Πανηγυρική Αγρυπνία για την Αγία Ζώνη στη Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου (ΦΩΤΟ)

Άγιον Όρος | Αιμίλιος Πολυγένης

Με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια τελείται αυτή την ώρα στην Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου Αγρυπνία για την εορτή της Αγίας Ζώνης, η οποία φυλάσσεται στην Ιερά Μονή ως ένα από τα μεγαλύτερα θησαυρίσματα της Ορθοδοξίας.
Μετά από πρόσκληση του Καθηγουμένου της Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου Γέροντος Εφραίμ, των Ιερών Ακολουθιών προεξάρχει ο Σεβ. Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος.
Να αναφερθεί ότι το Καθολικό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου είναι ασφυκτικά γεμάτο από εκατοντάδες προσκυνητές (580), καθώς και Πατέρες του Αγίου Όρους που έσπευσαν για να τιμήσουν την Αγία Ζώνη.
Στη συνέχεια ακολούθησε το παραδοσιακό αγιορειτικό κέρασμα στο Συνοδικό της Μονής.
“Είναι μεγάλη μας χαρά που ο Μητροπολίτης Πατρών ευρίσκεται για τρίτη φορά στην Μονή Βατοπαιδίου, εκτός αυτού είναι και ευλογία για εμάς να προεξάρχει στον εορτασμό της Τιμίας Ζώνης” ανέφερε μεταξύ άλλων ο γέροντας Εφραίμ.
Σε άλλο σημείο ο Γέροντας αναφέρθηκε στην ιστορία της Τιμίας Ζώνης, υπογραμμίζοντας ότι “ο Θεός τα έφερε έτσι η Τίμια Ζώνη να φυλάσσεται σε ένα χώρο μετανοίας και προσευχής”.
Από την πλευρά του ο Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος, ευχαρίστησε τον Γέροντα Εφραίμ για την πρόσκληση να προεξάρχει του εορτασμού, αλλά και τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο με του οποίου την κανονική άδεια ευρίσκεται σήμερα στην Μονή.
Επίσης ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στις υποσχέσεις που δίνει ένας μοναχός, καθώς και στην μοναχική ζωή, η οποία καταξιώνει την ελευθερία μέσω της υπακοής στο θέλημα του Θεού.
Σε άλλο σημείο ο Μητροπολίτης Πατρών αναφέρθηκε στην έλλειψη προτύπων, ενώ υπογράμμισε ότι σήμερα λείπει το παράδειγμα και υποδείγμα των Αγίων.
“Ο κόσμος σήμερα είναι μπερδεμένος και πρέπει να ξεμπερδευτεί, και αυτό θα γίνει μέσω της ταπείνωσης και της αγάπης” – τόνισε χαρακτηριστικά ο Μητροπολίτης Πατρών.
Τέλος ο Σεβασμιώτατος είχε ολιγόλεπτη συνάντηση με τους Καθηγητές της Αθωνιάδας, τονίζοντας ότι “το ωραιότερο επάγγελμα είναι ο δάσκαλος. Εσείς κάνετε μια θυσία με την διακονία σας στην Αθωνιάδα, και εύχομαι ο Θεός να σας δίνει δύναμη”.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στα Εγκαίνια της Έκθεσης: «Το Ημέτερον Κάλλος: Βυζαντινές Εικόνες από την Θεσσαλονίκη»

Την Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2018, ώρα 9.30 π.μ. θα πραγματοποιηθούν τα Εγκαίνια της Εκθέσεως «ΤΟ ΗΜΕΤΕΡΟΝ ΚΑΛΛΟΣ: Βυζαντινές Εικόνες από την Θεσσαλονίκη» από την ΑΘΠ … [...]

Συμβουλές για ένα σωστό γάμο

Ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος μιλάει για τις προϋποθέσεις του σωστού γάμου και αναλύει την πίστη και την διδασκαλία της Εκκλησίας για το μέγα μυστήριο της … [...]

«Από τα Ουράλια στα Ουράνια»

Σκίρτησε το πνεύμα μου, ευφράνθηκε η καρδία μου, ευφρόσυνη ευτυχία, θαύμασα την πίστη των ανθρώπων στον Θεό μας, βίωσα μαζί τους το θαύμα. Κι ακόμη, συγκλονίστηκα. … [...]

Θέλεις να συναντήσεις το Θεό;

Ο αββάς Ολύμπιος διηγήθηκε: «Κάποτε κατέβηκε στη Σκήτη ένας ιερέας των ειδωλολατρών και ήρθε και κοιμήθηκε στο κελλί μου. Όταν είδε τον τρόπο ζωής των μοναχών με … [...]

ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΟΣΙΑΣ ΕΥΦΡΟΣΥΝΗΣ

Θυγάτηρ Παφνουτίου του Αιγυπτίου Η Οσία Ευφροσύνη έζησε στα χρόνια του Θεοδοσίου του μικρού [περί το 410 μ.Χ.), ήταν μοναχοκόρη και πολύ πλούσια. Ο πατέρας της Παφνούτιος … [...]