Πεντηκοστή και Εσπερινός της Γονυκλισίας στην Εκκλησία της Αλβανίας

Γράφει ο π. Ηλίας Μάκος

Με κατανυκτικότητα εορτάστηκε η Πεντηκοστή, και τελέστηκε ο Εσπερινός της Γονυκλισίας στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας.
Στην Αρχιεπισκοπή Τιράνων και Δυρραχίου, όπως και στις Μητροπόλεις Κορυτσάς, Αργυροκάστρου, Μπερατίου, Απολλωνίας και Φίερι, καθώς και Ελμπασάν (ο Μητροπολίτης Αντώνιος ιερούργησε στο ναό Αγίου Αθανασίου της πόλης), οι πιστοί στους ναούς δεν το άκουσαν μόνο κατά τα κηρύγματα, αλλά και το αισθάνθηκαν ότι ο αναστημένος Κύριος τήρησε την υπόσχεσή Του και δεν άφησε τους ακολούθους του μόνους και ορφανούς.
Τους έστειλε το Πνεύμα το Άγιο. Πολλοί άνθρωποι στην Αλβανία, μετά το διωγμό της πίστης, και το αναγεννητικό πλαίσιο, που δημιούργησε ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος, όχι μόνο ξεδίψασαν από το Άγιο Πνεύμα, αλλά ξεχύνονται από αυτούς πηγές ζωντανό νερό, για να ξεδιψάσουν και άλλοι.
Η ζωή της Εκκλησίας είναι γεμάτη από παραδείγματα ανθρώπων, που ξαναγεννήθηκαν από το Άγιο Πνεύμα, ενώ βρίσκονταν κυριολεκτικά «στη μέση της ερήμου».
Το Άγιο Πνεύμα δεν μας δίνει κάτι, που μπορούμε να το φιλοσοφήσουμε, αλλά κάτι, που μπορούμε να το ζήσουμε.
Δεν δίνει τη φτηνή ευτυχία, το λίγο καλύτερο , τις μέτριες χαρές. Δίνει ολόκληρη την ευτυχία.
Ολόκληρο το καλύτερο, ολόκληρη τη χαρά. Μας δίνει την προσωπική αληθινή συνάντηση με το Θεό και με το συνάνθρωπο. Και νιώθουμε σαν να ήμασταν νεκροί και ξαναζήσαμε. Σαν να ήμασταν χαμένοι και βρεθήκαμε.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Αγχος και πνευματικη ζωη…

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Άγχος: Μπορεί η ίδια η πνευματική ζωή να δημιουργήσει με κάποιο τρόπο άγχος σε έναν άνθρωπο; Ναι, όταν προσπαθεί … [...]

Πνευματικά Αναγνώσματα • Re: Σήμερα είναι :Τη ΙΣΤ΄ (16η) Ιουλίου, μνήμη του Αγίου Μάρτυρος ΑΝΤΙΟΧΟΥ, αδελφού του Αγίου Μάρτυρος Πλάτωνος.

Αντίοχος ο Μάρτυς κατήγετο εκ της εν Καππαδοκία πόλεως Σεβαστείας, την ιατρικήν δε μετερχόμενος περιήρχετο τας πόλεις και ιάτρευσε τους ασθενούντας. Περιερχόμενος λοιπόν … [...]