Πατριάρχης Μόσχας σε Πούτιν: ''Ιστορική η σημερινή επίσκεψή σας''

Μόσχα | Αιμίλιος Πολυγένης

Ένα ιστορικό γεγονός σημειώθηκε τη Παρασκευή, 1 Δεκεμβρίου 2017 στην Σύνοδο των Ρώσων Επισκόπων που πραγματοποιείται στον Καθεδρικό Ναό του Σωτήρος στην Μόσχα.
Για πρώτη φορά στην ιστορία της Ρωσικής Εκκλησίας παρέστη ο Πρόεδρος της Ρωσικής Εκκλησίας, όπου απεύθυνε χαιρετισμός προς τα Μέλη της Συνόδου που συνεδριάζει κάθε 4 χρόνια.
“Πρώτα απ ‘όλα θέλω να σας ευχαριστήσω θερμά για την πρόσκληση να συμμετάσχω στο Συμβούλιο των Επισκόπων της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, η οποία έχει προγραμματιστεί για την 100η επέτειο της αποκατάστασης του Πατριαρχείου – γεγονός που καθορίζει την ζωή της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, για το λαό μας και για ολόκληρη την πατρίδα” ανέφερε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Βλαντιμίρ Πούτιν.
Ο κ. Πούτιν ανέφερε ότι η Ρωσική Εκκλησία αξίζει ένα μεγάλο σεβασμό για την ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ εθνών και του διαθρησκειακού διαλόγου, με τις παραδοσιακές θρησκείες της Ρωσίας.
“Η απόφαση περί αναβιώσεως του Πατριαρχικού θεσμού, την οποία εξέδωσε η Τοπική Κληρικολαϊκή Σύνοδος 1917-1918, ήταν πράγματι ιστορικό γεγονός για την Ορθόδοξη Εκκλησίας της Ρωσίας, το οποίο ἐν πολλοίς καθόρισε τὴν υψηλή ασκητική αποστολή αυτής. Παρά τις δεινές δοκιμασίες, η Εκκλησία πάντοτε ευρίσκετο στο πλευρό του λαού της, μοιραζόμενη τις χαρές και τις θλίψεις του και επεδεικνύοντας την αμέριστη φροντίδα για τις ηθικές, πατριωτικές αξίες, τα ιδανικά ειρήνης, καλοσύνης και δικαιοσύνης στη κοινωνία. Τα χρόνια του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου αυτή ήταν η οποία στήριζε και ενέπνεε τους ανθρώπους, βοηθώντας τους να ανακαλύψουν τα πνευματικά θεμέλια” τόνισε επίσης ο Πρόεδρος της Ρωσίας.
Σε άλλο σημείο ο κ. Πούτιν αναφέρθηκε στους τρομοκράτες αλλά και στους τζιχαντιστές, τους οποίους αποκάλεσε εχθρούς προόδου κάθε πολιτισμού.
“Ο κόσμος αλλάζει ταχύτατα, και περνάει ένα πολύ δύσκολο στάδιο. Η χώρα μας είναι αδιαχώριστη από τις παγκόσμιες διαδικασίες και τάσεις. Πρέπει να επιδιώξουμε να είμαστε ηγέτες στην τεχνολογία, την οικονομία, τη γνώση με την ευρύτερη έννοια της λέξης, προκειμένου να διασφαλίσουμε την ευημερία και την ασφάλεια των πολιτών μας. Ταυτόχρονα, όλο και περισσότεροι άνθρωποι βλέπουν τη Ρωσία ως οδηγό για τις αμετάβλητες παραδοσιακές αξίες..” υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος Πούτιν.
Από την πλευρά ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Εκκλησίας, ευχαρίστησε ενώπιον των Ιεραρχών των Πρόεδρο Πούτιν για την συμμετοχή του στις εργασίες της Συνόδου των Ρώσων Επισκόπων.
“Σήμερα βιώνουμε ένα ιστορικό γεγονός! Ο Ρώσος αρχηγός του κράτους επισκέφθηκε το Συμβούλιο της Ιεραρχίας, αφιερωμένη στην 100η επέτειο από την αποκατάσταση του Θεσμού του Πατριαρχείου Μόσχας. Εδώ συζητούμε και λαμβάνουμε σοβαρές αποφάσεις για το μέλλον” υπογράμμισε ο Πατριάρχης Κύριλλος.
Σε άλλο σημείο ο Πατριάρχης Μόσχας ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Πούτιν για το γεγονός ότι σήμερα η Εκκλησία δεν αντιμετωπίζει γραφειοκρατία, σε υπηρεσίες και οργανισμούς της Κρατικής μηχανής.
Επίσης εξήρε το ρόλο του Προέδρου Πούτιν για τον διάλογο Εκκλησίας και Πολιτείας, ο οποίος διεξάγεται μέσω υπηρεσιών και εξειδικευμένων οργανισμών με επικεφαλής συγκεκριμένα Υπουργεία, τονίζοντας “ότι το άνοιγμα αυτό θα διασφαλίσει την απαραίτητη επιτυχία της πατρίδας μας στο εγγύς και απώτερο μέλλον”.

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Αγγέλους έσχε συλλειτουργούντας…

 Μια Κυριακή ο Άγιος λειτουργούσε μόνος του. Όλο το εκκλησίασμα έψαλλε. Μετά το Ευαγγελικό Ανάγνωσμα αμέτρητες αγγελικές φωνές άρχισαν να ψάλλουν. Οι πάντες … [...]