Ο Πατριάρχης Μόσχας καλεί τους θρησκευτικούς ηγέτες να συμβάλλουν στην επίλυση της διαμάχης Ναγκόρνο-Καραμπάχ

Για την Romfea.gr | Νικολέττα Γεωργακοπούλου

Ορθόδοξοι και μουσουλμάνοι εκπρόσωποι μπορούν να βοηθήσουν τους πολιτικούς να επιλύσουν τη διαμάχη στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, δήλωσε ο Πατριάρχης Μόσχα και πασών των Ρωσιών κ. Κύριλλος σε συνάντησή του με τον Σεΐχ ουλ-Ισλάμ Allahshukur Pashazade, επικεφαλής του Μουσουλμανικού Συμβουλίου Καυκάσου και αντιπρόεδρου του Διαθρησκευτικού Συμβουλίου CIS, και με αντιπροσωπεία του Αζερμπαϊτζάν.
«Αν το θέμα εξαρτιόταν από τους κληρικούς, θα το είχαμε λύσει εδώ και καιρό. Αλλά αυτό δεν εξαρτάται μόνο από εμάς, οπότε η εν λόγω κοινή άποψη θα έχει θετική επίδραση στους πολιτικούς, προτρέποντάς τους να λύσουν το ζήτημα ειρηνικά και προς αμοιβαίο συμφέρον», δήλωσε ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.
Η ορεινή περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ (δηλαδή «Ορεινό Καραμπάχ») είναι ένα θυλάκιο εντός της επικράτειας του Αζερμπαϊτζάν όπου η πλειονότητα του πληθυσμού είναι από την Αρμενία.
Ήταν η πρώτη ζώνη όπου εμφανίστηκαν διεθνοτικές έριδες και βία στην επικράτεια της πρώην ΕΣΣΔ τον Φεβρουάριο του 1988. Έπειτα, η Αυτόνομη Περιφέρεια του Ναγκόρνο-Καραμπάχ κήρυξε την ανεξαρτησία της από το Αζερμπαϊτζάν, η οποία αποτελούσε μέρος της Σοβιετικής Ένωσης τότε.
Το 1992-1994 ξέσπασαν εχθροπραξίες στην περιοχή μεταξύ των φιλικά προσκείμενων δυνάμεων στο Αζερμπαϊτζάν και των κατοίκων της Αρμενίας, με αποτέλεσμα την de facto ανεξαρτησία του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Το 1994 επιτεύχθηκε εκεχειρία, αλλά από τότε οι σχέσεις μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας είναι τεταμένες.
Η Ρωσία, η Γαλλία και οι ΗΠΑ συμπροεδρεύουν στην Ομάδα του Μινσκ του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), η οποία επιχειρεί να σταματήσει τις εχθροπραξίες και τις συγκρούσεις.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Κρίση στην Οικουμενική Ορθοδοξία

Γράφει ο Λουκάς Α. Παναγιώτου Το Τμήμα Θεολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, εκτός του κεντρικού Τμήματός του, στην πρωτεύουσα της Κύπρου, περιλαμβάνει τέσσερα Κέντρα … [...]