Περί της Ιεράς θαυματουργού Εικόνος του Οσίου Λαυρεντίου στη Νέα Ιωνία

Στο Ιερό Παρεκκλήσιο του Οσίου Λαυρεντίου, το οποίο βρίσκεται εντός του Μητροπολιτικού Ναού των Αγ. Αναργύρων Ν. Ιωνίας φυλάσσεται η παλαιά και θαυματουργός Ιερά Εικόνα του Οσίου Λαυρεντίου, με την οποία συνδέθηκαν από πολλών ετών τόσο οι πρώτοι κάτοικοι της Νέας Ιωνίας, όσο και οι ευσεβείς Χριστιανοί από όλη την Αττική.
Η Ιερά θαυματουργός Εικόνα του Οσίου Λαυρεντίου στη Νέα Ιωνία μεταφέρθηκε από τη Μικρά Ασία τον Σεπτέμβριο του 1914 από την τότε κάτοχο αυτής Γεωργία Κάλλου και αρχικά τοποθετήθηκε σε πρόχειρο ναΐσκο δίπλα στην «Ωμορφοκκλησιά» Αθηνών (Άλσος Βεΐκου). Έκτοτε πλήθη ευσεβών προσκυνητών εισέρρεαν καθημερινά από διάφορα σημεία της πρωτεύουσας για να προσκυνήσουν την Ιερά Εικόνα του καθώς πλήθος ήταν και τα θαύματα, τα οποία επιτελούσε η χάρις του Οσίου. 
Σε επιστολή της παραπάνω κατόχου της Ιεράς Εικόνας προς το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ιερού Ναού Αγ. Αναργύρων Ν. Ιωνίας (8/7/1967) αναφέρει ότι επειδή ο ναΐσκος ήταν ιδιωτικός και για την αποφυγή εντυπώσεων περί εκμεταλλεύσεως της Ιεράς Εικόνας, η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών έκρινε σκόπιμη την σφράγιση του ναού. Έτσι και για να μην αποστερήσει το δικαίωμα από τους χριστιανούς να προσκυνούν την θαυματουργό Εικόνα, η κάτοχος, την παραχώρησε στον Ιερό Ναό των Αγ. Αναργύρων Ν. Ιωνίας έτσι ώστε όσοι επιθυμούν να προσκυνούν ελεύθερα αυτή και να «τύχωσι τῶν ἐξ αὐτῆς θαυματουργιῶν». 
Ακολούθησε σχετική έγκριση από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών (υπ’αριθμ. 1939/14.7.1967) και έτσι η σεπτή Εικόνα παραδόθηκε στον Προϊστάμενο του ενοριακού Ναού Αγ. Αναργύρων Αρχιμ. Ναθαναήλ Ποδάρα. Άμεσα τοποθετήθηκε σε περίοπτη θέση στο Ναό και από τότε συνεχώς δεχόταν τις εκδηλώσεις ευσεβείας πλήθους ευλαβών προσκυνητών. Ακολούθως ανεγέρθηκε στο νότιο κλίτος του Ναού φερώνυμο Ιερό Παρεκκλήσιο, όπου τα εγκαίνια τελέσθηκαν στις 31 Αυγούστου 1970 από τον Σεβ. Μητροπολίτη Χαλκίδος κ. Νικόλαο, ο οποίος είχε διατελέσει Ιεροκήρυκας του Ιερού Ναού Αγ. Αναργύρων.
Στις 8 Δεκεμβρίου του ιδίου έτους μεταφέρθηκε από την Ιερά Μονή Φανερωμένης Σαλαμίνος, στην οποία ασκήτευσε ο κτήτωρ αυτής Όσιος Λαυρέντιος, η Τιμία Κάρα του, η οποία και λιτανεύθηκε πανδήμως στη Ν. Ιωνία και εναποτέθηκε στο Ιερό Παρεκκλήσιο Του Μητροπολιτικού Ναού των Αγ. Αναργύρων.
Έτσι, ο ασκητής της Σαλαμίνας και ήδη γνωστός θαυματουργός Όσιος Λαυρέντιος έχει και δεύτερο σέβασμα, αφού μετά την ανεγερθείσα υπό τον ίδιο Ιερά Μονή, στην οποία φυλάσσεται το χαριτόβρυτο λείψανό του, στο Ιερό Παρεκκλήσιό του εντός του Μητροπολιτικού Ναού των Αγ. Αναργύρων στη Ν. Ιωνία φυλάσσεται η Ιερά θαυματουργός Εικόνα του.
Τον απλοϊκό αυτό άνθρωπο, τον Όσιο Λαυρέντιο, ο Θεός τον προίκισε με θαυμαστά πνευματικά χαρίσματα, μεταξύ των οποίων ήταν το χάρισμα της θαυματουργίας. Υπάρχουν πλείστες αναφορές σε θαύματα του Οσίου τόσο ενώ ακόμη βρισκόταν εν ζωή, όσο και μετά την κοίμησή του μέχρι σήμερα.
Ανάμεσα στα αναρίθμητα θαύματα του Οσίου Λαυρεντίου διακρίνονται η θεραπεία τυφλού (από τα Φύλλα της Εύβοιας), η ίαση δαιμονισμένου (από τη νήσο Κύθνο), η διάσωση ανθρώπου από πτώση μεγάλου κίωνος στη Σαλαμίνα κατά την ανέγερση της Μονής. 
Επίσης πολλά θαύματα επιτελούνται και σήμερα προς δόξαν του Τριαδικού Θεού μέσω της θαυματουργού Εικόνος του που φυλάσσεται στο Μητροπολιτικό Ναό Αγ. Αναργύρων. Άξιο ιδιαίτερης μνείας αποτελεί η θεραπεία ποδιού σε προχωρημένη σηψαιμία 19χρονου νέου και η ίαση αιφνιδίως άλαλης κοπέλας (Καλογραίζα), η θεραπεία 10 ετών παιδιού από όγκο στην κεφαλή (Χαλάνδρι) καθώς και η ίαση ανίατης παθήσεως στο χέρι νέου (Σαφράμπολη Ν. Ιωνίας) και άλλα πολλά τα οποία καταγράφουν οι πατέρες του Ιερού Ναού. 
Αξίζει να αναφερθεί ότι το Ιερό Παρεκκλήσιο του Οσίου Λαυρεντίου στον Μητροπολιτικό Ναό ανακαινίσθηκε προσφάτως υπό την καθοδήγηση του Σεβασμιωτάτυ Μητροπολίτου Ν. Ιωνίας και Φιλαδλεφείας κ. Γαβριήλ, μερίμνη του Πανοσ. Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμ. Επιφανίου Αρβανίτη.
Συνεπώς, την Τετάρτη 6 Μαρτίου, τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός της εορτής, υπό του Πανοσ. Αρχιμ. Επιφανίου Αρβανίτη, ενώ την κυριώνυμο ημέρα της εορτής, Πέμπτη 7 Μαρτίου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Γαβαριήλ προεξήρχε της Πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας με τη συμμετοχή κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως και την παρουσία πλήθους πιστών.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Πνευματικά Αναγνώσματα • Re: Σήμερα είναι :Τη ΚΔ΄ (24η) του αυτού μηνός Μαρτίου, Προεόρτια του Ευαγγελισμού της Υπεραγίας Θεοτόκου και μνήμη του

