Ο προφητικός Άγιος Πορφύριος

Γράφει ο Αρχιμ. Αρσένιος Κωτσόπουλος | Romfea.gr

Το κέντρο Γεροντολογίας και Προνοιακής Υποστήριξης στο Δήλεσι «Ο Άγιος Πορφύριος» και το όραμά του
Όλοι οι επίσημοι του έθνους και της Εκκλησίας μας στο Δήλεσι Αττικής. Για λίγο η καρδιά της ελλαδικής πνευματικότητας χτυπά εκεί.
Στο κέντρο Γεροντολογίας και Προνοιακής Υποστήριξης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών «Ο άγιος Πορφύριος».
Μια ένωση ζηλευτή, με την αύρα του αγίου Πορφυρίου να φυσά και να επιτυγχάνεται. Δεν ξεψύχησε ο όσιος Γέροντας… τυχαία ψελλίζοντας στην έρημο των Καυσοκαλυβίων το «Ίνα ώσι εν».
Έβλεπε ο σύγρονος άγιός μας πως μόνο μέσα από την ενότητά μας, θα επιτευχθεί η ευλογία στο έθνος μας και η απόσυρση των μνηστήρων αυτού.
Μην ξεχνάμε το παγκόσμιο ομηρικό μήνυμα της Οδύσσειας που διδάσκει πως πριν από την εξοντωση των μνηστήρων προηγείται η ενότητα των αξίων, του Οδυσσέα της Πηνελόπης και του Εύμαιου.
Ως γνωστόν, όσο οι ήρωες του έπους πάλευαν μόνοι τους, ήσαν όμηροι μεγάλων πειρασμών. Και στο Δήλεσι ζήσαμε αυτή την ενότητα των αξίων.
Ο Πατριάρχης του Έθνους μας κ.κ. Βαρθολομαίος, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος, ο Υπουργός Παιδείας κ. Κώστας Γιαβρόγλου, ο Περιφερειάρχης της Στερεάς Ελλάδος κ. Κώστας Μπακογιάννης και η μεγάλη ευεργέτιδα κ. Αγγελικούση, όλοι μίλησαν με καμάρι και χαρά για την ενότητα των πνευματικών ταγών της Εκκλησίας μας και την υπερνίκηση των νομικίστικων αγκυλώσεων του παρελθόντος.
Ναί, κατά έναν θαυμαστό τρόπο σε εκείνα τα εγκαίνια του κέντρου Γεροντολογίας, λες και ο άγιος Πορφύριος αγκάλιασε τους πάντες, καλώντας τους σε μια επανάσταση αγάπης, σύμπνοιας, ενότητας, συμπορεύσεως.
Κάποτε ο άγιος σε λίγους μαθητές του μιλούσε για μια «Πορφυριάδα» την οποία οραματιζόταν, ένα έργο ισάξιο της εποχής των πράξεων των αποστόλων, τότε που όλοι οι χριστιανοί ήταν μια ψυχή, ένα πνεύμα, με ένα ταμείο.
Για μία νέα Βασιλειάδα, που θα ενδυναμώσει το ταλαιπωρημένο έθνος μας.
Και να που στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Αττικής, με βάση το μοναστήρι του Αγίου Πορφυρίου που βρίσκεται στο Μήλεσι, ξεφυτρώνουν ένα ένα τα ιδρύματα για ηλικιωμένους και παιδιά, το Κέντρο Παιδείας, Πολιτισμού και Εθελοντισμού, οι κατασκηνώσεις, οι Στέγες Υποστηριζομένης Διαβιώσεως και τα Ιερά Ησυχαστήρια, τα καταφύγια της προσευχής, όλα υπό την αιγίδα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, με τη στήριξη, ευλογία και έμπνευση του μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ.κ. Ιερωνύμου και του αξίου πρωτοσύγκελλου αυτού αγίου Θεσπιών, θεοφιλεστάτου Επισκόπου κ. Συμεών Βολιώτη.
