Πατριάρχης Σερβίας: ''Δεν πρόκειται να αποδεχτούμε έναν Ορθόδοξο Πάπα''

Τη δυσαρέσκεια του για τον χειρισμό του ζητήματος της Ουκρανίας από το Οικουμενικό Πατριαρχείο εξέφρασε ο Πατριάρχης Σερβίας Ειρηναίος, αφήνοντας αιχμές κατά του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.
Μιλώντας στην εφημερίδα Politika o κ. Ειρηναίος έκανε λόγο για παραβίαση της κανονικής τάξης και επικύρωση του σχίσματος στην Ουκρανία, ενώ ανέφερε ότι η σερβική Εκκλησία δεν τάσσεται με την μεριά κανενός, ούτε των Ρώσων ούτε των Ελλήνων, όπως είπε χαρακτηριστικά, αλλά υπέρ του σεβασμού των κανόνων της Εκκλησίας.
Παράλληλα, δήλωσε απερίφραστα ότι για την Σερβική Εκκλησία η απόδοση της Αυτοκεφαλίας στην Ουκρανική Εκκλησία από το Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι πράξη άκυρη, ενώ μίλησε για συναισθηματικούς δεσμούς με την Μόσχα αλλά και την Κωνσταντινούπολη, ωστόσο καυτηρίασε το ρόλο του Οικουμενικού Πατριάρχη.
«Όλες οι Αυτοκέφαλες Ορθόδοξες Εκκλησίες είναι μεταξύ τους ισότιμες. Ο Πατριάρχης της Μητέρας Εκκλησίας είναι πρώτος μεταξύ ίσων. Η Σερβική Εκκλησία, πιστεύω και οι άλλες Εκκλησίες, δεν πρόκειται να αποδεχτούμε έναν Ορθόδοξο Πάπα», είπε ο Προκαθήμενος της Σερβικής Εκκλησίας.
Ο Πατριάρχης Ειρηναίος αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο «να εκδηλωθούν ανάλογες φιλοδοξίες όπως στην Ουκρανία και για τις περιοχές που ανήκουν στην Σερβική Εκκλησία όπως η ΠΓΔΜ και το Μαυροβούνιο» και προειδοποίησε ότι κάτι τέτοιο δεν θα το ανεχτεί η Σερβική Εκκλησία.
«Στο Φανάρι γνωρίζουν ότι υπό την σκέπην της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας βρίσκεται η αυτόνομη Αρχιεπισκοπή Αχρίδας όπου όλοι έχουν πρόσβαση στα μυστήρια, ανεξαρτήτου εθνότητας. Συνεπώς δεν βλέπω την δυνατότητα να βρεθεί κάποια δικαιολογία για ανάμειξη στο έδαφος της Σερβικής Εκκλησίας. Αν πάλι επιχειρηθεί κάτι τέτοιο θα αποτελούσε ψευτο-πνευματική εκδοχή της επέμβασης “ευσπλαχνικός άγγελος” του ΝΑΤΟ. Όσο για το Μαυροβούνιο η εικόνα είναι πιο ξεκάθαρη και εκεί οι περισσότεροι πιστοί προσδιορίζονται ως Σέρβοι», επεσήμανε ο κ. Ειρηναίος.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΙΒΝΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Πνευματικά Αναγνώσματα • Re: Σήμερα είναι :Τη ΚΔ΄ (24η) του αυτού μηνός Φεβρουαρίου, γέγονεν η πρώτη και Δευτέρα εύρεσις της τιμίας Κεφαλής του Α

Η Τιμία αύτη και Αγγέλοις αιδέσιμος του θείου Προδρόμου Κεφαλή πρώτον μεν ευρέθη εν τω οίκω του Ηρώδου, δι’ επιφανείας και αποκαλύψεως του ιδίου Τιμίου Προδρόμου, εις δύο … [...]

Κυριακή του Ασώτου

Γράφει ο Γεώργιος Τρυφωνόπουλος, Θεολόγος Α.Π.Θ.  «Κοιτώντας προς στην Ανάσταση......» Τριώδιο 2019Κυριακή του Ασώτου  Πήρα τον δρόμο της ξενιτιάς,σε … [...]

''Ω συμπαθεστάτης οξυωπίας''

Του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καστορίας κ. Σεραφείμ, Υπερτίμου και Εξάρχου Άνω Μακεδονίας Αν την ευσπλαχνία του Θεού την αισθανόμαστε καθημερινά στη ζωή μας, την … [...]