Παρουσίαση ιστορικής μελέτης για τον Άγιο Νεκτάριο

Για την Romfea.gr | Δήμητρα Παναγοπούλου

Στο κατάμεστο Αμφιθέατρο Cotsen Hall της Αμερικανικής Σχολής Κλασσικών Σπουδών (στον χώρο της Γενναδείου Βιβλιοθήκης, η Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος και η Ιερά Μητρόπολη Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης παρουσίασαν, την Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2019, τη Δίτομη ιστορική μελέτη (στην ελληνική και την αγγλική) «Άγιος Νεκτάριος Κεφαλάς, Μητροπολίτης Πενταπόλεως» του Σεβ. Μητροπολίτου Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυΐας κ. Κλεόπα, εκδόσεων της Αποστολικής Διακονίας.
Η εκδήλωση άνοιξε με τροπάρια από την Ιερά ακολουθία του Αγίου Νεκταρίου από τον Βυζαντινό χορό των “Μαϊστόρων της Ψαλτικής Τέχνης” υπό τη Διεύθυνση του Πρωτοψάλτου, Καθηγητού Αχιλλέα Χαλδαιάκη.
Ακολούθησε προσφώνηση από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ Εφραίμ.
Ακολούθως έγινε η παρουσίαση της δίτομης ιστορικής μελέτης του Σεβ. Μητροπολίτου Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυίας κ. Κλεόπα από τον Σεβ. Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομο, Καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και τον ελογιμότατο κ. Συμεών Πασχαλίδη, Καθηγητή Θεολογικής Σχολής Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και Πρόεδρο του τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας Α.Π.Θ.
Αμέσως μετά ο συγγραφέας του δίτομου αυτού έργου, Σεβ. Μητροπολίτης Σουηδίας κ. Κλεόπας, κατέθεσε τις σκέψεις του όσον αφορά την μελέτη και συγγραφή του έργου.
Η εκδήλωση έκλεισε με την προβολή 8λεπτου βίντεο, του οποίου τον συντονισμό είχε η κα Αδαμαντία Μπουρτζινού.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η εκπρόσωπος του Προέδρου της Ελληνικής Κυβέρνησης, η Υφυπουργός Παιδείας κα Σοφία Ζαχαράκη, ο εκπρόσωπος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, Μητροπολίτης Φαναρίου κ. Αγαθάγγελος, ο εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου, Σεβ. Μητροπολίτης Λαοδικείας κ. Θεοδώρητος.
Το δίτομο αυτό έργο για τον βίο του Αγίου Νεκταρίου αποτελεί επισφράγισμα της αγάπης και του οφειλομένου σεβασμού του συγγραφέως προς τον αοίδιμο ιεράρχη, αλλά και μία εμβριθή μελέτη, μία πραγματική «εγκυκλοπαίδεια», στην οποία παρουσιάζονται άγνωστες μέχρι σήμερα πτυχές του βίου του Αγίου, η πολυδιάστατη διακονία του και η ακλόνητη πίστη του, ακόμη και κατά τις διώξεις τις οποίες υπέστη.
Ο «Άγιος του 20ου αιώνα» με τον κατά Χριστόν βίο του κατέστη διαχρονικό πρότυπο ευσεβείας, αγιότητας και φιλανθρωπίας.
Την δίγλωσση αυτή έκδοση (στην ελληνική και στην αγγλική), η οποία γίνεται με την ευκαιρία συμπληρώσεως 100 ετών από την οσιακή κοίμησή του το 2020, προλογίζουν η Α. Θ. Π. Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος και ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