Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου στην Εκκλησία της Αλβανίας (ΦΩΤΟ)

Γράφει ο π. Ηλίας Μάκος

Το χαρμόσυνο άγγελμα της ενανθρώπησης του Υιού του Θεού εορτάστηκε πανηγυρικά και στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας.
Ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας κ. Αναστάσιος χοροστάτησε στο Nαό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στα Τίρανα, συμπαραστατούμενος από τον Σεβ. Μητροπολίτη Αμαντίας κ. Ναθαναήλ (Λαυριώτη) και τον Θεοφ. Επίσκοπο Βύλιδος κ. Άστιο.
Οι Ορθόδοξοι κατέκλυσαν το Ναό, δείχνοντας ότι αντιλαμβάνονται τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου ως εορτή ελευθερίας, με την έννοια ότι επιτέλους έρχεται ο αληθινός ελευθερωτής, τον οποίο, από αιώνες πριν, τον προανήγγειλαν οι Προφήτες και με λαχτάρα τον περίμενε ο λαός.
Στο Ναό της Ζωοδόχου Πηγής στην Κορυτσά ιερούργησε ο Μητροπολίτης κ. Ιωάννης, ενώ στο Ναό του Αγίου Αθανασίου στο Ελμπασάν ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Αντώνιος, όπου μετά τη Θεία Λειτουργία παρατέθηκε τράπεζα.
Στα κηρύγματα τονίστηκε ότι η γεμάτη τέλεια ταπείνωση Μαρία, ούτε όταν άκουσε άκουσε να την προσφωνεί ο Αρχάγγελος “κεχαριτωμένη”, ούτε όταν βεβαιώθηκε ότι τη διάλεξε ο Θεός για μητέρα του, άφησε την έπαρση να την κυριεύσει. Η απάντησή της δωρική και αποφασιστική: “Ας γίνει ό,τι Εκείνος θέλει”.
Η Παρθένος, ανέλαβε να διακονήσει το μυστήριο της σωτηρίας μας, με ένα σαφέστατο μήνμα: Ὁ Υιός του ανθρώπου δεν ήλθε για να υπηρετηθεί, αλλά για να υπηρετήσει και να δώσει την ψυχή του αντάλλαγμα για πολλούς, πράγμα που είναι μεγαλύτερο και από το να υπηρετήσει.
Γιατί όταν κάποιος όχι μόνο υπηρετήσει, αλλά και πεθάνει για τον υπηρετούμενο, τότε τι σπουδαιότερο υπάρχει ή θαυμασιότερο από αυτό;
Ο αλληλοσεβασμός των προσώπων δεν στηρίζεται χριστιανικά στο κύρος των αξιωμάτων, αλλά στη διάθεση της διακονίας.
Όπου και όταν το πρωτείο της διακονίας γίνεται κοινό ιδανικό, εκεί πραγματώνεται και η ζωή της Εκκλησίας, όπως ακριβώς συμβαίνει στην ορθόδοξη κοινότητα της γειτονικής χώρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