Πατριάρχης Γεωργίας: ''Πρέπει να αποτρέψουμε το σκανδαλισμό του έθνους μας''

Γράφει ο Αιμίλιος Πολυγένης

Συνήλθε σήμερα, Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2019 στην Τιφλίδα η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας του Πατριαρχείου Γεωργίας, υπό την Προεδρία του Καθολικού Πατριάρχη Γεωργίας Ηλία Β΄.
Κατά την έναρξη των εργασιών της Ιεράς Συνόδου, ο Πατριάρχης Ηλίας αναφέρθηκε στις ευθύνες των Ιεραρχών, λέγοντας ότι στο κόσμο δεν πρέπει να λέμε δικαιολογίες.
«Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για την Εκκλησία και την ειρήνη στην χώρα. Επομένως συγκεντρωθήκαμε σήμερα εδώ, όχι για να τιμωρήσουμε κάποιον, αλλά για να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον. Δεν πρέπει να φορτώνουμε ο ένας τον άλλο με βάρη, αλλά να ελαφρύνουμε τον άλλον» – τόνισε μεταξύ άλλων ο Πατριάρχης.
Επίσης ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Γεωργίας, εξήγησε ότι «παρόλο που σταυρώθηκα πολλές φορές πάνω στο σταυρό, δεν σκέφτηκα να τιμωρήσω ποτέ κανέναν. Πάντα σκεπτόμουν τρόπους για να τον βοηθήσω».
«Σήμερα είναι μια δύσκολη στιγμή, διότι πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να αποτρέψουμε το σκανδαλισμό του έθνους, λόγω συμπεριφοράς και δηλώσεων μας» – συμπλήρωσε ο Πατριάρχης Ηλίας.
Ο Πατριάρχης θέλοντας να δώσει το μήνυμα προς κάθε Ιεράρχη για τα τελευταία γεγονότα που τάραξαν την Εκκλησία της Γεωργίας, μεταξύ άλλων τόνισε: «Κάθε Ιεράρχης έχει δώσει όρκους στον Θεό και στον Πατριάρχη, και σε περίπτωση αθέτησης των όρκων αυτών, διαπράττει μεγάλη αμαρτία στον εαυτό του.»
Επίσης, ο Πατριάρχης Ηλίας ενημέρωσε τα μέλη της Ιεραρχίας, ότι δεν αρκεί η σύγκληση της Ιεράς Συνόδου μόνο δύο φορές τον χρόνο.
«Η Ιερά Σύνοδος καλείται πλέον να συνεδριάζει πιο συχνά, ώστε να επιλύει άμεσα τα προβλήματα που αναφύονται. Ένα από αυτά τα προβλήματα ήταν και το θέμα με τον π. Γεώργιο Μαμαλάντζε, και η αγάπη μας πρέπει να δώσει λύση και σε αυτό» – δήλωσε ο Πατριάρχης Γεωργίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες της Romfea.gr η Ιερά Σύνοδος το θέμα του Επισκόπου Ιακώβου, ο οποίος εξέφρασε ενώπιον του Πατριάρχη την λύπη του για τις λανθασμένες δημόσιες δηλώσεις του.
Η Ιερά Σύνοδος έκρινε ως ανάρμοστη την συμπεριφορά του Επισκόπου Ιακώβου, παρόλο αυτά αποφάσισε να λάβει αυστηρά μέτρα σε περίπτωση που επαναληφθεί μια τέτοια συμπεριφορά.
Τα μέλη της Ιεράς Συνόδου συζήτησαν και τις επανειλημμένες προσβλητικές δηλώσεις του Επισκόπου Τσκονδίτι κ. Πέτρου, κατά του Πατριάρχη Γεωργίας κ. Ηλία και της Ιεράς Συνόδου.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Ιεράρχες ανέφεραν ότι στην ιστορία της Εκκλησίας της Γεωργίας, δεν έχουν βρει άλλο τέτοιο παράδειγμα προσβολής κατά του προσώπου του Πατριάρχη.
Όπως έγραψε αποκλειστικά η Romfea.gr (εδώ) η Ιερά Σύνοδος όταν κάλεσε τον Επίσκοπο να ζητήσει συγγνώμη για τις αδικαιολόγητες κατηγορίες κατά του Πατριάρχη, ο ίδιος αρνήθηκε τις κατηγορίες και διαφώνησε με τα μέλη της Ιεραρχίας.
Η Ιερά Σύνοδος σύμφωνα με τους Ιερούς Κανόνες που αφορά την συμπεριφορά κατά του Πατριάρχη, καθαιρείται, απομακρύνεται από την Ιερά Επισκοπή και παύει να είναι μέλος της Ιεράς Συνόδου.
Επίσης, ακούστηκαν διάφορες απόψεις από τα μέλη της Ιεραρχίας για το θέμα του π. Γεωργίου Μαμαλάντζε, μεταξύ άλλων και της τραγικής κατάστασης που βρίσκεται η οικογένεια του.
Τέλος η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε να μεσολαβήσει στον Πρόεδρο της Γεωργίας για να του δοθεί συγχώρεση, για την συμμετοχή του στην απόπειρα δηλητηρίασης του Πατριάρχη Γεωργίας κ. Ηλία Β΄.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