Ο Άγιος Πορφύριος και οι εορτασμοί της Ρωσικής Εκκλησίας

Γράφει ο Ιερομόναχος Γεώργιος Καυσοκαλυβίτης στην Romfea.gr

Σήμερα Σάββατο 2 Δεκεμβρίου ξεκινούν στη Μόσχα οι εορτασμοί για την 100η επέτειο επανασύστασης του Πατριαρχικού θεσμού.
Είναι για τους Έλληνες τόσο ευχάριστη αυτή η πνευματική συγκυρία γιατί με την εορτή του Αγίου Πορφυρίου, ξεκινούν και οι εορτασμοί της Ρωσικής Εκκλησίας.
Είναι μία ευκαιρία για τους δύο λαούς Ελλάδος και Ρωσίας να έλθουν πιο κοντά μέσα από τον δρόμο των Αγίων.
Ό Άγιος Πορφύριος όπως γνωρίζουμε πήγε στα Καυσοκαλύβια του Αγίου Όρους το 1918, ένα χρόνο μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση στη Ρωσία.
Εκεί σε ηλικία 15 περίπου ετών, είχε μία πνευματική εμπειρία μοναδική με έναν άγνωστο Ρώσο Άγιο ασκητή των Καυσοκαλυβίων, τον Γέροντα Δημά, έναν πρώην αξιωματικό του Τσάρου της Ρωσικής Αυτοκρατορίας.
Ο Γέρων Δημάς διέμενε στην Ιερά Καλύβη του Τιμίου Προδρόμου (σήμερα εγκαταλελειμμένη) στο υψηλότερο σημείο της Σκήτης της Αγίας Τριάδος, πάνω από την καλύβη του Αγίου Γεωργίου όπου διέμενε ο Άγιος Πορφύριος.
Ένα πρωί στα Καυσοκαλύβια, ο μικρός Νικήτας (το μοναχικό όνομα του Αγίου Πορφυρίου) περίμενε υπομονετικά στον προνάρθηκα ώστε να κτυπήσουν οι καμπάνες και να ανοίξει η Εκκλησία.
Στο ναό προσήλθε και ο Γέρων Δημάς χωρίς να αντιληφθεί την παρουσία του μικρού Νικήτα και άρχισε τις εδαφιαίες μετάνοιες προσευχόμενος εμπρός στην εικόνα της Αγίας Τριάδος με το όνομα της Υπεραγίας Θεοτόκου.
Ο Γέρων Δημάς έλαμψε πλημμυρισμένος από το φώς της Θείας Χάρης και αμέσως το φως πήγε και πλημμύρισε και τον μικρό Νικήτα ο οποίος παρακολουθούσε από μία γωνία του εξωνάρθηκα.
Έκτοτε ο Γέρων Δημάς γνωρίζοντας ότι και ο μικρός Νικήτας έλαβε μέσα από αυτόν τη Χάρη της Αγίας Τριάδος, τον θεωρούσε μαθητή του και τον αποκαλούσε «ученик» (ουτσινίκ).
Μετέπειτα ο Άγιος Πορφύριος αποκαλούσε τον Γέρων Δημά ως σπουδαίο άγνωστο Άγιο. Και αυτή ήταν η πραγματικότητα.
Ένας Ρώσος ασκητής ήταν ο δάσκαλος που μύησε τον μικρό Νικήτα στην ανώτερη πνευματική ζωή.
Σήμερα που συμπληρώνονται 4 χρόνια από την αγιοκατάταξη του Αγίου Πορφυρίου από το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο, την εορτή του Αγίου την 2α Δεκεμβρίου και τις εορταστικές εκδηλώσεις στη Ρωσία και την Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, θα ήταν ευχής έργον να συμπεριλάβει η Ορθόδοξη Εκκλησία στο αγιολόγιό της την ίδια ημερομηνία (2/11) και το Γέρων Δημά τον Ρώσο ως τον διδάσκαλο του Αγίου Πορφυρίου, ένα σπουδαίο Άγιο ασκητή κατά τον Άγιο Πορφύριο.
Ο συνεορτασμός των δύο Αγίων Πορφυρίου και Γέροντα Δημά θα αποτελεί καταλύτη ενότητας Ελλάδος και Ρωσίας και θα σηματοδοτεί μία ουσιαστική πνευματική σχέση των δύο λαών, όπως είχαν και οι δύο Άγιοι Γέροντες και πάντα ενθυμούμενοι τα λόγια του Αποστόλου Παύλου: «ὅπου οὐκ ἔνι Ἕλλην καὶ Ἰουδαῖος, περιτομὴ καὶ ἀκροβυστία, βάρβαρος, Σκύθης, δοῦλος, ἐλεύθερος, ἀλλὰ τὰ πάντα καὶ ἐν πᾶσι Χριστός». (Κολ. 3,11)

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ο Πειραιάς τίμησε τον Πολιούχο του (ΦΩΤΟ)

Χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς κ.Σεραφείμ πραγματοποιήθηκαν οι φετινές Λατρευτικές εκδηλώσεις για τον Πολιούχο και Προστάτη Άγιο της πόλεως του … [...]

H Μεγάλη Νίκη της Ζωής

Η Ζωή είναι μια τόση δα μικρή ζαχαρίτσα. Ζει ανέμελα στην αγαπημένη της Ζαχαροχώρα, παρέα με τους ξεχωριστούς της φίλους. Όμως ένα τρομερό γεγονός θα συμβεί και θα … [...]