Πανήγυρις Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου Βεροίας

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάστηκε και εφέτος η κτιτορική Πανήγυρις της Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου-Σκήτη Βεροίας.
Στον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό της Τετάρτης, 28 Αυγούστου 2019, χοροστάτησε ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αρχιμανδρίτης Πορφύριος, και έψαλαν ο κύριος Ιορδάνης Ζερδαλής, Πρωτοψάλτης του Ιερού Ναού Αγίου Σάββα Κυριωτίσσης Βεροίας, χοράρχης και καθηγητής της Σχολής Εκκλησιαστικής Μουσικής της Μητροπόλεως, με τον κύριο Αναστάσιο Βαλσαμόπουλο, από το χωριό Ξεχασμένη, και με άλλους βοηθούς. Η παρουσία του Στρατηγού μας με τον υπασπιστή του έδωσαν μεγάλην επισημότητα στην ιερά Ακολουθία.
Εφημέριος διακόνησε ο πανοσιολογιώτατος πατήρ Ευλόγιος, αγιορείτης, εφημέριος στο χωριό Αγίας Βαρβάρας Βεροίας, ενώ συνιερούργησαν ο π. Νικόλαος Εφημέριος και Πνευματικός της Ιεράς Μονής Παναγίας Μακρυρράχης Πιερίας, ο πρωτοπρεσβύτερος π. Βασίλειος Βουληβάσης, εφημέριος του χωρίου Ριζωμάτων, ο πρωτοπρεσβύτερος π. Θωμάς Κίρτσογλου, εφημέριος στο χωριό Τρίκκαλα Ημαθίας, και ο πατήρ Ιωάννης Πολυχρονόπουλος, εφημέριος Αγίων Ισαποστόλων Αλεξανδρείας Ημαθίας, με διάκονο τον π. Θεόδωρο Αναγνώστου.
Μετά τον εσπερινό, ακολούθησε κέρασμα και Τράπεζα.
Την κυριώνυμη, χοροστάτησε ο πανοσιολογιώτατος Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος Σπαρμού Ελασσόνας, με συλλειτουργούς τους πατέρες Θεόφιλο Σπαρμιώτη, Ευλόγιο Τσαλαπατάνη, Αιμιλιανό Προδρομίτη, τον π. Σεβαστιανό Χόρgκο και τον π. Ιωάννη Πολυχρονόπουλο.
Έψαλλε ο πρωτοψάλτης Παναγίας Αλεξανδρείας κ. Ευάγγελος Γιοβαννόπουλος, συνοδευόμενος από τους βοηθούς του και τους αδελφούς της Μονής π. Παντελεήμονα και π. Αιμιλιανό.
Στο τέλος της Θ. Λειτουργίας, ο προεστώς ευλόγησε την φασολάδα, που αμέσως άρχισε να μοιράζεται στον λαό. Μοιράστηκαν 743 κεσσεδάκια. Αρχιμάγειρος ο κ. Σωτήρης Παναγιωτόπουλος, από την Γιάννουλη της Λάρισσας.
Στην συνέχεια, ευλογήθηκαν τα κόλυβα, που μοιράστηκαν μαζί με το καθιερωμένο λουκούμι στους πολυπληθείς εφέτος προσκυνητές, προσφορά της οικογένειας Κασσιάρα.
Ακολούθησε η Τράπεζα, στην οποία παρεκάθησαν οι συλλειτουργήσαντες ιερείς, ο κύριος Αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας κ. Κωνσταντίνος Καλαϊτζίδης με την σύζυγό του Κυρία Όλγα, ο κύριος Καλομπάτσιος Χρίστος με την σύζυγό του Κυρία Δήμητρα-Παρασκευή, ο πρόεδρος Πολυδένδρου, όπου ανήκει διοικητικά η Ιερά Μονή, κύριος Μπατσαράς Ηλίας, αυτάδελφος του Καθηγουμένου, ο κύριος Μπαλαμούτης Νικόλαος, Διοικητής Πυροσβεστικής Βέροιας, η Κυρία Γεωργία Μπατσαρά-Σιμωνίδου, Δημοτική Σύμβουλος Βέροιας, επικεφαλής της παράταξης Βέροια Πρωτεύουσα Πόλη και άλλοι από τους προσκυνητές.
