Πανήγυρη στην Εξαρχία του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στην Λευκωσία (ΦΩΤΟ)

Με λαμπρότητα και βυζαντινή μεγαλοπρέπεια τελέσθηκε σήμερα παραμονή της μνήμης του οσίου Σάββα του ηγιασμένου, στον Ιερό Ναό Αγίου Σάββα του Ηγιασμένου στην εντός των τειχών πόλη της Λευκωσίας ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Τριπόλεως κ. Θεοφυλάκτου, συγχοροστατούντος τοῦ θεοφιλεστάτου Επισκόπου Νιέρι και Όρους Κένυας κ. Νεοφύτου, παρουσίᾳ πλήθους Ιερέων της Αρχιεπισκοπικής περιφέρειας Λευκωσίας, του Δημάρχου Λευκωσίας κ. Γιωρκάτζιη, του βουλευτή Λευκωσίας κ. Στέφανου Στεφάνου και πλήθους κόσμου που από νωρίς συνέρρεαν με ευλάβεια, για να ζητήσουν την βοήθεια του μεγάλου αγίου της Εκκλησίας μας.
Ιδιαίτερη ευλογία αποτελεί το γεγονός ότι κατά τις φετινές εορταστικές εκδηλώσεις για τη μνήμη του αγίου Σάββα, ο ομώνυμος ιερός ναός του αγίου φιλοξενεί μέρος των χαριτοβρύτων ιερών λειψάνων του, τα οποία αποθησαυρίζονται στον Ι. Ν. Αγίων Αναργύρων Χανίων Κρήτης.
Τα άγια λείψανα του οσίου μετέφερε στην Κύπρο ο π. Γεώργιος Πατεδάκης, εφημέριος του Ιερού Ναού των Αγίων Αναργύρων Χανίων Κρήτης, ο οποίος εξέφρασε στην προσφώνησή του προς τον Σεβασμιώτατο την συγκίνηση και το δέος με το οποίο φυλάττουν ως πολύτιμο θησαυρό τα ιερά λείψανα του οσίου Σάββα στο ναό τους.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ.κ. Θεοφύλακτος στον λόγο του εξήρε το πρόσωπο του Αγίου Σάββα και ιδιαίτερα τον οσιακό του βίο, τον οποίο ακολούθησε από πολύ μικρή ηλικία, για αυτό και χαρακτηρίστηκε «παιδαριογέρων». Συνεχίζοντας τόνισε ότι εκείνο που πρέπει να μας προβληματίζει, όπως προβλημάτισε και τον άγιο Σάββα, είναι ο Χριστός στη ζωή μας.
Τις ευχαριστίες του εξέφρασε ο Σεβασμιώτατος προς τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ. κ. Χρυσόστομο Β΄, μιλώντας προς το εκκλησίασμα του Αγίου Σάββα της παλαιάς Λευκωσίας, για το γεγονός ότι η Εκκλησία της Κύπρου προσέφερε αυτήν ακριβώς την ιστορική εκκλησία στο Παλαίφατο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, για να αποτελεί την Εξαρχία της Αλεξανδρινής Εκκλησίας στη Λευκωσία.
Καλωσορίζοντας τους δύο αρχιερείς, ο Έξαρχος της ιεραποστολικής εκκλησίας αρχιμανδρίτης π. Αθηνόδωρος Παπαευρυπιάδης μίλησε τόσο για το πολυσχιδές έργο του Πατριάρχου κ.κ. Θεοδώρου Β΄, όσο και για τις δυσκολίες τις οποίες αντιμετωπίζει η σημερινή υπό διωγμό Μητρόπολη Τριπόλεως στη Λιβύη.
Ανέφερε επίσης ότι το έργο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας γίνεται πράξη και εδώ, σε αυτόν τον ιστορικό ναό του Αγίου Σάββα του Ηγιασμένου της παλαιάς Λευκωσίας. Το ναό που συνδέει πλέον την Κύπρο και το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας. 
Επεσήμανε επίσης ότι ο ναός του Αγίου Σάββα του θυμίζει πάντοτε την Αλεξάνδρεια και τον ομώνυμο ναό όπου γίνονται οι εκλογές των πατριαρχών και μητροπολιτών.
Διάκονος Τριφύλλιος Ονησιφόρου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Αγγέλους έσχε συλλειτουργούντας…

 Μια Κυριακή ο Άγιος λειτουργούσε μόνος του. Όλο το εκκλησίασμα έψαλλε. Μετά το Ευαγγελικό Ανάγνωσμα αμέτρητες αγγελικές φωνές άρχισαν να ψάλλουν. Οι πάντες … [...]