Οι νέοι μας πρωτοπορούν και μας διδάσκουν (ΦΩΤΟ)

Του Σεβ. Μητροπολίτη Ναϊρόμπι κ. Μακαρίου | Romfea.gr

Για αρκετές τώρα δεκαετίες συμμετέχω ενεργά σ’ όλες τις δραστηριότητες της Ορθόδοξής μας Εκκλησίας στον χώρο της Αφρικής.
Έχω σημειώσει σε παλαιότερες αναφορές μου μερικά αποσπάσματα από τις εκπλήξεις που γενικά κατά τη διάρκεια των συναντήσεων με τους νέους μας σε διάφορες εκδηλώσεις τους και απαθανάτισα με θαυμασμό και δέος – ακόμα – τη δυναμικότητα και ειλικρίνεια της ψυχής τους μέσα από τη βαθιά και έμφυτη ορθόδοξη χριστιανική τους πίστη και παιδεία.
Όταν μου δίνεται η ευκαιρία παρίσταμαι περισσότερο στις εκδηλώσεις τους που συμμετέχουν ενεργά, συνδυάζοντας τον πολιτισμό των φυλών τους σ’ ένα εξαίρετο συγκέρασμα με το πνεύμα και το ήθος της Ορθοδοξίας.
Και ιδού πάλιν αυτές τις μέρες συμμετείχα για μια ακόμη φορά σ’ αυτό το δικό τους πανηγύρι.
Έφθασαν από διάφορες περιοχές – όσο κι αν ταλαιπωρήθηκαν από τις μακρινές και ατέλειωτες αποστάσεις – άντεξαν και έμπαιναν μπουλούκια – μπουλούκια μέσα στον ναό του Αγίου Ελευθερίου στο περίχωρο της Ναϊρόμπης.
Η θεία λειτουργία που τελέσαμε με τις μελωδικότατες φωνές τους, η άμεση και βαθιά συμμετοχή τους, έδειχνε ότι η μεταστροφή τους προς της Ορθοδοξία ήταν κατακόρυφη και παραδειγματική.
Κινούνταν στη σωστή πορεία της πλεύσης τους, όλα πια τα ζούσαν με τον ενθουσιασμό και την απόφασή τους να μείνουν κοντά στον Χριστό με μια κρυφή ελπίδα: να σώσουν τους εαυτούς τους πρώτα και ύστερα τους γύρω τους, με το παράδειγμά τους.
Το φώναζαν μέσα από τα τραγούδια τους και τον χορό τους «αυτός ο Χριστός είναι η ζωή, η ελπίδα και η σωτηρία του κόσμου, είναι Αυτός χθες και σήμερον και εις τους αιώνας».
Σείστηκε ο ναός, αφού τον ομολογούσαν με τους λόγους τους μέσα από τα τραγούδια ως τον εμπνευστή, καθοδηγητή και αναγεννητή των ψυχών τους.
Είναι αυτοί οι νέοι πεπεισμένοι και το ομολογούν. Κοντά στον Χριστό βρίσκουν την Ανάσταση, την ειρήνη και τη μακαριότητα της ψυχής του.
Πού αλλού να καταφύγουν και να αναζητήσουν έλεος και παρηγοριά, στήριξη και ενδυνάμωση της ψυχής και της καρδιάς τους;
Αυτόν, λοιπόν, τον Θεό της ειρήνης έψαχναν να βρουν μέσα από τις ανιστόρητες και ανυπέρβλητες καταστάσεις και παραστάσεις των διαφόρων παγίδων και πειρασμών του σατανά … μα να!
Τώρα γνωρίζουν ότι υπάρχει κάποιος που τους ψάχνει και θέλει να τους σώσει, τους αναζητά με αγάπη περισσή, είναι δικός τους, είναι αιώνια μαζί τους … δεν πρέπει να Τον αφήσουν να τους φύγει, Τον έχουν ανάγκη, τους αγαπάει και θέλει να τους στηρίξει.
Είναι τόσο σίγουρος για τη δυναμική και σωστική παρουσία Του, που δεν μπορούν να Τον αφήσουν να φύγει.
Γι’ αυτούς είναι η μόνη ελπίδα, η παρηγοριά, η προσδοκία και το εκφράζουν ότι κυριολεκτικά ο ίδιος ο Θεός τους βρήκε και τους τράβηξε κοντά Του.
Έπρεπε στο τέλος όλων αυτών των σημαντικών εκδηλώσεών τους, να κάνω κι εγώ τον δικό μου απολογισμό.
Τους ευχαρίστησα και τους υποσχέθηκα ότι η Εκκλησία μας θα είναι πάντα δίπλα τους, μαζί τους.
Για μια ακόμη φορά τους διαβεβαίωσα ότι οι δραστηριότητές τους αυτές θα επιβεβαιώνουν ότι η Εκκλησία μας στον χώρο της Αφρικής υπάρχει και θα υπάρχει, γιατί αυτό οι ίδιοι θα είναι οι αυριανοί συνεχιστές του κοσμοσωτήριου έργου που κηρύττει η Ορθοδοξία που ανακουφίζει κυριολεξία τους ανθρώπους και τους ετοιμάζει για την αιώνια και μόνιμη πατρίδα τους.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Μετονομασίες δύο Ιερών Μητροπόλεων

Γραφείο ρεπορτάζ: Romfea.gr Δημοσιεύθηκαν στο φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως οι αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος για την μετονομασία της … [...]

Η σχέση μας με τον κόσμο

Δεν είναι λίγες οι φορές που βρισκόμαστε με ανθρώπους που «δεν είναι της Εκκλησίας», ή «δεν πιστεύουν», ή, τέλος πάντων, δεν έχουν τις ίδιες αντιλήψεις με μας για τη ζωή … [...]

Εύκολα τα λόγια, μα δύσκολα τα έργα

– Πάει, ξεγράψτε τη γάτα και τη λαχτάρα της! Όλοι οι ποντικοί γύρισαν και κοίταξαν απορημένοι τον νεαρό ποντίκαρο, που έκανε τη σοβαρή και περισπούδαστη … [...]