Πολυαρχιερατικός Εσπερινός για τον Πολιούχο της Πάτρας (ΦΩΤΟ)

Πάτρα | Τηλέμαχος Παππάς

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια τελέστηκε σήμερα, Πέμπτη 29 Νοεμβρίου ο Πολυαρχιερατικός πανηγυρικός εσπερινός στον πανηγυρίζοντα Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αποστόλου Ανδρέα του Πρωτοκλήτου στην Πάτρα.
Στον πανηγυρικό Εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Μάνης κ. Χρυσόστομος Γ’.
Επίσης στον εσπερινό παρέστησαν συμπροσευχόμενοι οι Μητροπολίτες, Μαντινείας Αλέξανδρος, Καισαριανής Δανιήλ, Σύρου Δωρόθεος, Ναυπάκτου Ιερόθεος, Αιτωλίας Κοσμάς, Χίου Μάρκος, Νέας Ιωνίας Γαβριήλ, Γρεβενών Δαβίδ, Τρίκκης και Σταγών Χρυσόστομος, Πατρών Χρυσόστομος και οι Επίσκοποι Θεσπιών Συμεών και Κερνίτσης Χρύσανθος.
Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Σεβ. Μητροπολίτης Μάνης Χρυσόστομος, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε: ”Ζούμε σε μία εποχή που έχει χαρακτηριστικά την ανασφάλεια, το ψυχικό κενό που ταλανίζει και βασανίζει τον σύγχρονο άνθρωπο. Απόψε ο Απόστολος Ανδρέας έρχεται και μας εμπνέει και μας καθοδηγεί”.
”Ο Απόστολος Ανδρέας μας κληροδότησε την Αγία Κάρα του, τον Σταυρό του Μαρτυρίου του. Όταν λοιπόν έχουμε τέτοια θησαυρίσματα είναι δυνατόν τούτος ο τόπος να ζει μια παρακμή πνευματική, να κάνει λόγο για αποϊεροποίηση και να γίνεται λόγος για μία μεταχριστιανική εποχή;” τόνισε χαρακτηριστικά ο Μητροπολίτης Μάνης.
”Όχι, όταν υπάρχει αυτό το θησαύρισμα, όταν υπάρχει η ακλόνητη πίστη στις καρδιές μας, που μας την δίνει απόψε ο μεγάλος αυτός Άγιος, ο Πρωτόκλητος Ανδρέας, δεν μπορεί να γίνεται λόγος για ουδετεροθρησκεία, δεν μπορεί να γίνεται λόγος για απάλειψη του προοιμίου του Συντάγματος της Πατρίδος μας, που επικαλείται την Αγία Τριάδα, όταν οι πρώτοι συνταγματικοί νομοθέτες είπαν ότι «Έλληνας είναι εκείνος ο οποίος πιστεύει εις τον Χριστόν». Αυτός είναι ο Έλληνας, αυτοί είμαστε, είμαστε οι Χριστιανοί οι Ορθόδοξοι, όχι χθες, αλλά αιώνες τώρα και αυτό ποθούμε και αυτό θέλουμε να διαφυλάξουμε” πρόσθεσε ο Σεβασμιώτατος.
Κλείνοντας ο Σεβασμιώτατος υπογράμμισε: ”Απόψε αστράφτει η εκκλησιά γιατί είναι παρών ο Απόστολος Ανδρέας, και αυτός μας καθοδηγεί, μας εμπνέει, αλλά συνάμα ο Απόστολος Ανδρέας έρχεται και διαμηνύει «πονεμένη Ελλάδα, Χριστόν χρειάζεσαι».” 
Να αναφερθεί ότι στον Εσπερινό παρέστησαν χιλιάδες πιστοί, οι οποίοι κατέκλυσαν τον Ναό του Πολιούχου τους, για να προσευχηθούν και να προσκυνήσουν τόσο τον Σταυρό τoυ μαρτυρίου του Αγίου όσο και την Τιμία Κάρα του.
Να σημειωθεί ότι οι εορτασμοί για τον Πολιούχο της Πάτρας, θα κορυφωθούν αύριο με αρχιερατικό συλλείτουργο και στην συνέχεια την λιτάνευση της Τιμίας Κάρας και της Εικόνας του Αγίου Ανδρέα.
Τέλος, μετά το πέρας του εσπερινού ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος, ευχαρίστησε τους Αγίους Αρχιερείς για την τιμητική τους παρουσία στους εορτασμούς για τον Πολιούχο της πόλης και επίσης ευχήθηκε εγκάρδια στον νέο εψηφισμένο Μητροπολίτη Κανάγκας κ. Θεοδόσιο, κληρικό μέχρι πρότινος της Ιεράς Μητροπόλεως.
ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΠΛΟΥΣΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