Ας κλείσουμε με την προφητική επιθυμία και φωνή του αγίου Πορφυρίου, που φαίνεται πως στις ημέρες μας παίρνει πλέον σάρκα και οστά, όπως την καταγράφει τόσο ωραία στο βιβλίο του για τον άγιο ο αείμνηστος Ευάγγελος Καραδήμος: «Εάν με είχανε αφήσει, όπως σκεπτόμουνα να φτιάξω, ένα πολύ μεγάλο καλό, με τη χάρη του Θεού, θα γινότανε. Μα πάρα πολύ μεγάλο καλό. Πρωτοφανές ίσως. Ίσως γεγονός των Πράξεων των Αποστόλων, ισάξιο με τις πράξεις των Αποστόλων. Έτσι το σχεδίαζα με τη χάρη του Θεού. Το αισθανόμουνα έτσι, αλλά ετέθηκαν εμπόδια. Φοβερά εμπόδια, τα οποία μυστικά τα ξεπερνούσα και τα χρόνια περνούσανε κι εγώ προσευχόμουνα, αλλά μου φαίνεται ότι τώρα έφτασε ο καιρός. Δεν σας λέγω άλλα πράγματα, αλλά μόνον αυτά. Ίσως ο Θεός με μένανε τον ταπεινό φαίνεται ότι έχει μιλήσει πολύ ολίγον και περιμένει. Αλλά εμπόδισαν οι άνθρωποι και ο Θεός τώρα θα βάλει το χέρι Του φανερά».
Κάποτε σε ανύποπτη στιγμή, πριν από πολλά χρόνια, ο άγιος Πορφύριος βρέθηκε στο Σαγμάτειον Όρος, στην Ι.Μ. Σαγματά.
Ο τότε Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας και νυν Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ.κ. Ιερώνυμος αγωνιζόταν φιλότιμα για την αναστήλωση της παλαιάς αυτής μονής.
Ο άγιος Πορφύριος αιφνιδίως τον πλησίασε και με το προορατικό του βλέμμα είδε τη μετέπειτα πορεία αυτού του τόπου και του είπε με ενθουσιασμό: «Ιερώνυμε, μη στεναχωριέσαι. Δεν θα πάνε χαμένοι οι κόποι σου. Φτιάξε τα κλουβιά και θα έρθουν και τα πουλιά. Μόνο που θα έχετε προβλήματα με την ύδρευση».
Πραγματικά, όπως τα είπε ο άγιος έτσι και έγιναν. Στο μοναστήρι ήρθαν ευλογημένοι πατέρες, οι περισσότεροι εκ των οποίων σήμερα είναι Μητροπολίτες στην Εκκλησία της Ελλάδος.
Εκείνη η χαρισματική παλιά συνάντηση σημάδεψε τον αρχιεπίσκοπό μας και προετοίμασε γεγονότα που θα έρχονταν ύστερα από πολλά χρόνια.
Σήμερα, με την ευλογία του αγίου Πορφυρίου, ο αρχιεπίσκοπος έφτιαξε πολύ δυνατούς και ευλογημένους χώρους που θα βοηθήσουν πολύ κόσμο στους δύσκολους καιρούς που ζούμε.
27 Μαίου 2019

βλ. Ευάγγελος Χρ. Καραδήμος, Βίος και Πολιτεία του Οσίου Γέροντος Πορφυρίου, Εκδόσεις Η Μεταμόρφωσις του Σωτήρος, Μήλεσι 2011, σελ. 419.Βλ. Ευάγγγελος Χρ. Καραδήμος, Βίος και Πολιτεία Οσίου Γέροντος Πορφυρίου, ο.π., σελ. 418.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Προϋποθέσεις για την επιτυχία του γάμου

Ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος μιλάει για τις προϋποθέσεις που η πείρα της Εκκλησίας και των αγίων θεωρεί απαραίτητες για την επιτυχία του χριστιανικού γάμου και την … [...]