Η εφετεινή Πανήγυρις, αν και απουσίαζε ο σεπτός ποιμενάρχης μας, σε ιεραποδημία στους Αγίους Τόπους, με την πατρική ευλογία Του, στέφθηκε με μεγάλη ευλογία.
Μία πειρασμική πυρκαϊά, σε κοντινή σχετικά απόσταση, την παραμονή της Πανηγύρεως, που προκάλεσε διακοπή ρεύματος, κατασβέσθηκε σχεδόν αμέσως, με τις συντονισμένες ενέργειες του Διοικητή και των ανδρών της Πυρσβεστικής μας Κυρίου Μπαλαμούτη, και αποκαταστάθηκε σύντομα η βλάβη της ΔΕΗ.
Τον στολισμό με άνθη και τα κόλλυβα ανέλαβε ο φέρελπις νέος ιερόπαις Δημήτριος Μουρατίδης.
Η ιερά Ακολουθία του Όρθρου & της Θείας Λειτουργίας, με τα παρεπόμενα, καλύφθηκαν τηλεοπτικά από το 4Ε της Αδελφότητος «Λυδία», όπου προΐσταται ως πνευματικός ο Γέροντας Νικάνωρ, πνευματικό ανάστημα και διάδοχος του μακαριτσού π. Θεοφίλου.
Προς τον Γέροντα Νικάνορα κ τον συνοδό του, προς τους αγίους ιερείς, προς όλους τους προσκυνητές της Ιεράς Μονής κατ’ αυτήν την επίσημη ημέρα, προς τους πρόθυμους διακονητές σε όλα τα πόστα, αλλά και σε όλον τον λαό του Θεού, που τιμάει τον Τίμιο Πρόδρομο και το Μοναστήρι του, εδώ, στην βόρεια παρακοίτια περιοχή των ημαθιώτικων Πιερίων, ο Καθηγούμενος της Μονής π. Πορφύριος εξέφρασε τις πολλές και θερμές ευχαριστίες της Προδρομινής Αδελφότητας.
Ένα μικρό υμνογράφημα αφιερώνεται από τον π. Πορφύριο στον Μέγα Πρόδρομο.
Κάθισμα. Δόξα. Ήχ. πλ. α΄ . Τον Συνάναρχον Λόγον.
Ως νοσσία θαλπόμενα εν ταις πτέρυξιν* καλιάν ενοικούντες του Βαπτιστού τού Χριστού* ευγνωμόνως προς αυτόν αναβοήσωμεν*, Ιωάννη, Μοναστών* αρχηγέτα θαυμαστώς* περίσωζε την σην μάνδραν* περιφρουρών τα σα τέκνα* από παντοίων περιστάσεων.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Τί ζητάμε από το παιδί μας στο σχολείο;

Τι ζητάμε άραγε από το παιδί μας στο σχολείο; Οι γονείς θέλουμε καλούς βαθμούς. Θέλουμε το παιδί μας να απασχολείται αρκετές ώρες την ημέρα και να καλύπτει τα κενά τα … [...]

Πνευματικά Αναγνώσματα • Re: Σήμερα είναι :Τη Κ΄ (20η) Σεπτεμβρίου, μνήμη των Αγίων Ομολογητών ΘΕΟΔΩΡΟΥ και ΕΥΠΡΕΠΙΟΥ, μαθητών του αυτού Αγίου

Μάξιμος ο σοφώτατος Όσιος Πατήρ ημών και Ομολογητής είναι εκείνος, όστις επρωτοστάτησε δια την συγκρότησιν της εν Ρώμη Συνόδου, ήτις συγκληθείσα υπό του Αγίου Μαρτίνου … [...]