Πατριαρχικό Διορθόδοξο Συλλείτουργο στη Μόσχα (ΦΩΤΟ)

 

 
ΜΟΣΧΑ | ΑΙΜΙΛΙΟΣ ΠΟΛΥΓΕΝΗΣ
 
Λαμπρό Διορθόδοξο Πατριαρχικό Συλλείτουργο τελέστηκε σήμερα, Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου στον Καθεδρικό Ναό του Σωτήρος στη Μόσχα, ενώπιον της λάρνακας του Αγίου Τύχωνος.
 
Της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρος Β΄, συλλειτουργούντων των Πατριαρχών Ιεροσολύμων Θεοφίλου, Μόσχας Κυρίλλου, Ρουμανίας Δανιήλ και Σερβίας Ειρηναίου.
 
Επίσης συλλειτούργησαν οι Αρχιεπίσκοποι Κύπρου Χρυσόστομος, Αλβανίας Αναστάσιος, Πολωνίας Σάββας, Τσεχίας Ράστισλαβ, Ουκρανίας Ονούφριος, Αμερικής και Καναδά Τύχωνας και Εκπρόσωποι της Εκκλησίας της Γεωργίας και Βουλγαρίας.
 
Να αναφερθεί ότι κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας ανεπέμφθει ειδική δέηση για την ειρήνη στην Ουκρανία, ενώ ο Πατριάρχης Μόσχας απένειμε οφίκια σε Ιεράρχες της Ρωσικής Εκκλησίας.
 
Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρος Β΄, απεύθυνε χαιρετισμό με αφορμή τους εορτασμούς για την 100η επέτειο της επανασύστασης του Πατριαρχείου Μόσχας.
 
“Αισθάνομαι χαρά απερίγραπτη, διότι προσήλθα εδώ, ως Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας, προσκεκλημένος της γεραράς αδελφής Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσίας στην πανηγυρική ιωβηλαία εορτή της εκατονταετηρίδος της επανασυστάσεως του Πατριαρχείου Μοσχοβίας, πάσης Ρωσίας και Υπερβορείων Μερών” ανέφερε ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρος.
 
Επίσης ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας τόνισε: “Προσήλθα, Αγιώτατε και Άγιοι Αδελφοί, στο κάλεσμά σας, μαζί με τους προκαθημένους και των άλλων Ορθοδόξων Εκκλησιών και τις συνοδείες τους, ίνα με την ευκαιρία της πανηγυρικής αυτής τελετής, εν ενί στόματι και μιά καρδία, ανυμνήσωμε και δοξολογήσωμε τον Τριαδικό Θεό για την ευστάθεια και την πρόοδο εν τη πίστει της αδελφής Εκκλησίας της Ρωσίας. Η σύναξη αυτή δίδει το μήνυμα της ενότητος της μιάς καθολικής και Αποστολικής Εκκλησίας και διατρανώνει ότι η χαρά της μιάς Εκκλησίας είναι και χαρά της άλλης.”
 
“Η τελετή αυτή δεικνύει πασιφανώς ότι η Ορθόδοξος Εκκλησία της Ρωσίας, δοκιμασθείσα υπό τόσων δεινών, εξήλθε ασινής και αλώβητη, ως χρυσός εν χωνευτηρίω, ώστε να εορτάζη σήμερα πανηγυρικώς το σημαντικό γεγονός της επανιδρύσεως του Πατριαρχείου της κατά τον εικοστό αιώνα. Η αναδρομή στα ιστορικά γεγονότα δεικνύει του λόγου το αληθές” ανέφερε χαρακτηριστικά ο Προκαθήμενος της Αλεξανδρινής Εκκλησίας.
 
Σε άλλο σημείο ο Πατριάρχης Θεόδωρος ανέφερε: “Ο αγώνας της Ρωσικής Εκκλησίας για την αποκατάσταση του Πατριαρχικού θεσμού και την ένωση υπό τον Πατριάρχη του διαιρεθέντος Ρωσικού λαού άρχισε από τις πρώτες ημέρες της μπολσεβικικής επαναστάσεως. Το Πατριαρχικό αξίωμα αποκαταστάθηκε την τελευταία στιγμή, λίγο πριν την κατάληψη της Μόσχας από τους Μπολσεβίκους. Στις 15 Αυγούστου του 1917 συνήλθε η Μεγάλη Πανρωσική Σύνοδος υπό την προεδρία του Μητροπολίτου Κιέβου κυρού Βλαδιμήρου.”
 
