Παρουσίαση παιδικού βιβλίου από την Ιερά Μητρόπολη Σουηδίας (ΦΩΤΟ)

Την Κυριακή της Ορθοδοξίας, 25 Φεβρουαρίου 2018, πραγματοποιήθηκε στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Γεωργίου Στοκχόλμης Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυΐας κ. Κλεόπα, με τη συμμετοχή του Εφημερίου του ναού, Παν. Αρχιμ. κ. Σωσιπάτρου Στεφανούδη, του Αρχιερατικού Επιτρόπου της Πατριαρχικής Εξαρχίας των εν τη Δυτική Ευρώπη Ορθοδόξων Παροικιών Ρωσσικής Παραδόσεως και Εφημερίου της Ενορίας της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Στοκχόλμης Αιδ. Πρωτοπρεσβυτέρου κ. Angel Velitchkov και του εξ Ελλάδος επισκέπτου Αιδ. Πρωτοπρεσβυτέρου κ. Ευαγγέλου Φεγγούλη, Αρχιερατικού Επιτρόπου Αγραίων της Ι. Μητροπόλεως Καρπενησίου.
Τους ύμνους έψαλαν ο Πρωτοψάλτης, Μουσικολ. κ. Δημήτριος Καλπακίδης, ο Λαμπαδάριος Δρ. Ανδρέας Σελαμσής, και τα μέλη της βυζαντινής χορωδίας του Καθεδρικού Ναού.
Στην ομιλία του, ο αρχιερεύς αναφέρθηκε στην αναστήλωση των αγίων εικόνων και στην ανάγκη αναστήλωσης της καταρρακωμένης ανθρώπινης υπόστασης και αξιοπρέπειας από τα σύγχρονα εικονοκλαστικά ρεύματα, της ποικιλόμορφης εκμετάλλευσης, της κατάχρησης εξουσίας, της καταναγκαστικής εργασίας, της στρατολόγησης μαχητών για ένοπλες συρράξεις, του εμπορίου οργάνων, του προσφυγικού, της μετανάστευσης, της αναγκαστικής επαιτείας, της παράνομης διακίνησης και εμπορίας ανθρώπων, της δουλείας κλπ, με θύματα κυρίως το πλέον ευάλωτο τμήμα της κοινωνίας μας, τα παιδιά.
Σε αντίθεση με την ανωτέρω αμαυρωθείσα εικόνα της κορωνίδος των δημιουργημάτων, του ανθρώπου, η Εκκλησία εξυψώνει τον άνθρωπο, που δημιουργήθηκε κατ᾽ εικόνα και καθ᾽ ομοίωσιν του Δημιουργού Θεού, και του χαρίζει την προοπτική της κατά χάριν θεώσεως και της πραγματικότητος του «καινοῦ ἀνθρώπου» και τῆς «καινῆς κτίσεως», με αποτέλεσμα την βιωματική επαλήθευση του ύμνου: “εις το καθ᾽ ομοίωσιν επανάγαγε, το αρχαίον κάλλος αναμορφώσασθαι” και την επαναφορά μας στην κατάσταση του προπτωτικού Αδάμ.
Στο τέλος της λατρευτικής συνάξεως, ο Σεβασμιώτατος παρουσίασε την πρώτη έκδοση της Ι. Μητροπόλεως Σουηδίας, ενός παιδικού βιβλίου που έγραψε η κ. Αθηνά Ντάσιου – Γιάννου, με τίτλο: “Ιστορία ενός μικρού αγγέλου”, το οποίο εξεδόθη από την Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος, σε Σουηδική μετάφραση της κ. Elisabeth Styrlander, αφιλοκερδώς.
Ο Ποιμενάρχης εξέφρασε την βαθύτατη ευγνωμοσύνη του προς τον Διευθυντή της Αποστολικής Διακονίας, Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Φαναρίου κ. Αγαθάγγελο, και τους συνεργάτες του, για τη συγκινητική αυτή προσφορά προς την ιεραποστολική επαρχία του Οικουμενικού Θρόνου στη Σκανδιναυΐα.
Ο επίσκοπος προσέφερε ως δώρο το βιβλίο στα 80 παιδιά που προσήλθαν στη βιβλιοπαρουσίαση.
Αμέσως μετά, το Tμήμα Nεότητος της Ι. Μητροπόλεως, χάρη στη συντονιστική προσπάθεια των κ.κ. Rafail Poumeyrau και Fredrik Styrlander, εθελοντών νομικών συμβούλων της Ι. Μητροπόλεως, προσέφερε φαγητό και γλυκίσματα στα παιδιά, στην αίθουσα δεξιώσεων του ναού.
Η Φιλόπτωχος Αδελφότης Κυριών του ναού, υπό την καθοδήγηση της Προέδρου της, κ. Φωτεινής Μπατσέλα, προσέφερε νηστίσιμα εδέσματα στους εκκλησιαζομένους.
Τη Θεία Λειτουργία παρακολούθησαν οι Εξοχ. Πρέσβεις της Ελλάδος κ. Δημήτριος Τουλούπας και της Κύπρου κ. Σώτος Λιασίδης, καθώς και οι Αιδ. κ. Gunnar Lind και κ. Cajsa Sandgren από την Λουθηρανική Εκκλησία της Σουηδίας, οι οποίοι διαδραματίζουν συντονιστικό ρόλο στο διάλογο μεταξύ των Ορθοδόξων και Ανατολικών Εκκλησιών με τη Λουθηρανική Εκκλησία της Σουηδίας.
Οι φωτογραφίες είναι προσφορά του κ. Αλέξανδρου Σουντουλίδη.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ζωτικά όργανα του Αγίου Λουκά του Ιατρού έμειναν άφθορα και ο ετοιμοθάνατος αρχιμανδρίτης πήγε και λειτούργησε

