Πολυαρχιερατικός Εσπερινός για τους Πολιούχους του Κιλκίς

Κιλκίς, Χρήστος Καναρόπουλος

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν, η Ιερά Μητρόπολη Πολυανής και Κιλκισίου εόρτασε τους Πολιούχους και Προστάτες του Κιλκίς, Πέντεκαιδεκα Ιερομάρτυρες, εν τη Τιβεριουπόλη μαρτυρησάντες.
Τον φετινό εορτασμό λάμπρυνε με την παρουσία της η πρωτότυπη Ιερή Εικόνα της Παναγίας Σουμελά εκ της ομώνυμης Ιεράς Μονής Βερμίου Ημαθίας, την οποία μετέφεραν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων μαζί με τον Πρόεδρο κ. Γεώργιο Τανιμανίδη και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος και έγινε δεκτή από τον Ποιμενάρχη του Κιλκίς, Σεβ. Μητροπολίτη κ. Εμμανουήλ, τον Ιερό Κλήρο και τους εκπροσώπους Ποντιακών και άλλων Σωματείων στο προαύλειο του πανηγυρίζοντος περικαλλούς Ιερού Ναού.
Του Πολυαρχιερατικού Εσπερινού χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος και συμμετείχαν εκτός των προαναφερθέντων Μητροπολιτών και οι Σεβ. Μητροπολίτες Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννης και Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεόκλητος.
Στη σύντομη προσλαλιά του ο Μητροπολίτης του Κιλκίς ωμίλησε για την Παναγία Σουμελά που αποτελεί την φρουρό των βορείων συνόρων και υπογράμμισε ότι για το ακριτικό Κιλκίς δεν υπάρχει μεγαλύτερος θησαυρός από τους Άγιους Πέντεκαιδεκα Μάρτυρες που σκέπουν τον ευσεβή Λαό.
Έκανε λόγο για τον συνεχή αγώνα του Λαού να φυλάττει θερμοπύλας στις εσχατιές της πατρίδας μας παρά την εγκατάλειψη των κρατούντων, που θα έπρεπε να μεριμνούν με αυξημένο ενδιαφέρον τους ακρίτες Έλληνες και δη αυτούς της Μακεδονίας.
Ευχαρίστησε εκ μέσης καρδίας τους Αρχιερείς που τιμούν και μετέχουν της χαράς της πνευματικής πανηγύρεως και ιδιαίτερα τον Μητροπολίτη Βεροίας και το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος για την ξεχωριστή ευλογία να κομίσουν προς προσκύνηση τον πολύτιμο θησαυρό της Παναγίας Σουμελά, που ιδιαιτέρως ευλαβούνται οι Πόντιοι.
Ως γνωστών, στο νομό Κιλκίς η πλειοψηφία προέρχεται από τις αλησμόνες πατρίδες του Πόντου, απόγονοι των ξεριζωμένων προσφύγων που έχτισαν τη νέα πατρίδα.
Μεστός, δυνατός και εμπνευσμένος ο λόγος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σερρών κ. Θεολόγου, ο οποίος αναπτέρωσε τις ελπίδες των πιστών μιλώντας για την ένδοξη Μακεδονία και τον Λαό της, που αγρυπνά επί των επάλξεων και δεν υποστέλλει την σημαία της πίστεως και της πατρίδας μας.
Απευθυνόμενος στους πιστούς είπε ότι πρέπει να αισθάνεσθε ευλογημένοι καθώς έχετε 15 φρουρούς και προστάτες στον καθημερινό σας αγώνα, γιατί οι μνήμες των Αγίων είναι αφορμές για να δοξολογήσουμε τον Θεό, ο Οποίος έδωσε στη ζωή μας τέτοια πρότυπα και παραδείγματα, τέτοιους οδηγούς και προστάτες, και επειδή είναι φιλόθεοι είναι και φιλάνθρωποι και μας περισκέπουν με τις ευχές και τις προσευχές τους.
Οι Κιλκισιώτες πλήρωσαν τον Ναό των Πολιούχων για να προσκυνήσουν αφενός την κυρά του Πόντου, αφετέρου το Ιερό Λείψανο ενός εκ των εορταζόντων Μαρτύρων και την Ιερή τους Εικόνα με επικεφαλής τον αναπληρωτή Δήμαρχο κ. Δημήτριο Τσαντάκη, την Αντιδήμαρχο κα. Κατερίνα Ζιούτα, την Πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Κιλκίς κα. Μαρία Τσοπούλου και του Ταξίαρχου κ. Πάρη Δεμέστιχα.
Μετά το τέλος του Εσπερινού ο Σεβ. Μητροπολίτης Πολυανής και Κιλκισίου κ. Εμμανουήλ τίμησε με το χρυσό Μετάλλιο των Πέντεκαιδεκα Μαρτύρων τον Πρόεδρο κ. Τανιμανίδη και τα μέλη του Ιδρύματος ενώ ως αντίδωρο ο κ. Πρόεδρος με τον Σεβ. Μητροπολίτη Βεροίας δώρισαν αντίγραφο της Ιερής Εικόνας της Παναγίας Σουμελά.
ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΟΥ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ο Πειραιάς τίμησε τον Πολιούχο του (ΦΩΤΟ)

Χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς κ.Σεραφείμ πραγματοποιήθηκαν οι φετινές Λατρευτικές εκδηλώσεις για τον Πολιούχο και Προστάτη Άγιο της πόλεως του … [...]

H Μεγάλη Νίκη της Ζωής

Η Ζωή είναι μια τόση δα μικρή ζαχαρίτσα. Ζει ανέμελα στην αγαπημένη της Ζαχαροχώρα, παρέα με τους ξεχωριστούς της φίλους. Όμως ένα τρομερό γεγονός θα συμβεί και θα … [...]