Πανηγυρικός Εσπερινός για τον Πολιούχο της Νίκαιας (ΦΩΤΟ)

Νίκαια | Θάνος Θανόπουλος

Παρουσία πλήθους πιστών τελέστηκε σήμερα, Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2019 ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός του Αγίου Νικολάου, Πολιούχου της Νίκαιας στον ομώνυμο πανηγυρίζοντα Καθεδρικό Ναό.
Στον εσπερινό χοροστάτησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Χριστιανουπόλεως κ. Προκόπιος, πλασιούμενος από τον Προϊστάμενο του Ναού π. Αθανάσιο Λειβαδιά, τους συνεφημερίους π. Αναστάσιο και π. Αντώνιο και κληρικούς της Ιεράς Μητροπόλεως.
Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Θεοφιλέστατος, ο οποίος αναφέρθηκε στον εορταζόμενο Άγιο και στα αναρίθμητα θαύματα του
“Οι χαρακτηρισμοί «κανόνας πίστεως και εικόνα πραότητας» που ακούμε στο τροπάριο του Αγίου Νικολάου υποδηλώνουν και τα καθήκοντα τα οποία ο χριστιανός θα πρέπει να επιτελεί προς τον Θεό και τον συνάνθρωπο” – ανέφερε μεταξύ άλλων ο Επίσκοπος Χριστιανουπόλεως.
Σε άλλο σημείο ο Θεοφιλέστατος τόνισε: “Η πίστη μας να είναι η γέφυρα εκείνη που μας συνδέει με τον Θεό. Ο Άγιος Νικόλαος ως κανόνας πίστεως μας έδειξε έμπρακτα την δύναμη της πίστεως. Εκτός από τον Θεό καθήκοντα έχουμε και προς τον πλησίον μας. Και μάλιστα ο Χριστός μας έχει πει ότι η σωτηρία μας θα εξαρτηθεί από την συμπεριφορά μας προς τον πλησίον μας.”
“Τέλος ο Άγιος Νικόλαος γνώριζε με ζήλο ιερό να προστατεύει και την ψυχή του. Ήξερε ότι «τη ταπεινώσει» αποκτώνται «τα υψηλά». Όλες αυτές οι αρετές και τα καθήκοντα δεν είναι κάτι το ακατόρθωτο. Ο Άγιος Νικόλαος ήταν ένας απλός άνθρωπος σαν εμάς. Ας στρέψουμε την προσοχή μας στην εκτέλεση αυτών των καθηκόντων προς τον Θεό, τον συνάνθρωπο και τον εαυτό μας” συμπλήρωσε ο Θεοφιλέστατος.
Κλείνοντας ο κ. Προκόπιος μετέφερε τις ευχές και ευλογίες του Σεβ. Μητροπολίτης Νικαίας κ. Αλεξίου και συνεχάρη τον Προϊστάμενο του Ναού π. Αθανάσιο Λειβαδιά και τους συνεφημερίους του για το λαμπρό έργο που επιτελούν στην ενορία.
Να αναφερθεί ότι στον εσπερινό παρέστη ο Δήμαρχος Νίκαιας κ. Γεώργιος Ιωακειμίδης, η Διευθύντρια του ΕΠΑΛ και Μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου κα Τζένη Γεωργαντζέλη, ενώ τους ύμνους έψαλλαν ο Πρωτοψάλτης του Ναού κ. Καρπούζης και ο Λαμπαδάριος κ. Καμαριώτης, συνοδεία πολυμελούς βυζαντινού χορού.
Τέλος να σημειωθεί ότι αύριο, Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου θα τελεστεί πανηγυρική Θεία Λειτουργία και Λιτανεία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Νικαίας κ. Αλεξίου.
ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Η ψαλτική τέχνη: Ύμνος τω Θεώ

Ομιλία του Γέροντος Εφραίμ, Καθηγουμένου της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου σε σύναξη ιεροψαλτών, μετά την αφιερωματική εκδήλωση «Μοναχός Ματθαίος Βατοπαιδινός (1774 – … [...]