Ήταν 17 Μαρτίου [σαν σήμερα] 1996, μία συγκλονιστική βραδιά. Θυμάμαι έκανε πολύ κρύο, είχε δυνατό άνεμο κι έριχνε χιονόνερο. Είχαμε συγκεντρωθεί αρκετοί ιερείς, τελέσαμε … [...]

Πάντα δυνατά τω πιστεύοντι

Ο ομότιμος καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Παν. Αθηνών Πρωτ. Γεώργιος Μεταλληνός, αναλύοντας την ευαγγελική περικοπή της Δ΄ Κυριακής των Νηστειών, τονίζει την σημασία … [...]

Σταυρός και Κωνσταντίνος

Του Αρχιμ. Πορφυρίου, Καθηγουμένου της Ι.Μ. Τιμίου Προδρόμου Βεροίας | Romfea.gr Είμαστε μέσα στο πνεύμα της Σταυροπροσκυνήσεως, έστω γιά λίγες ακόμα ώρες, και μία … [...]

Κλιμαξ – Οσιου Ιωαννου του Σιναϊτου: Αποκτηστε το αριστουργημα της ορθοδοξης ασκητικης γραμματειας!

ΚΛΙΜΑΞ:Τό ἀριστούργημα τῆς ὀρθόδοξης ἀσκητικῆς γραμματείας, πού συντάχθηκε ἀπό τό θεοκίνητο χέρι τοῦ ὁσίου Ἰωάννου τοῦ Σιναΐτου. Τό ἱερογράφημα αὐτό τοῦ Θεοβαδίστου … [...]

Η Υμνολογία της Μεγάλης Εβδομάδος

Ηλεκτρονικό βιβλίο και Πρόγραμμα εξ αποστάσεως Επιμόρφωσης Τα τελευταία δύο έτη το Εργαστήριο «Ελληνικής Γλώσσας της Χριστιανικής Γραμματείας» (ΦΕΚ 3060/26-09-2016) του … [...]

Άγιος Αλέξιος ο Άνθρωπος του Θεού

Του Λάμπρου Κ. Σκόντζου Θεολόγου – Καθηγητού Ως ο κατ’ εξοχήν «άνθρωπος του Θεού», αξιώθηκε να χαρακτηρισθεί μόνον ένας άγιος, ο άγιος Αλέξιος. Κι’ αυτό διότι, όπως θα … [...]