Ο Επίσκοπος Λούγκρο της Καλαβρίας στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο

Πριν από λίγες ημέρες ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, υποδέχθηκε για πρώτη φορά μια αντιπροσωπεία της Ελληνοαλβανικής Επισκοπής του Λούγκρο της Καλαβρίας της Ιταλίας, της οποίας ηγείτο ο Σεβασμιότατος κ. Ντονάτο Ολιβέριο.
Η συνάντηση έγινε στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών σε εξαιρετικά εγκάρδια ατμόσφαιρα.
Ο Σεβασμιότατος κ. Ντονάτο Ολιβέριο ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο για την ακρόαση και υπενθύμισε την πολυκύμαντη ιστορία των ελληνοαλβανών της Ιταλίας και τις πολλές θυσίες τους στην προσπάθειά τους για να διατηρήσουν αναλλοίωτη την πίστη των προγόνων τους.
Υπογράμμισε ότι επί αιώνες οι ιερείς τους χειροτονούνταν από τους Μητροπολίτες Αχρίδας με ανάθεση από τον Οικουμενικό Πατριάρχη της Κωνσταντινούπολης.
Υπενθύμισε επίσης στον Αρχιεπίσκοπο την ακρόαση που παραχώρησε ο Οικ. Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος στην αντιπροσωπεία του Λούγκρο το 2013, αλλά και τη δήλωσή του ότι γνωρίζοντας την ιστορία μας δεν μας θεωρεί Ουνίτες.
Τέλος, υπενθύμισε την παρουσία πολλών Ορθόδοξων Μητροπολιτών που τα τελευταία χρόνια έλαβαν μέρος στα πολλά Συμπόσια που οργάνωσε η Σύνοδος Επισκόπων της Καλαβρίας, και ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο για την αποστολή τον περασμένο Απρίλιο στην Καλαβρία τον Επίσκοπο Αχαίας κ. Αθανάσιο ο οποίος μίλησε για την Πανορθόδοξη Σύνοδο της Κρήτης.
Ο Επίσκοπος Αθανάσιος είχε τη δυνατότητα να διαπιστώσει προσωπικώς την αγάπη που διατηρούν αναλλοίωτη στο χρόνο οι ελληνοαλβανοί απέναντι στην Μητέρα Εκκλησία.
Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Ντονάτο για την επίσκεψη, και δήλωσε ότι θα προτείνει στην Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος να σταλεί στην Καλαβρία μια Επιτροπή αποτελεούμενη από ιστορικούς, θεολόγους και Μητροπολίτες για να μελετήσουν την ιστορία των ελληνοαλβανών της Ιταλίας.
Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος αναφέρθηκε στη συνέχεια στην κοινή ιστορία των αρβανιτών της Ιταλίας της Ελλάδος και έκλεισε την παρέμβασή του με την φράση “ghiaku ui nën bëghet”, δηλαδή «το αίμα νερό δεν γίνεται».
Σε αυτό το σημείο η αντιπροσωπεία από την Επισκοπή του Λούγκρο είπε τον θρήνο «ώ μία μπέλλα Μορέα» [ωραίε μου Μοριά]: «Από τότε που σε άφησα, άφησα εκεί και τον πατέρα μου, εκεί άφησα την μητέρα μου, εκεί άφησα και τον αδελφό μου. Όλους κάτω από τη γη». Ο Αρχιεπίσκοπος στο άκουσμα του άσματος συγκινήθηκε.
Η συνάντηση έκλεισε με το Πολυχρόνιο προς τον Μακαριότατο και με την ευχή να ξαναιδωθούν στην Καλαβρία.
Την ικανοποίησή του εξέφρασε και ο Βιργίλιο Αβάτο, ο οποίος εδώ και δεκαετίες εργάζεται για τον διάλογο ανάμεσα στις δύο αδελφές Εκκλησίες, για τον σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισε στην πραγματοποίηση αυτής της σημαντική συνάντησης.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Τι σημαίνει να είσαι χριστιανός;

π.Θεμιστοκλή Μουρτζανού Ποιο είναι το πρακτικό όφελος να είναι κάποιος χριστιανός; Αυτό είναι το ερώτημα που πολλοί άνθρωποι, ιδίως νέοι, διατυπώνουν στην εποχή … [...]

Ομολογία πίστεως στον εργασιακό χώρο…

Αποτελεί μία καθημερινή κατάσταση το φαινόμενο, οι άνθρωποι που ακολουθούν πνευματική ζωή, να αντιμετωπίζουν κυρίως στον εργασιακό τους χώρο, κάποια συμπεριφορά που τους … [...]

Γιατί θυμώνουμε…

– Γέροντα, εγώ νομίζω ότι δεν θυμώνω, αλλά απλώς νευριάζω. – Πώς γίνεται αυτό, βρε παιδί; Αν νευριάζης, πρέπει να εξετάσης να δης μήπως έχεις το πάθος του θυμού. Άλλο αν … [...]