Νέας Ιωνίας Γαβριήλ: ''Για πρώτη φορά ανοίγεται δημόσιος διάλογος για τον ρόλο της Εκκλησίας''

Του Αιμίλιου Πολυγένη

Στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN μίλησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας κ. Γαβριήλ για την συμφωνία Αρχιεπισκόπου – Πρωθυπουργού.
Ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι πρόκειται για προτεινόμενη συμφωνία και όχι για συμφωνία μεταξύ Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου και Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.
”Ο Αρχιεπίσκοπος δεν έκανε ούτε βήμα πίσω, ούτε βήμα μπροστά. θα πω ξεκάθαρα πιο είναι το περιεχόμενο αυτής της προτεινόμενης συμφωνίας, βάζοντας το επίθετο «προτεινόμενη» καταλαβαίνεται ότι είναι κάτι που προτείνεται για να προχωρήσει και να γίνει νόμος του Κράτους” ανέφερε μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος.
”Υπάρχει μία συμφωνία Αρχών η οποία έπρεπε να συζητηθεί μετά από μία πολυετή διαδικασία διαλόγου. Σε καμία περίπτωση όμως δεν μιλάμε για μία συμφωνία που επετεύχθη και έχουμε ένα δεδικασμένο. Αυτή η συμφωνία θα μπορούσε να χαλάσει από την άγνοια όλων των πλευρών, και είναι λογικό να υπάρχουν οι αντιδράσεις” – πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο κ. Γαβριήλ.
Σε άλλο σημείο ο Σεβασμιώτατος ανέφερε ότι και ο ίδιος έχει πολλά ερωτήματα επί του θέματος γιατί υπάρχουν πράγματα που δεν γνωρίζουν και πρέπει στην πορεία αυτά να διευθετηθούν, όπως το ασφαλιστικό, το συνταξιοδοτικό κτλ.
Σε ερώτηση εάν οι Μητροπολίτες γνώριζαν για το θέμα ο Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας τόνισε μεταξύ άλλων: ”Οι περισσότεροι Μητροπολίτες γνωρίζαμε ότι υπάρχει μία διαδικασία διαλόγου του Αρχιεπισκόπου με την Ελληνική Πολιτεία. Είναι πολλά πράγματα τα οποία ο Μακαριώτατος έχει βάλει στο τραπέζι του διαλόγου τα τελευταία χρόνια, όπως η εκκλησιαστική περιουσία, η εκκλησιαστική εκπαίδευση, η μισθοδοσία, και είναι πολλά τα θέματα τα οποία έχουμε συζητήσει με τις εκάστοτε κυβερνήσεις”.
Κλείνοντας ο Σεβασμιώτατος ανέφερε χαρακτηριστικά: ”Υπάρχει μία δυνατότητα, όπου ανοίγεται για πρώτη φορά ένας δημόσιος διάλογος για τον ρόλο της Εκκλησίας. Μιλάμε τόσα χρόνια για διακριτούς ρόλους αλλά κανείς δεν μπαίνει στο κομμάτι ποιοι είναι οι ρόλοι”.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Η ζωή του Αγ. Ιωάννου του Χρυσοστόμου

Οι Άγιοι είναι τα ζωντανά παραδείγματα ανθρώπων που ακολούθησαν τα διδάγματα του Χριστού, των Αγίων Πατέρων και ήταν ενεργοί στα Μυστήρια της Εκκλησίας. Είναι εφικτό για … [...]

Ο ακούραστος ρήτορας

Ένας από τους τρεις Ιεράρχες και προστάτες των γραμμάτων που γιορτάζουμε σήμερα, είναι ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος. Ήταν ένας πολύ μορφωμένος άνθρωπος, αφού, από την … [...]

Από τον εντοπισμό, στην συντήρηση και την αποκατάσταση: Η ιστορία διάσωσης ενός αμφιπρόσωπου εκκλησιαστικού λάβαρου

Στο παρόν άρθρο παρουσιάζονται οι εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης ενός αμφιπρόσωπου εκκλησιαστικού λάβαρου από τον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου του χωριού Μόλιστας. … [...]