Παναγία Σουμελά: Από την καταστροφή στην ανακαίνιση και στο άνοιγμα το 2020

Γράφει ο π. Ηλίας Μάκος στην Romfea.gr

Κατά τον ξεριζωμό των Ποντίων από την περιοχή της Τραπεζούντας, καταστράφηκε από τους Τούρκους η Μονή της Παναγίας Σουμελά.
Από το 1986 λειτουργεί ως μουσείο, ενώ τον Αύγουστο του 2010 για πρώτη φορά μετά το κάψιμό της και τη λεηλασία της τελέστηκε θεία λειτουργία, προεξάρχοντος του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαθρολομαίου.
Τώρα ανακαινίζεται στο σύνολό της, οι εργασίες έχουν ξεκινήσει εδώ και 4 χρόνια, το 2015, οπότε και αποκαλύφθηκε μια εντυπωσιακή τοιχογραφία της Παναγίας, και σύμφωνα με δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Τουρισμού Νουρί Ερσόι το Μάιο του 2020 θα ανοίξει πλήρως και θα είναι επισκέψιμη.
Στην πρώτη φάση εργασιών απομακρύνθηκαν 4000 τόνοι επικίνδυνοι βράχοι πάνω από το καθολικό και τα κελιά, ενώ στη δεύτερη φάση, που ολοκληρώνεται, συντηρείται ο ναός.
Πρόκειται για ένα σημαντικό μνημείο της Ορθοδοξίας, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού. Άλλωστε αποτελεί προορισμό διεθνούς θρησκευτικού τουρισμού.
Ενδεικτικό είναι ότι από τον Ιούνιο έως και τον Σεπτέμβριο του 2019 περιηγήθηκαν στην Παναγία Σουμελά περισσότεροι από 220 χιλιάδες τουρίστες!
Το 1922 οι Τούρκοι αφάνισαν τον Ποντιακό Ελληνικό πληθυσμό από την περιοχή.
Παρότι επιχείρησαν να αρπάξουν όλα τα πολύτιμα κειμήλια από το μοναστήρι, μοναχοί, που περίμεναν την επιδρομή, κατάφεραν και έκρυψαν την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Σουμελά, καθώς και άλλα κειμήλια, στο παρεκκλήσι της Αγίας Βαρβάρας, σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από το μοναστήρι.
Μεταξύ των κειμηλίων, που ενταφίασαν ήταν και το Ευαγγέλιο του Οσίου Χριστόφορου και έναν Σταυρό από Τίμιο Ξύλο, που είχε δωρίσει στη Μονή ο αυτοκράτορας Μανουήλ Γ’ της δυναστείας των Κομνηνών.
Το 1930, μετά από συννενόηση της Ελλάδας και της Τουρκίας, ελληνική αντιπροσωπεία, έχοντας την καθοδήγηση ενός από τους τελευταίους μοναχούς της Μονής, του αρχιμανδρίτη Αμβροσίου, εντόπισε τα κειμήλια. Αρχικά τοποθετήθηκαν στο Βυζαντινό Μουσείο.
Το 1952 η εικόνα της Παναγίας Σουμελά μεταφέρθηκε και βρίσκεται στο ναό της Παναγίας Σουμελά στις πλαγιές του Βερμίου.
Το 386 οι μοναχοί Βαρνάβας και Σωφρόνιος επέλεξαν για να ασκητέψουν τα βουνά του Πόντου, καθοδηγούμενοι από όραμα της Παναγίας.
Σε ένα απόκρημνο σπήλαιο ακτινοβολούσε μια λάμψη, που προερχόταν από την εικόνα της Παναγίας, η οποία σύμφωνα με την παράδοση την εικονογράφησε ο άγιος Λουκάς και τη μετέφεραν εκεί άγγελοι.
Στο σημείο εκείνο έφτιαξαν ένα κελί, που αποτέλεσε την αφετηρία για την κατασκευή της Μονής Σουμελά.
Η Παναγία Σουμελά αναβλύζει σαν ένας κρουνός καθάριος, ολόδροσος, μέσα στο πέρασμα του χρόνου και αδρεύει την ύπαρξη της Ελληνοθροδοξίας.
Ανατέλλει σαν ένας αστέρας λαμπρός, ολόφωτος και λαμπρύνει την ψυχή των Ποντίων και ολόκληρου του Ελληνισμού.
Είναι πετράδι ατίμητο η ευγνωμοσύνη μας στη χάρη της, καμωμένο με αίμα και αγιότητα. Από προππαπούδες, από παππούδες και πατεράδες έχουμε κληρονομήσει την αγάπη μας γι’ αυτή.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

12733 – Αγρυπνία απόψε στην Ιερά Μονή Χιλιανδαρίου. Τιμάται η Μνήμη του κτίτορά της Αγίου Στεφάνου Μιλούτιν (30 Οκτωβρίου/12 Νοεμβρίου)

Ὁ Στέφανος Οὔρεσης Β', ἕνας τῶν ἐπιφανεστέρων Σέρβων Ἡγεμόνων τῆς Δυναστείας τῶν Νεμανιδῶν. Ἦταν γιός τοῦ Κράλη τῆς Σερβίας Οὔρεση Α' (ὁσίου … [...]