Πανηγυρικά εορτάστηκαν τα Θεοφάνεια στη Βόρειο Ήπειρο (ΦΩΤΟ)

Γράφει ο π. Ηλίας Μάκος

Κατά τους εορτασμούς των Θεοφανείων στη Βόρειο Ήπειρο τηρήθηκαν οι θρησκευτικές παραδόσεις, που δεν έσβησαν στα δύσκολα χρόνια του διωγμού της πίστης, και οι πιστοί κατέκλεισαν τους ναούς, προκειμένου να συμμετάσχουν στην ακολουθία,, αλλά και να πάρουν στα σπίτια τους ως ευλογία το Μεγάλο Αγιασμό.
Εξάλλου από τον καθεδρικό ναό των Τιράνων, όπου συγκεντρώθηκαν χιλιάδες άνθρωποι, ο αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος τους μετέφερε το μήνυμα ότι δεν πρέπει να μείνει κανείς έξω από την ωραία πραγματικότητα του φωτισμού του Αγίου Πνεύματος, που εξασφαλίζει μέσα μας και γύρω μας αγάπη, χαρά, ειρήνη.
Και πραγματικά ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος είναι ένα πρόσωπο από το οποίο ξεχύνονται άφθονα τα δώρα των χαρισμάτων του Θεού. Οι πιστοί των Τιράνων έλαβαν το ευλογημένο ύδωρ από βρύσες, που συνδέονταν με δεξαμενές αγιασμένων υδάτων.
Στους Αγίους Σαράντα η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού έγινε στην παραλία της πόλης από τον Αγιορείτη αρχιμανδρίτη π. Πορφύριο, αφού προηγήθηκε ο Μεγάλος Αγιασμός στο στο ναό του αγίου Χαραλάμπους.
Τολμηροί νέοι έπεσαν στα παγωμένα νερά της θάλασσας. Στην περιοχή της Δρόπολης, όπου ζουν και οι περισσότεροι Έλληνες, επίκεντρο του εορτασμού ήταν η Δερβιτσάνη.
Η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού έγινε από τον ιερέα π. Κοσμά Παππά στην μαρμάρινη κολυμβήθρα του προαυλίου χώρου του ναού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.
Στο Αργυρόκαστρο, οι ιερείς με προεξάρχοντα τον πρωτοπρεσβύτερο και αρχιερατικό επίτροπο της περιοχής π. Ιωάννη Μερκούρη, μετά τον Μεγάλο Αγιασμό στον καθεδρικό ναό Αναστάσεως Αργυροκάστρου, έκαναν την κατάδυση του Τιμίου Σταυρού στο Δρίνο, παραπόταμο του Αώου.
Οι πιστοί της Βορείου Ηπείρου στο σύνολό τους αισθάνονται ως ξεχωριστή την ημέρα των Θεοφανείων. Γιατί έφερε την ανεπιφύλακτη αγάπη του Θεού.
Αλλά και τη χάρη του Αγίου Πνεύματος, μέσω του βαπτίσματος. Αντιλαμβάνονται ότι είναι μέλη της Εκκλησίας, που δεν θα πει απλά μια εγγραφή στα εκκλησιαστικά μητρώα, αλλά καταγραφή στο “Βιβλίο της Ζωής”.
Και ξέρουν καλά ότι το “όσοι εις Χριστόν εβαπτίσθητε, Χριστόν ενεδύσασθε” είναι η ηθική υποχρέωση για γνώση και συμμόρφωση, σε ό,τι μας παραγγέλλει, για το συμφέρον μας η διδασκαλία του Χριστού.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Τον τελευταίο λόγο τον έχει ο Θεός

Του Ιερομ. Γεωργίου Αλευρά στην Romfea.grΔικαίου της Ιεράς Σκήτης Καυσοκαλυβίων Αγίου Όρους Όταν ένας λαός δεν διδάσκεται από την ιστορία, δυστυχώς εκείνη … [...]