Νικαίας: ''Ο Σταυρός ας μας υπενθυμίζει την μεγάλη αξία της ψυχής μας'' (ΦΩΤΟ)

Αιγάλεω | Θάνος Θανόπουλος

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάσθηκε η Γ’ Κυριακή των Νηστειών της Μεγάλης Τεσσαρακοστής (Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως) στον Ιερό Ναό Εσταυρωμένου στο Αιγάλεω.
Σύμφωνα με το τυπικό πραγματοποιήθηκε η τελετή της λιτάνευσης και της προσκύνηση του Τιμίου Σταυρού.
Στην Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νικαίας κ. Αλέξιος, πλαισιούμενος από τον Προϊστάμενο του Ναού π. Γερβάσιο Φράγγου και τους συνεφημερίους του.
Τον Θείο λόγο κηρυξε ο Σεβασμιώτατος, ο οποίος αναφέρθηκε στην σημερινή Ευαγγελική περικοπή, στην αξία της ψυχής και στην φροντίδα που πρέπει να καταβάλλουμε γι’ αυτή.
”Πολύ εύκολα ελκύεται ο άνθρωπος από τον γύρω κόσμο και από τα εντυπωσιακά και φανταχτερά αγαθά του και συγχρόνως λησμονεί ένα εσωτερικό, ατίμητο θησαυρό που του χάρισε ο Θεός. Τον λησμονεί και γι’ αυτό τον παραμελεί. Ο θησαυρός αυτός είναι η αθάνατος ψυχή” ανέφερε μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος.
Σε άλλο σημείο ο κ. Αλέξιος τόνισε: ”Για να κατανοήσουμε την αξία της ψυχής θα πρέπει να πάρουμε τα μάτια από τα μάταια του κόσμου τούτου. Να στραφούμε προς τα έσω και να σκεφτούμε ότι υπάρχει μέσα μας ο θησαυρός αυτός. Ναι να σκεφτούμε την ψυχή μας, διότι την έχουμε λησμονήσει. Μέσα στο σώμα μας υπάρχει το χρυσάφι του Θεού, το πνευματικό, η ατίμητος ψυχή μας”.
Επίσης ο κ. Αλέξιος επισήμανε στους εχθρούς της ψυχής μας, οι οποίοι είναι ο αντίδικος διάβολος και η αμαρτία.
”Παρατηρήσαμε σήμερα ιδιαιτέρως τον Τίμιο Σταυρό που μας προβάλλει η Εκκλησία. Τί άλλο είναι Αυτός, παρά απόδειξη ότι ο Θεός από άπειρη αγάπη θέλησε λυτρώσει την ψυχή μας από την αμαρτία. Θα πρέπει να στολίζουμε την ψυχή μας και με άγιες αρετές, οι οποίες θα την λαμπρύνουν και θα την καθιστούν δυνατή κατά τον πειρασμό της αμαρτίας. Ο Μέγας Βασίλειος μας προτρέπει να κάνουμε ωραία την ψυχή μας, στολίζοντας την με της αρετής το κάλλος” συμπλήρωσε ο κ. Αλέξιος.
Κλείνοντας ο Μητροπολίτης Νικαίας υπογράμμισε: ”Μια και μόνο ψυχή έχουμε, αν την χάσουμε θα εχάσαμε το παν. Και δυστυχώς πολλά μέσα χρησιμοποιεί ο πονηρός για να μας κάνει να την χάσουμε. Ας φυλάξουμε τον πολυτιμότερο θησαυρό που έχουμε, την ψυχή μας. Ας περιφρουρήσουμε τον μεγάλο αυτό θησαυρό. Χρειαζόμεθα δυνάμεις. Να, ο Σταυρός του Κυρίου μας. Από Αυτόν απορρέει η Χάρις του Λυτρωτού μας. Ο Σταυρός του Κυρίου ας μας εμπνέει και ενδυναμώνει. Αυτός ας μας υπενθυμίζει την μεγάλη αξία της ψυχής μας, Αυτός ας φλογίζει την ψυχή μας. Δεν μπορεί τότε παρά να νικήσουμε και να σώσουμε, δια της Χάριτος του Κυρίου, την αθάνατο ψυχή μας. Και αυτό θα είναι το αγιότερο τρόπαιό μας στον αγώνα της ζωής μας”.
Στην συνέχεια τελέστηκε το κτητορικό Μνημόσυνο των κεκοιμημένων Ιερέων, επιτρόπων και ευεργετών του Ναού.
Τέλος να σημειωθεί ότι το απόγευμα στον Ιερό Ναό θα τελεστεί ο Κατανυκτικός Εσπερινός και οι Χαιρετισμοί του Τιμίου Σταυρού.
ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΠΛΟΥΣΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

«Ιούδας ο προδότης και δόλιος….»

Ο Ιούδας στην Ορθόδοξη Εκκλησία δεν έγινε ποτέ το κατεξοχήν προειδοποιητικό παράδειγμα για το ολέθριο τέλος του μεγαλύτερου αμαρτωλού και εγκληματία της ιστορίας, όπως … [...]