Ναυπάκτου Ιερόθεος: Ο όρος «Αυτοκέφαλη Εκκλησία»

Του Σεβ. Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιεροθέου

Σε προηγούμενο κείμενό μου κατέληξα στο ότι σε επόμενο κείμενο θα ασχοληθώ με τον όρο «Αυτοκέφαλη Εκκλησία», που παρερμηνεύεται. Αυτό το κάνω με την παρούσα μελέτη, με την οποία επεκτείνω τις σκέψεις μου, που συνοπτικά είχαν διατυπωθή και παλαιότερα.
Όταν αναφερόμαστε στις κατά τόπους Εκκλησίες τις απο­καλούμε Αυτοκέφαλες, και στον Τόμο με τον οποίον χειραφετούνται οι Μητροπόλεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου και χορηγείται σε αυτές η αυτοδιοίκηση γίνεται λόγος για Αυτοκέφαλη Εκκλησία.
Θεωρώ ότι ο όρος Αυτοκέφαλη Εκ­κλησία πρέπει να διευκρινισθή το τι σημαίνει εκκλησιολο­γικώς.
Και αυτό είναι σημαντικό, διότι το πρόβλημα που ανέκυψε με την Ουκρανία είναι ένα σύμπτωμα, αλλά το αίτιο της ασθενείας βρίσκεται στο πως θεωρείται σήμερα η λεγόμενη Αυτοκέφαλη Εκκλησία, από μερικές κατά τόπους Εκκλησίες.
Αυτό θα γίνη σαφές με όσα θα γραφούν στην συνέχεια.
ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Αγχος και πνευματικη ζωη…

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Άγχος: Μπορεί η ίδια η πνευματική ζωή να δημιουργήσει με κάποιο τρόπο άγχος σε έναν άνθρωπο; Ναι, όταν προσπαθεί … [...]

Πνευματικά Αναγνώσματα • Re: Σήμερα είναι :Τη ΙΣΤ΄ (16η) Ιουλίου, μνήμη του Αγίου Μάρτυρος ΑΝΤΙΟΧΟΥ, αδελφού του Αγίου Μάρτυρος Πλάτωνος.

Αντίοχος ο Μάρτυς κατήγετο εκ της εν Καππαδοκία πόλεως Σεβαστείας, την ιατρικήν δε μετερχόμενος περιήρχετο τας πόλεις και ιάτρευσε τους ασθενούντας. Περιερχόμενος λοιπόν … [...]