Ο Σλαβονίας Ιωάννης για την εκκλησιαστική κατάσταση στο Μαυροβούνιο

Συνέντευξη αφιερωμένη στις τελευταίες εξελίξεις στο Μαυροβούνιο παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό της Σερβικής Δημοκρατίας ο Επίσκοπος Πακράτσι και Σλαβονίας Ιωάννης.
Αφού επικεντρώθηκε σε στενό ιστορικό αλληλοσύνδεσμο της σύγχρονης κρατικής ιδεολογίας του Μαυροβουνίου με το κίνημα των ούστασε, ο ιεράρχης άσκησε κριτική στην πολιτική των σύγχρονων αρχών του Μαυροβουνίου και το ψηφισθέντα νόμο περί ελευθερίας των ομολογιών, που εισάγει διάκριση, χαρακτηρίζοντας αυτόν ως «ολοκληρωτικό νόμο, ο οποίος εκ των πραγμάτων χορηγεί στον εαυτό του και την πολιτεία δικαίωμα αποτιμήσεως του τι ανήκει στην πολιτεία και τι μπορεί να αφεθεί στην Εκκλησία».
Ο Επίσκοπος Ιωάννης ενημέρωσε ότι το 1991 έφθασε στο Μαυροβούνιο για να γίνει δόκιμος πρώτα στη Μονή Σαβίνα και ένα χρόνο αργότερα στη Μονή Τσετίνγιε. Σκιαγραφώντας την κατάσταση στο Μαυροβούνιο ο ιεράρχης ενθυμείται ότι εκείνα τα χρόνια οι μονάζοντες «ζούσαν σε φόβο και τρόμο».
Κατά τον Θεοφιλέστατο, ο οποίος αναφέρθηκε στις ισχυρές αθεϊστικές τάσεις εκείνων των χρόνων, στους ναούς τότε υπήρχαν φωλιές φιδιών, ενώ «καθ’ οδόν στο Οστρόγκ στον Άγιο Βασίλειο υπήρχε κατεστραμμένος ναός με σλόγκαν προς τιμήν του Γιόσιπ Μπροζ Τίτο».
Ο Θεοφιλέστατος ανέφερε πως θυμάται τον λαό «το 1991 να πετροβολά τη Μονή Τσετίνιε όπου ετελείτο η Θεία Λειτουργία με τις πέτρες να πέφτουν στο Σώμα και το Αίμα του Χριστού».
Ακόμη μεγαλοπρεπέστερη είναι η πνευματική αναγέννηση που έγινε σε αυτά τα 30 χρόνια όταν ο λαός «προσεύχεται στον Θεό, προστατεύοντας την Εκκλησία του και εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι καθημερινά συμμετέχον σε πομπές διασχίζοντας πολλά χιλιόμετρα».
Στο Μαυροβούνιο, πιστεύει ο ιεράρχης, αφυπνίσθηκε η Ορθόδοξη συνοδική λαϊκή συνείδηση και δεν «ήταν ούτε ο μητροπολίτης Αμφιλόχιος, αλλά ούτε ο επίσκοπος Ιωαννίκιος ή ακόμη περισσότερα ούτε κάποιος από την αντιπολίτευση της Σερβίας ή του Μαυροβουνίου» που διοργάνωσαν το κίνημα διαμαρτυρίας κατά του νόμου που εισάγει διάκριση.
Απαντώντας στην ερώτηση δημοσιογράφου για τους εορτασμούς της 800ης επετείου του Αυτοκεφάλου της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Σερβίας ο Επίσκοπος Ιωάννης τόνισε: «Το ό,τι συμβαίνει τώρα στο Μαυροβούνιο είναι ο αληθινός πανηγυρισμός της 800ης επετείου του Αυτοκεφάλου της Σερβικής Εκκλησίας. Μπορεί να υπάρξει καλύτερη απόδειξη της αυτοτέλειας παρά ο ίδιος ο λαός, του οποίου η αυτοσυνειδησία είναι σε τόσο υψηλό επίπεδο ώστε εξήλθε στους δρόμους να προστατεύσει την Εκκλησία του μέσω των προσευχών;
«Η Εκκλησία του Θεού έχει ήδη επικρατήσει, σχολίασε ο Επίσκοπος Ιωάννης τις περαιτέρω εξελίξεις, επισημαίνοντας ότι η γενναία στάση της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Σερβίας αποδείχθηκε τόσο πολύτιμη στους ειλικρινείς πιστούς του διαφόρου εθνικού αυτοπροσδιορισμού και των διαφόρων θρησκευτικών ομολογιών ώστε: «Στις φάλαγγες οι οποίες πορεύονται στους δρόμους του Μαυροβουνίου, υπάρχουν όσοι θεωρούν τον εαυτό τους Σέρβους και όσοι θεωρούν τον εαυτό τους Μαυροβουνίτες. Συμμετέχουν και σοβαροί εκπρόσωποι της ισλαμικής κοινότητας, διότι διαπίστωσαν εδώ το αυθεντικό και το ακέραιο, διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι εξήλθαν για να προστατεύσουν όσα τους ανήκει δικαιωματικά».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Επίσημη Τελετή: Η Βυζαντινή Μουσική – Ψαλτική Τέχνη στην Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Ανθρωπότητας της UNESCO

Tην «ιστορική» εγγραφή της Βυζαντινής Μουσικής – Ψαλτικής Τέχνης στον Διεθνή Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο Στοιχείων Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της … [...]

Το ''Αλάθητο'' (19/2/2020)

"πλάγιος του πέμπτου" 1. Ο ήχος του λαμπρού αηδονιού έφθασε μέχρι την Λίμνη Πλαστήρα. Ο ένδοξος Στρατηγός υποδέχθηκε τον Ενδοξώτατο μπαμπά του ψάλτη. Σίγουρα έγινε το … [...]