Ο Επικεφαλής του Προξενείου της Ουκρανίας στη Θεσσαλονίκη στην Ι.Μ. Βλατάδων

Στις 26 Νοεμβρίου 2018, ο Πρόξενος – επικεφαλής του Προξενείου της Ουκρανίας στη Θεσσαλονίκη Αλέξανδρος Βορόνιν ​​συναντήθηκε με τον Ηγούμενο της Ιεράς Βασιλικής Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Βλατάδων, τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Αμορίου Νικηφόρο.
Οι πλευρές συζήτησαν την κατάσταση και τις προοπτικές της συνεργασίας μεταξύ των θρησκευτικών κοινοτήτων της Ουκρανίας και της Ελλάδας, την ανάπτυξη ελληνο- ουκρανίκης συνεργασίας στον ανθρωπιστικό τομέα.
Ένα ξεχωριστό θέμα της συνάντησης ήταν η κάλυψη των θρησκευτικών αναγκών των Ουκρανών που ζουν στη Θεσσαλονίκη.
Ο Ουκρανός Πρόξενος ευχαρίστησε τον Επίσκοπο Νικηφόρο για την υποστήριξη της τοπικής ουκρανικής κοινότητας, η οποία έχει δυνατότητα να παρακολουθεί τακτικά τις Θείες λειτουργίες στην ουκρανική και σλαβική γλώσσα, στην ιστορική εκκλησία του Αγίου Νικολάου Ορφανού, η οποία ανήκει στη Μονή.
Σήμερα, αυτή ιστορική εκκλησία δεν είναι απλά ένα μέρος για τη Θεια λειτουργία, αλλά και το μέρος όπου τακτικά μαζεύονται πολλοί εκπροσώποι της ουκρανικής κοινότητας για να συζητήσουν τρέχοντα θέματα καθημερινότητας στο εξωτερικό και πραγματοποιούν πολιτιστικές εκδηλώσεις και ανθρωπιστικές δραστηριότητες.
Ως αποτέλεσμα αυτών των συναντήσεων ήταν η οργάνωση και η δημιουργία το 2017 της πρώτης κοινότητας των Ουκρανών στη Βόρεια Ελλάδα – “Πηγή-Τζερελο”.
Επίσης, οι πλευρές αντάλλαξαν απόψεις για το πώς θα επιλυθούν τα προβληματικά θέματα της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας.
Αυτό το ζήτημα είναι ιδιαίτερα σημαντικό στην παραμονή της τελικής απόφασης για τη χορήγηση από το Οικουμενικό Πατριαρχείο της Ορθόδοξης Εκκλησίας του «τόμου» αυτοκεφαλίας στην Ουκρανία.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