Ολοκληρώθηκαν οι εορτές του Αγίου Δωδεκαημέρου στην Β. Αφρική (ΦΩΤΟ)

Με τη δέουσα εκκλησιαστική τάξη εορτάσθηκε κι εφέτος το Άγιον Δωδεκαήμερον στην ιστορική Ιερά Μητρόπολη Καρθαγένης και Βορείου Αφρικής.
Ο κύκλος των εορταστικών εκδηλώσεων άρχισε την Κυριακή προ της Χριστού Γεννήσεως με κοινό εκκλησιασμό του ελληνόφωνου και ρωσσόφωνου ποιμνίου στον Μητροπολιτικό Ι.Ναό του Αγίου Γεωργίου Τύνιδος, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Καρθαγένης κ. Μελετίου και συλλειτουργούντων του Παν. Αρχιμ. Δαμασκηνού Φυλακτού, ο οποίος προσήλθε εθελοντικά εξ Αθηνών και του Αιδ. Πρωθιερέως Δημητρίου Netsvetayev. Επίσης, το παρόν έδωσε η Εξοχ. Πρέσβης της Ελλάδος κα Θηρεσία-Παρασκευή Αγγελάτου και το προσωπικό της Ελληνικής Πρεσβείας.
Την κυριώνυμον ημέρα της θείας Σαρκώσεως του Θεανθρώπου τελέσθηκε ωσαύτως η Θεία Λειτουργία εν Τύνιδι, αλλά και εν  Καζαμπλάνκα του Μαρόκου, ιερουργούντος εκεί του Αιδ. Πρωτοπρεσβυτέρου Γεωργίου Φραγκιαδάκη, προσελθόντος εθελοντικά εκ της Ι. Μητροπόλεως Νικαίας.
Την 1ην Ιανουαρίου ο Σεβασμιωτατος ιερούργησε, ετέλεσε την καθιερωμένη Δοξολογία του Νέου Έτους κι ευλόγησε την πατροπαράδοτη βασιλόπιτα  εις τον Μητροπολιτικόν Ι.Ναόν Αγίου Γεωργίου Τύνιδος με την παρουσία της Εριτίμου Προξένου κας Ηλιάνας Ανδρίτσου και του Στρατιωτικού Ακολούθου κ. Αλκιβιάδη Ιωάννου, του Προέδρου της Ελλην. Κοινότητος κ.Ιωάννου Δύντσικου και των Ελλήνων Παροίκων.
Την ίδια ημέρα, μετέβη αεροπορικώς εις το Μαρόκο όπου την 6ην Ιανουαρίου  ιερούργησε και ετέλεσε τον Μεγ. Αγιασμό εις τον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού Θεοτόκου Καζαμπλάνκας.
Μετά την απόλυση της Ευχαριστιακής Συνάξεως, ευλόγησε την βασιλόπιτα της Ελληνικής Κοινότητος Μαρόκου με την παρουσία των Εξοχ. Πρέσβεων της Ελλάδος κ.Παναγιώτου Σαρρή και Ρουμανίας κας Daniela Basavan και ικανή συμμετοχή Ελλήνων, Ρουμάνων, Σέρβων, Βουλγάρων και Ρώσσων, προς τους οποίους ο Πρόεδρος της Κοινότητος κ.Κων. Πιστικός προσέφερε εορταστικό γεύμα.
Το εσπέρας της ιδίας ημέρας ο Μητροπολίτης μετέβη εις την πρωτεύουσα Ραμπάτ και χοροστάτησε εις την παννυχίδα της εορτής των Χριστουγέννων, κατά το ιουλιανό ημερολόγιο, εις τον Ιερό Ναό Αναστάσεως του Κυρίου, συνεπικορούμενος υπό του Αιδ. Πρωθιερέως Μαξίμου Massalitin.
Προ της ιεράς ακολουθίας, ο Σεβασμιώτατος παρηκολούθησε χριστουγεννιάτικα τραγούδια απο τα παιδιά της Ενορίας προς τα οποία προσέφερε γλυκά και δώρα.
Ωσαύτως, εις τον Μητροπολιτικόν Ι.Ναόν του Αγίου Γεωργίου Τύνιδος την εορτή των Θεοφανείων ετέλεσε ο Παν. Αρχιμ. Δαμασκηνός Φυλακτός με την παρουσία των διπλωματικών Αρχών της Ελλάδος.
Ας σημειωθεί, ότι η Ιερά Μητρόπολη Καρθαγένης κυκλοφόρησε τρίγλωσσο εγκόλπιον Ημερολόγιον διά το έτος 2018, με χρήσιμες πληροφορίες γιά την ορθόδοξη παρουσία και δράση στην Βόρειο Αφρική.
Το Ημερολόγιο χαιρετίζει η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄ και μεταξύ των άλλων γράφει : Σήμερα η Ιερά Μητρόπολις Καρθαγένης συνεχίζει, ως ακοίμητη φρυκτωρία, να φυλάσσει την αυτοσυνειδησία και να εκπέμπει την μαρτυρία της Ορθοδοξίας στο κέρας της βόρειας Αφρικής.
Μαρτυρία αγάπης προς κάθε άνθρωπο μόνο και μόνο γιατί είναι άνθρωπος. Και, ως άνθρωπος, είναι εικόνα του Θεού, είτε είναι Χριστιανός ή Μουσουλμάνος, είτε είναι Έλληνας ή Σλάβος, είτε είναι Άραβας ή Αφρικανός.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΚΑΙ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΤΙΜΟΘΕΟΥ

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μας παρέχουν οι Πράξεις των Αποστόλων και οι Επιστολές του Αποστόλου Παύλου, ο Τιμόθεος ήταν ο πιο αγαπητός μαθητής του και ένας από τους … [...]

Μακάριοι ων αφέθησαν αι ανομίαι

Ο μακαριστός Γέρων Αθανάσιος Μυτιληναίος, στην τέταρτη ομιλία του για το βιβλίο των Ψαλμών της Π. Διαθήκης, αναλύει τον 31ο Ψαλμό, στον οποίο ο Δαυίδ εκφράζει την χαρά … [...]

Επιφανών ανδρών πάσα γη τάφος;

Τα τελευταία χρόνια γίνεται συχνότερα αναφορά για τους πεσόντες ήρωες του έπους του 1940. Έχουν συσταθεί επιτροπές, έχουν αναληφθεί πρωτοβουλίες και γίνονται συζητήσεις … [...]

Ο Γέροντας Ιωαννίκιος Ανδρουλάκης (1924-2017) ο από Μαλλών Ιεραπύτνης: ένας ΄΄παλαιοδιαθηκικός΄΄ μοναχός της Κρήτης

Γνωρίσαμε τον π. Ιωαννίκιο με την προτροπή φίλου μας, το 2011, ένα χρόνο πριν μετακομίσουμε από την Κρήτη στην Αθήνα .«Πήγαινετε» μας είπε «γιατί τον ταλαιπωρούν κάτι … [...]

Επιστήμη και Υπεροψία

Κάποιες  φορές, το  αντικείμενο  της  επιστημονικής  μελέτης  δημιουργεί  στους  επιστήμονες  την  εντύπωση  ότι  είναι  σε  θέση  να  κατανοήσουν  την  πορεία  των  … [...]

ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΑΛΑΘΗΤΟ (21/01/2018)

"Πλάγιος του πέμπτου" 1) Άπαντες σχεδόν οι Μητροπολίτες της Μακεδονίας ήταν εκεί! Άκουσαν το λαό τους και βρέθηκαν δίπλα του. Από τη Θεσσαλία και κάτω με εξαίρεση τον … [...]