Οικουμενικός Πατριάρχης: «Τα εκκλησιαστικά πράγματα δεν κρίνονται εν πλήθει»

Επιστολή προς τους συγγραφείς του ιστορικο-εκκλησιαστικού πονήματος «Ο Κόσμος της Ορθοδοξίας στις σημερινές γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη», Καθηγητές της Εκκλησιαστικής Ιστορίας κ.κ. Αθανάσιο Αγγελόπουλο και Εμμανουήλ Καραγεωργούδη, απέστειλε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος.
Ο Παναγιώτατος μεταξύ άλλων εξάρει τη συμβολή του συγγράμματος στην ιστορική τεκμηρίωση των ενεργειών του Οικουμενικού Πατριαρχείου, σχετικά με την απόδοση του Αυτοκεφάλου στην Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία, καθώς και στην προάσπιση της ιστορικής αλήθειας.
Παράλληλα, χρησιμοποιεί και παραθέτει σημεία του πονήματος τα οποία αποτελούν, όπως τονίζει ο Παναγιώτατος, θεμελιώδεις κανονικές αρχές, όπως, «Τα εκκλησιαστικά πράγματα δεν κρίνονται και δεν αποφασίζονται εν πλήθει…(Μ. Βασίλειος)» ή «η αποδοχή και εφαρμογή του εκκλήτου είναι το βάλσαμο της εν Χριστώ αγάπης, δηλ. της ενότητος, κατά των Σχισμάτων, στα οποία για την Μητρόπολη Κιέβου εμμένει η Μόσχα».
Διαβάστε ολόκληρη της επιστολή του Παναγιωτάτου, πατώντας (ΕΔΩ).

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Προσέχετε την ελεημοσύνην υμών

Ο Αρχιμανδρίτης Επιφάνιος Χατζηγιάγκου, Προϊστάμενος του Μητροπολιτικού Ναού της Ιεράς Μητροπόλεως Φλωρίνης, μιλάει για την αρετή της ελεημοσύνης, σύμφωνα με τους λόγους … [...]

Η ελεημοσύνη του ελεήμονα

Συμπληρώνονται σήμερα 1400 χρόνια από τη οσία κοίμηση τού εν αγίοις πατρός ημών Ιωάννη του Ελεήμονος, Πατριάρχη Αλεξανδρείας, του εκ Κύπρου καταγομένου και εν Κύπρω … [...]