“Η Πανρωσική αυτή Σύνοδος, η πρώτη από το 1721, υπό τος κρότους των κανονιών των αντιμαχομένων, εξέλεξε τον Μητροπολίτη Μόσχας Άγιο Τύχωνα ως Πατριάρχη, ο οποίος ενθρονίστηκε όταν ήδη οι επαναστάτες είχαν καταλάβει τη Μόσχα. Το νέο καθεστώς όμως, επιδιώκοντας την εκμηδένιση της παραδοσιακής δύναμης της Εκκλησίας και της πνευματικής επιρροής της στον λαό, έλαβε σκληρές αποφάσεις εναντίον της” υπογράμμισε στη συνέχεια του λόγου ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας.
 
Ακόμη συμπλήρωσε χαρακτηριστικά: “Η επανίδρυση του Πατριαρχείου της Μοσχοβίας θεωρείται το σπουδαιότερο γεγονός μετά την ίδρυσή του το 1593. Η Εκκλησία της Ρωσίας διείδε ότι η ανασύσταση του Πατριαρχικού αξιώματος μέσα στο νέο καθεστώς θα αποτελούσε το ασφαλές εχέγγυο της αναγεννήσεως του Ρωσικού λαού και της διαφυλάξεως της πίστεώς του. Εν μέσω πολλαπλών θλίψεων και κακώσεων δεν υπεχώρησε, αλλά κραταιώθηκε και έλαμψε με νέους αθλητές της πίστεως και της ευσεβείας.”
 
“Η θλίψη της Εκκκλησίας της Ρωσίας μετριάσθηκε με την επανίδρυση του Πατριαρχείου της. Η Εκκλησία της Ρωσίας στεφανώθηκε με πλήθος μαρτύρων με προεξάρχοντα τον εν μαρτυρίω τελευτήσαντα Πατριάρχη Άγιο Τύχωνα. Ουδέποτε διέκοψε τους δεσμούς της με τον λαό, αλλά στάθηκε στο πλευρό του και διήλθε μαζί του τις συμπληγάδες των ατελείωτων δοκιμασιών. Διεδραμάτισε κορυφαίο ρόλο στον υπέρ πάντων αγώνα του Ρωσικού λαού κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο λαός υπάκουσε στον Πατριάρχη του και στην Εκκλησία του και διεξήγαγε με ηρωικό και θυσιαστικό φρόνημα τον τιτάνιο αγώνα εναντίον του ναζιστικού θηρίου, που εισέβαλε στη Ρωσική πατρίδα” σημείωσε επίσης ο Πατριάρχης Θεόδωρος Β΄.
 
Ο Πατριάρχης στη συνέχεια τόνισε ότι “Αυτόν τον θρίαμβο της Εκκλησίας της Ρωσίας ήλθα και εγώ να συνεορτάσω μαζί σας, όπως και οι προκαθήμενοι των λοιπών Ορθοδόξων Εκκλησιών μετά των συνοδειών τους. Ήλθα και εγώ να κλίνω γόνυ και να προσευχηθώ για τους μακαρίους Πατριάρχες της, Άγιο Τύχωνα και Σέργιο, οι οποίοι, πηδαλιουχούντες το κλυδωνιζόμενο σκάφος της Ρωσικής Εκκλησίας, το οδήγησαν σε εύδιο λιμένα και στερέωσαν την Πατριαρχική τιμή και αξία. Το έργο τους συνέχισαν οι διάδοχοί τους Αλέξιος ο Α’, Ποιμήν και Αλέξιος ο Β’  και συνεχίζετε αξίως Υμείς, αγαπητέ Αδελφέ και Συλλειτουργέ Αγιώτατε Πατριάρχα Κύριε Κύριε Κύριλλε, μετά της περί Υμάς Αγίας και Ιεράς Συνόδου της αδελφής Εκκλησίας της Ρωσίας.”
 
“Αναμιμνήσκομαι συναφώς την παράδοση των προκατόχων μου, οι οποίοι πάντοτε σε κάθε πρόσκληση της Εκκλησίας της Ρωσίας και της Ρωσικής Πολιτείας έσπευδαν να ενισχύσουν σε περιστάσεις, να στερεώσουν τη Ρωσική Εκκλησία και να ευλογήσουν τον Ρωσικό λαό του Θεού. Συνεχίζοντας την παράδοση, η Εκκλησία της Αλεξανδρείας και η Εκκλησία της Ρωσίας συνεργάζονται ομοθυμαδόν στην αντιμετώπιση ποικίλων προβλημάτων της συγχρόνου ανθρωπότητος” συμπλήρωσε στην ομιλία του ο Πατριάρχης Θεόδωρος Β΄.
 
