Πατριάρχης Αλεξανδρείας: ''Ήρθα να υπενθυμίσω τους δεσμούς αγάπης και ενότητας των δύο Εκκλησιών''

Γράφει ο Αιμίλιος Πολυγένης

Την Εκκλησία της Σερβίας επισκέπτεται από σήμερα, Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρος Β.
Ο Προκαθήμενος της Αλεξανδρινής Εκκλησίας έτυχε θερμής υποδοχής στο αεροδρόμιο του Βελιγραδίου από τον Πατριάρχη Σερβίας κ. Ειρηναίο, και Ιεράρχες της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.
Αμέσως μετά οι δύο Προκαθήμενοι πραγματοποιήσαν δηλώσεις, παρουσία του Πρέσβη της Ελλάδος στο Βελιγράδι Ηλία Ηλιάδη, και του Πρέσβη της Αιγύπτου κ. Εζλεντίνη Μαχμούντ Φαχμί.
Καλωσορίζοντας τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρο ο Πατριάρχης Σερβίας, μεταξύ άλλων δήλωσε: “Καλως ήρθατε στην Σερβία, την χώρα του Αγίου Σάββα, του πρώτου Σέρβου Αρχιεπισκόπου, με του οποίου την ευλογία σας υποδεχόμαστε.Ο Σερβικός λαός σας αναμένει με ιδιαίτερη χαρά, και ανυπομονεί να λάβει την ευλογία σας.”
“Από την ώρα που πατήσατε σε σερβικό έδαφος, μεταφέρατε στην χώρα μας την ευλογία του Αποστόλου και Ευαγγελιστού Μάρκου! Καλως ήρθατε Μακαριώτατε, Άγιε Αδελφέ της μεγάλης πόλης της Αλεξάνδρειας, της Αιγύπτου και ολόκληρης της Αφρικής” πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο Πατριάρχης Ειρηναίος.
Από την πλευρά του ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρος, ευχαρίστησε τον Πατριάρχη Ειρηναίο για εγκάρδια λόγια του, τονίζοντας ότι μέγαλη ευλογία γι΄ αυτόν η επίσκεψη αυτή.
“Με συγκίνηση γύριζω πίσω 28 χρόνια και ενθυμούμαι τότε ως νέος Αρχιμανδρίτης, που έφτασα στην Σερβία συνοδεύοντας τον μακαριστό Πατριάρχη Παρθένιο. Ήταν δύσκολα χρόνια. Η καρδιά μου πάντα θυμάται την αφοσίωση και το θάρρος του σερβικού λαού στα δύσκολα αυτά χρόνια. Σήμερα ο Κύριος μου επιτρέπει να είμαι ξανά εδώ 28 χρόνια μετά, αλλά όχι ως Αρχιμανδρίτης αλλά ως ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας” ανέφερε ο Πατριάρχης Θεόδωρος.
Σε άλλο σημείο ο κ. Θεόδωρος τόνισε: “Πριν αναχωρήσω για το ταξίδι ασπάστηκα τα ιερά λείψανα του Αποστόλου Μάρκου και του Αγίου Αθανασίου του Μεγάλου, και προσευχήθηκα θερμά για την ευλογημένη επίσκεψη. Ήρθα για να τονίσω και πάλι τους δεσμούς αγάπης και ενότητας των δύο Εκκλησιών, το περίφημο παλαίφατο Πατριάρχειο Αλεξανδρείας και την Αποστολική Εκκλησία του Αγίου Σάββα.”
Στη συνέχεια στο Ναό του Αγίου Συμέων στο Βελιγράδι τελέστηκε επίσημη Δοξολογία, προς τιμήν του υψηλού επισκέπτη Πατριάρχη Θεοδώρου Β΄, και ακολούθησαν προσφωνήσεις και αντιφωνήσεις.
Τέλος να σημειωθεί ότι τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας συνοδεύουν οι Μητροπολίτες Γουινέας κ. Γεώργιος και Πηλουσίου Νήφων, καθώς και ο Αρχιγραμματέας Αρχιμ. Δανιήλ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Χειροθεσία Αρχόντων στον Καναδά

Την Τρίτη 17 Οκτωβρίου, στον Ι.Ν. Αγ. Νικολάου Τορόντο, έγινε Μ. Αρχιερατικός Εσπερινός, στη γιορτή του Αγ. Λουκά του Ευαγγελιστού, προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Σωτηρίου … [...]

Άγιος Μαρίνος ο Γέρων (+18 Οκτωβρίου)

Ο Άγιος Μαρίνος ο Γέρων ήταν από την Ταρσό της Κιλικίας και έζησε στα χρόνια του Διοκλητιανού (284 - 304 ). Συνελήφθη διότι ήταν χριστιανός και οδηγήθηκε στον άρχοντα του … [...]