Αρτέμων ο μακάριος Πατήρ ημών κατήγετο εκ της Σελευκείας της Πισιδίας, ένθα εγεννήθη και ανετράφη κατά τους χρόνους των ιερών Αποστόλων. Όθεν, όταν ο μακάριος Απόστολος … [...]

11812 – Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς

Αγιορείτης ΆγιοςΜνήμη 14 Νοεμβρίουκαιτην Β΄ Κυριακήτης Μεγάλης ΤεσσαρακοστήςΟρθοδοξίας ο φωστήρ,Εκκλησίας το στήριγμα και διδάσκαλε,των μοναστών η καλλονή,ων θεολόγων … [...]

Η πτώση των πρωτοπλάστων

Ιησούς Χριστός ο Αρχιπάρθενος, έργον αγιογραφείου Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου 2015 Σειρά κηρυγμάτων με ομιλητή τον Αρχιμανδρίτη π. Επιφάνιο Χατζηγιάγκου με θέμα την ερμηνεία του … [...]

Με τους ήρωες της Επανάστασης του ΄21

Η εθνική μας επέτειος γιορτάζεται στις 25 Μαρτίου κάθε χρόνου.  Είναι η τιμή για την ημέρα που είχε προγραμματισθεί να αρχίσει η Μεγάλη Επανάσταση, η συμβολική μέρα της … [...]

Φιλική Eταιρεία

Στις αρχές του 19ου αιώνα η ιδέα της λευτεριάς έχει ωριμάσει. Τα πρώτα βήματα έχουν γίνει απ΄ τους δασκάλους του Γένους. Παιδεία, γνώση του ιστορικού παρελθόντος, εθνική … [...]

Η εικόνα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου

Το πρόσωπον της Υπεραγίας Θεοτόκου αναφέρεται πολλάκις και ποικιλοτρόπως εις την Θείαν Λατρείαν. Οι ιεροί υμνογράφοι συναγωνίζονται εις την εύρεσιν των καλλιτέρων … [...]

11810 – Το Τέταρτο Διεθνές Επιστημονικό Εργαστήριο της Αγιορειτικής Εστίας. Θα προηγηθεί Ημερίδα αφιερωμένη στον Άγιο Σάββα Χιλιανδαρινό για τα 800 έτη από την χειροτονία του ως πρώτου Αρχιεπισκόπου της εκκλησίας της Σερβίας (1219-2019)

Όπως είναι γνωστό, η Αγιορειτική Εστία, στο πλαίσιο των ετήσιων θεσμικών εκδηλώσεών της, από το 2016 και εξής, υιοθέτησε τον θεσμό των ετήσιων Διεθνών Επιστημονικών … [...]