Επίσης ο Πατριάρχης ανέφερε: “Ως παραδείγματα της αγαστής συνεργασίας μας αναφέρω τον προκάτοχό μου Πατριάρχη κυρό Παΐσιο, ο οποίος ήλθε και παρέμεινε στη Ρωσία επί πολύν καιρό προς αντιμετώπιση του ζητήματος του μεγάλου εκείνου, αλλά ατυχούς, Πατριάρχου Νίκωνος. Αναφέρω επίσης τον προκάτοχό μου Πατριάρχη κυρό Χριστοφόρο τον Β’, ο οποίος εν μέσω πολέμου και εν ώρα χειμώνος, οδικώς και αεροπορικώς, ήλθε στη Ρωσία, για να παραστή στην εκλογή και ενθρόνιση του Πατριάρχου Μοσχοβίας και ήρωα της πατρίδας Αλεξίου του Α΄ και να ενισχύση με την παρουσία του την Εκκλησία. Κατά την παραμονή του στη Ρωσία προέτρεψε τον Στάλιν να αμβλύνη τις πιέσεις προς την Εκκλησία και να την προστατεύση, προβάλλοντας ότι τα παιδιά της, ανταποκρινόμενα στο κάλεσμά της, θυσιάζονται για την Πατρίδα. Για την προσφορά του αυτή ο Πατριάρχης κυρός Χριστοφόρος ο Β’ δέχθηκε εξαιρετικές τιμές από τη Ρωσική Ιεραρχία και τον Ρωσικό λαό.”
 
“Κατακλείοντας την προσφώνησή μου, εύχομαι δια των πρεσβειών του Αγίου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Μάρκου, του ιδρυτού της Εκκλησίας Αλεξανδρείας, την οποία εκπροσωπώ, να εορτάση η αδελφή Εκκλησία της Ρωσίας και έτι πλείονα ιστορικά ιωβηλαία, στερεώνουσα και ευαγγελίζουσα τον άγιο και πιστό Ρωσικό λαό του Θεού, προς σωτηρίαν αυτού και διηνεκή δοξολογίαν του ονόματος του Τριαδικού Θεού. Τέλος παρακαλώ, εύχεσθε, Αγιώτατε Πατριάρχα Μόσχας, Μακαριώτατοι, Αγιώτατοι, Άγιοι Αδελφοί Αρχιερείς, υπέρ ημών και υπέρ της Εκκλησίας ημών κατά την ευχαριστήριον σύναξιν και κατά τας εν ταμείω προσευχάς υμών” υπογράμμισε κλείνοντας ο Πάπας και Πατριάρχης κ. Θεόδωρος.
 
Αμέσως μετά ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος ανέφερε: “Κατά τήν εόρτιον ημέραν ταύτην, τών Προκαθημένων καί εκπροσώπων πασών τών κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών συμφώνως πρός τό θέλημα τού Θεού, τό αγαθόν καί καί τέλειον (Ρωμ. 12. 2), συνελθόντων εν τώ Ιερώ Ναώ τού Σωτήρος Χριστού τής πρωτευούσης πόλεως Μόσχας, η καρδία μου πεπλήρωται ευφροσύνης πνευματικής, ότι είχαμε τή δυνατότητα, ομού μετά τού λαού τού Θεού, νά προσφέρωμεν τήν κατά πάντα καί διά πάντα Αναίμακτον Θυσίαν τής Ευχαριστίας. Όντως ήτο μία οικουμενική Θεία Λειτουργία, τώ συνδέσμω τής αγάπης συναρμόσασα τούς ανθρώπους εκάστης ηλικίας, κοινωνικού στρώματος καί θέσεως, τούς διαβιούντας εν διαφόροις χώραις, αλλά ανήκοντας εις τήν Μίαν, Αγίαν, Καθολικήν καί Αποστολικήν Εκκλησίαν.”
 
“Ιδιαιτέραν ευγνωμοσύνην επιθυμώ νά εκφράσω πρός πάντας τούς υψηλούς προσκεκλημένους, τούς ηγησαμένους τών αντιπροσωπειών τών κατά τόπους Εκκλησιών καί τή συμμετοχή αυτών πολλαπλασιασάντων τήν χαράν τών πανηγυρικών εκδηλώσεων επί τή εκατονταετηρίδι τής ανασυστάσεως τού Πατριαρχικού θεσμού εν τή Ορθοδόξω Εκκλησία τής Ρωσσίας, ενός γεγονότος μέ τόσην σπουδαιότητα, αλλά καί σημασίαν. Εκτιμώ βαθύτατα τά αδελφικά συναισθήματα καί τάς εκφρασθείσας ευχάς, τήν διά προσευχών υποστήριξιν καί τήν ορατήν μαρτυρίαν τής Ορθοδόξου ενότητος, τής τόσον πειστικώς διατρανωθείσης κατά τάς ευλογημένας ταύτας ημέρας τής ημετέρας επικοινωνίας καί συναναστροφής” υπογράμμισε ο Πατριάρχης Κύριλλος.
 
