Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στη Μονή Βλατάδων

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος παραβρέθηκε σήμερα το πρωί στην Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Βλατάδων όπου και πραγματοποίησε τα εγκαίνια της έκθεσης «ΤΟ ΗΜΕΤΕΡΟΝ ΚΑΛΛΟΣ. Βυζαντινές εικόνες από την Θεσσαλονίκη», που θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Μαρτίου 2019.
Φωτογραφίες: Ραφαήλ Γεωργιάδης
Φωτογραφίες: Ραφαήλ Γεωργιάδης
Την έκθεση διοργανώνει το Πατριαρχικό Ίδρυμα Πατερικών Μελετών με αφορμή τον εορτασμό του Ιωβηλαίου των πενήντα ετών λειτουργίας του (1968-2018). Πρόκειται για μια μοναδική έκθεση που φιλοδοξεί να προβάλει την καλλιτεχνική παραγωγή της βυζαντινής Θεσσαλονίκης ως σπουδαίου πνευματικού κέντρου που παρήγαγε υψηλής ποιότητας ζωγραφικά και ψηφιδωτά έργα τέχνης αλλά και να αναδείξει τη μεγάλη συνεισφορά της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής των Βλατάδων στη διάσωση μεγάλου αριθμού εικόνων που αποτελούν σημαντικά δείγματα αυτής της καλλιτεχνικής παραγωγής.
Φωτογραφίες: Ραφαήλ Γεωργιάδης
Φωτογραφίες: Ραφαήλ Γεωργιάδης
Στο πλαίσιο της έκθεσης εντάσσονται βυζαντινές εικόνες που προέρχονται από το σκευοφυλάκιο της Ιεράς Μονής Βλατάδων, ενώ έχει ήδη εξασφαλισθεί η συμμετοχή πολύ σημαντικών βυζαντινών εικόνων από τις Ιερές Μητροπόλεις Θεσσαλονίκης, Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης, Κασσανδρείας, Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας, και Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος. Πολύτιμα εκθέματα θα είναι επίσης, η εικόνα της Παναγίας Αγιοσορίτισσας με την επωνυμία «Η Ελπίς των Απελπισμένων» από το Freising (Γερμανία), η οποία θα παραμείνει στην έκθεση για ένα μήνα, καθώς και η ψηφιδωτή εικόνα του Αγίου Δημητρίου, με ενσωματωμένο φιαλίδιο μύρου, από το Sassoferrato της Ιταλίας.
Φωτογραφίες: Ραφαήλ Γεωργιάδης
Φωτογραφίες: Ραφαήλ Γεωργιάδης

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Το υπέρβαρο αμάρτημα της αυτοκτονίας

Ένα φαινόμενο που δυστυχώς ταλανίζει τα τελευταία χρόνια τόσο την Κύπρο όσο και την υπόλοιπο υφήλιο, το οποίο έχει ανησυχητικές διαστάσεις, είναι το φαινόμενο της … [...]

Η κακουργία του διαβόλου (Λουκ. η΄ 26-39)

«Δέομαί σου, μη με βασανίσης» Πολλοί άνθρωποι τη μανία του διαβόλου που στρέφεται κατά της ψυχής μας και μας δημιουργεί πολλά προβλήματα «συνοράν ουκ έχουσι», δηλαδή … [...]