Ομιλία για τον ρόλο του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Ι.Μ. Βελγίου

Ομιλία με θέμα «Ο ρόλος του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Ορθόδοξη Εκκλησία» πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 25 Φεβρουαρίου 2019 στο κέντρο των Βρυξελλών, στα πλαίσια του κύκλου ομιλιών της Ιεράς Μητροπόλεως Βελγίου «Ορθόδοξος Λόγος«.
Τον λόγο στην συγκεκριμένη εισήγηση έλαβε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σμύρνης κ. Βαρθολομαίος, ιεράρχης έμπειρος σε Διορθόδοξα θέματα, ο οποίος υπηρέτησε σε νευραλγικές θέσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου, του Υπογραμματεύοντος και του Αρχιγραμματέως, σε συγκυρίες κρίσιμες και σημαντικές με κυριότερη την τελευταία περίοδο της προετοιμασίας της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας, η οποία έλαβε χώρα στην Κρήτη τον Ιούνιο του 2016, και μετέπειτα, από τον Αὐγουστο του ίδιου έτους εξελέγη Μητροπολίτης της Ιεράς Μητροπόλεως Σμύρνης, παραμένων πάντοτε στο έμψυχο δυναμικό των παρεπιδημούντων στην Πόλη ιεραρχών.
Στην εμπεριστατωμένη εισήγησή του ο Μητροπολίτης Βαρθολομαίος αρχικά αναφέρθηκε στην απαρχή και την ιστορική πορεία της Επισκοπής του Βυζαντίου, η οποία με την ίδρυση της Πόλεως και την μεταφορά της Ρωμαϊκής πρωτεύουσας έγινε η Αρχιεπισκοπή Κωνσταντινουπόλεως και με την πάροδο των αιώνων και τις εξελίξεις έγινε το Οικουμενικό Πατριαρχείο, αρχικά δευτερόθρονο και στην συνέχεια πρωτόθρονο και πρωτεύθυνο.
Μια πρωτοκαθεδρία, η οποία δεν προέρχεται από την εξουσιαστική δύναμη έναντι των λοιπών κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών, αλλά μια πρωτοκαθεδρία ευθύνης και συντονιστικού ρόλου στον Ορθόδοξο κόσμο.
Στην συνέχεια ανέπτυξε τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες του Οικουμενικού Πατριαρχείου σε διορθόδοξο, διαχριστιανικό και διαθρησκειακό επίπεδο, στους διαλόγους και τις πλατφόρμες στις οποίες είτε απλά συμμετέχει, είτε πρωτοστατεί για την προώθηση και την επίλυση διαφόρων καίριων και σημαντικών ζητημάτων που απασχολούν τον κόσμο.
Το πέρας της ομιλίας ακολούθησε συζήτηση, όπου το πολυπληθές ακροατήριο είχε την ευκαιρία να θέσει ερωτήματα και να λάβει απαντήσεις για σημαντικά θέματα, τα οποία απασχολούν το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τον συντονιστικό ρόλο, τον οποίο διαδραματίζει στην Ορθόδοξη Εκκλησία.
ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Εις τον Ευαγγελισμόν της Θεοτόκου

Ο μακαριστός Γέρων Γεώργιος Γρηγοριάτης, μιλώντας για την μεγάλη εορτή του Ευαγγελισμού, τονίζει ότι η Υπεραγία Θεοτόκος έκανε τέλεια υπακοή στο θέλημα του Θεού Πατρός … [...]

ΜΕΓΑΛΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ στο 1821: Δειτε Ντοκιμαντερ του Ελλας – Ορθοδοξια, ιστορικες ταινιες και διαβαστε αποκαλυπτικα αρθρα για την Επανασταση και τους Αγωνιστες της!

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ!!!ΒΙΝΤΕΟ: Ο π. Γ. Μεταλληνός μιλάει για το 1821 στο Ελλάς - ΟρθοδοξίαΗ ανυπολόγιστη πολεμική προσφορά της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Επανάσταση του … [...]

Εννέα μήνες πριν….

Εννέα μήνες πριν από τη Γέννηση του Χριστού, στις 25 Μαρτίου, έχουμε τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, δηλαδή την καλή είδηση (Ευαγγέλιο) που πήρε η Παναγία από τον Άγγελο … [...]