Ο ΥΠΕΞ Δένδιας για σχέσεις Ελλάδας – Ρωσίας και το θέμα της Ορθοδοξίας

Γραφείο ρεπορτάζ: Romfea.gr

Στις σχέσεις Ελλάδας – Ρωσίας και στο θέμα της Ορθοδοξίας, αναφέρθηκε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μιλώντας στην ΕΡΤ την Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2020.
Ο κ. Δένδιας έκανε λόγο για «στοιχεία αναθέρμανσης» στις σχέσεις των δύο χωρών, ενώ σε σχόλιο δημοσιογράφου για το Πατριαρχείο Μόσχας και τη σχέση με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, τόνισε ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης «δεν είναι καν Έλληνας υπήκοος».
Το σημείο της συνέντευξης έχει ως εξής:
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με τη Ρωσία τι σχέσεις έχουμε;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό ήθελα να πω και ο Ηλίας σωστά το έπιασε. Νομίζω ότι δεν ήταν και στο καλύτερο επίπεδο με την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Έγινε κάτι, δεν ξέρω αν είχαμε δίκιο ή όχι, αυτά θα τα βρει η υπηρεσία αλλά τώρα έχει βελτιωθεί λίγο το κλίμα σε σχέση με εκείνη την περίοδο;
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Νομίζω ότι έγινε μία μεγάλη προσπάθεια με την επίσκεψή μου στη Μόσχα και με την εγκάρδια και μακρότατη, πάνω από 5 ώρες, συνομιλία με τον κύριο Lavrov.
Νομίζω ότι η υπόθεση Vinnik δημιούργησε ένα θέμα. Θέλω να σας πω απολύτως σαφής, νομίζω ότι το εκκλησιαστικό είναι κάτι το οποίο κατά τη ρωσική άποψη δεν λειτουργεί θετικά στις ελληνορωσικές σχέσεις.
Νομίζω, όμως, ότι και το ιστορικό βάθος και η κοινότητα στοιχείων, το ομόδοξον, θα λειτουργήσει σε μέσο χρόνο σε κατεύθυνση βελτίωσης των ελληνορωσικών σχέσεων και εμείς θα το επιδιώξουμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε σχέση με την Τουρκία;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως αυτή τη στιγμή είναι στο σημείο μηδέν θα λέγατε;
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Όχι, όχι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως το εκκλησιαστικό το 2010, έτυχε να έχω πάει στην Παναγία Σουμελά και γινόταν ένας χαμός ποιο από τα δύο πατριαρχεία θα δεσπόσουν στην τελετουργία, δηλαδή στην εικόνα του τρόπου με τον οποίο λειτουργούσε….
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Εννοείτε το Πατριαρχείο Μόσχας…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, το Πατριαρχείο Μόσχας και το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως.
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Η αντίληψη του Πατριαρχείου Μόσχας περί της τρίτης Ρώμης είναι γνωστή, την ξέρουμε όλοι.
Αλλά η Ελληνική Δημοκρατία δεν εμπλέκεται στα εκκλησιαστικά. Εμείς προσπαθούμε αυτό να το πούμε καθαρά στους Ρώσους συνομιλητές μας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό ίσως δεν το αντιλαμβάνονται οι Ρώσοι συνομιλητές μας, όμως, γιατί έχουν ένα άλλο τρόπο λειτουργίας ενδεχομένως και διαφορετική κουλτούρα.
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Νομίζω ότι στη Ρωσία υπάρχει ένας καισαροπαπισμός κατά τη βυζαντινή έννοια, ίσως πιο ενεργός από ό,τι θα μπορούσε να πει κανείς ότι υπάρχει πλέον στη χώρα μας, αλλά πόσο μάλλον ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης δεν είναι καν στην ελληνική επικράτεια, δεν είναι καν Έλληνας υπήκοος. Αλλά θα έλεγα το εξής.
Εάν δείτε την προσφώνηση του Πρόεδρου Putin προς την καινούρια Ελληνίδα Πρέσβη, την κυρία Νασίκα, θα δείτε αυτά τα στοιχεία της αναθέρμανσης στα οποία αναφέρθηκα πριν.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

MONASTERIES OF GREECE – Μοναστήρια της Ελλάδας

Ένα μοναδικό οδοιπορικό στα ελληνικά Ορθόδοξα Μοναστήρια από τον Συγγραφέα, Φωτογράφο και Εκδότη Δημήτρη Σωτηρόπουλο. Το βιβλίο περιέχει πάνω από 600 φωτογραφίες υψηλής … [...]

Μέχρι πότε μας συγχωρεί ο Θεός;

Κάποιος αδελφός ρώτησε τον αββά Ποιμένα: Αν ένας άνθρωπος πέσει σε κάποιο αμάρτημα και μετανοήσει, τον συγχωρεί ο Θεός; Ο γέροντας του αποκρίθηκε: Ο Θεός που έδωσε … [...]

Παραδείγματα πειρασμών

Ομιλία του Ιερομονάχου Μύρωνος Σιμωνοπετρίτη στο Μετόχι της Αναλήψεως της Ι.Μ. Σίμωνος Πέτρας στο Βύρωνα Αττικής. %audio% … [...]

Ο Νώε και ο κατακλυσμός

Καθώς η ιστορία της Δημιουργίας συνεχίζεται στη «Γένεση», διαβάζουμε τη γνωστή ιστορία του Νώε και του κατακλυσμού, ενός γεγονότος που υπάρχει στη συλλογική μνήμη και … [...]