Σε άλλο σημείο ο Πατριάρχης Κύριλλος ανέφερε ότι “σήμερον, αναμιμνησκόμενοι τού ιστορικού γεγονότος τής αναρρήσεως εις τόν Πατριαρχικόν Θρόνον Μόσχας τού Αγίου Τύχωνος καί αποδίδοντες τά οφειλόμενα εις τήν διακονίαν αυτού ως ομολογητού, τήν συμπεσούσαν μέ τήν εποχήν τής θεομαχίας, δίκαιον κρίνω όπως εκφράσω τήν ευγνωμοσύνην πρός τάς Αδελφάς Εκκλησίας διά τήν αμέριστον συμπαράστασιν εις τήν Ρωσσικήν Εκκλησίαν, ήτις κατά τόν παριππεύσαντα 20ο αι. υπέστη τούς πλέον απηνείς διωγμούς. Ο Θεός μόνον οίδε, πόσον έπραξε καί εβίωσεν η καθημάς Εκκλησία κατά τήν εποχήν ταύτην, τήν πεπληρωμένην πολλών θλίψεων καί δοκιμασιών. Καί όμως, τό βασικόν διά ταύτην ήτο καί παραμένει η διακονία τού Θεού καί τών συνανθρώπων. Καί τούτο σημαίνει ότι αύτη καί εις τό περαιτέρω θά διαφυλάττη τήν αποστολικήν διαδοχήν καί τήν ιεραρχικήν δομήν αυτής, αφόβως κηρύττουσα τήν ευαγγελικήν Αλήθειαν, ανταποκρινομένη εις τάς αναζητήσεις τών συγχρόνων καί διδούσα εις ταύτας ποιμαντικάς λύσεις, συμμορφούμενη πρός τήν διδαχήν τού Αποστόλου Πέτρου: «Έτοιμοι δέ αεί πρός απολογίαν παντί τώ αιτούντι υμάς λόγον περί τής εν υμίν ελπίδος μετά πραΰτητος καί φόβου» (Α Πετ. 3. 15).”
 
“Είναι χαροποιόν τό γεγονός νά βλέπωμεν τά πλουσίως υπό τού Κυρίου εκχυνόμενα ελέη επί τής Ορθοδόξου Εκκλησίας τής Ρωσσίας, επί πάντων ημών, τών ταπεινών θεραπόντων αυτης, τών αντλούντων τήν έμπνευσιν από τού παραδείγματος τών ενδόξων προκατόχων καί προθύμως ασκούντων τά ποικίλα διακονήματα, τών καταβαλλόντων τάς προσπαθείας, προκειμένου νά αυξάνη ο λόγος τού Θεού, καί νά πλυθύνεται ο αριθμός τών μαθητών” συμπλήρωσε ο Πατριάρχης Κύριλλος ενώπιον των Προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών.
 
Επίσης ο Πατριάρχης ανέφερε: “Χαίρομαι διά τήν επιτυχή ολοκλήρωσιν τής Ιεράς Συνόδου τής Ιεραρχίας, τής οποίας αι εργασίαι προηγήθησαν τού παρόντος εορτασμού. Εκφράζω τήν εγκάρδιαν μου ευγνωμοσύνην πρός τούς Σεβασμιωτάτους Αρχιερείς τής καθημάς Εκκλησίας, τούς εν πνεύματι τής φιλαδέλφου αγάπης εργασαμένους διά τής συμβολής αυτών εις τήν αγαθήν υπόθεσιν τής συνοδικότητος.”
 
“Σήμερον ο Κύριος μάς καλεί εις νέους αόκνους κόπους, περιμένει από εμάς μίαν αφοσιωμένην προσφοράν, έν φλογισμένον κήρυγμα καί πλούσια τά έργα τής αγάπης. Άς εργασθώμεν μέ θέρμην, τό αυτό φρονούντες καί ειρηνεύοντες (Β Κορ. 13. 11), προσδοκώντες τήν Θείαν χάριν, τήν πάντοτε τά ασθενή θεραπεύουσαν καί τά ελλείποντα αναπληρούσαν” πρόσθεσε κλείνοντας ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ρωσίας.
 
ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΠΛΟΥΣΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Πληρωτικά.

Το μάθημα πραγματοποιήθηκε την 10 Δεκεμβρίου 2017. Αρχιμανδρίτης Ιωάννης Καρασακαλίδης. … [...]

Μηνύματα της επισκέψεως Ερντογάν

Του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Αλεξανρουπόλεως κ. Ανθίμου Ο Τούρκος Πρόεδρος, μιλώντας στις 10 Νοεμβρίου 2017 κατά την τελετή που διοργανώθηκε στο Ak Saray (μτφ. Λευκό … [...]

30χρονα Σχολής Αγίας Μαρίνας Ιλισίων

Την Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2017, ώρα 7 μ.μ. στον ιερό ναό αγίας Μαρίνης Άνω Ιλισίων θα πραγματοποιηθεί ψαλτική εκδήλωση-αφιέρωμα στα 30 χρόνια λειτουργίας της Σχολής … [...]