμψαν ως λαμπροί αστέρες βασιλεύοντος του ασεβεστάτου Νέρωνος, εν έτει νζ΄ (57). Ήτο … [...]