Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο στην Ι.Μ. Αγίων Πατέρων Σχιστού Περάματος (ΦΩΤΟ)

Σχιστό Περάματος | Θάνος Θανόπουλος

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε σήμερα, Κυριακή 9 Ιουνίου 2019 η μνήμη των Αγίων 318 Θεοφόρων Πατέρων της Α’ Οικουμενικής Συνόδου, στην πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή των Αγίων Πατέρων Σχιστού Περάματος.
Στο Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο προεξήρχε ο Σεβ. Μητροπολίτης Νικαίας κ. Αλέξιος, συλλειτουργούντων των Σεβ. Μητροπολιτών, Πειραιώς Σεραφείμ, Θηβών Γεωργίου και των Επισκόπων, Χριστιανουπόλεως Προκοπίου και Ευρίπου Χρυσοστόμου.
Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Μητροπολίτης Νικαίας, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε: «Η αγία µας Εκκλησία τιµά σήµερα και προβάλλει τους Αγίους Πατέρες της Α’ Οικουµενικής Συνόδου. Οι Θεοφόροι Πατέρες χαρακτηρίζονται ως «µυρίπνοα άνθη του Παραδείσου (και) τα πάγχρυσα στοµατα του Λόγου». Και είναι όντως άνθη ευωδιαστά, παραδεισένια, µε την αγία ζωή τους, µε την οποία σκορπούσαν στους γύρω τους «οσµην ευωδίας πνευµατικής».
Σε άλλο σημείο ο Σεβασμιώτατος πρόσθεσε: «Γνώριζαν αυτοί οι ανατόµοι της ψυχής ότι η καλύτερη διδασκαλία είναι το προσωπικό παράδειγµα. Οι Άγιοι Πατέρες στοιχήθηκαν πίσω από τον µόνο οντολογικά Άγιο, τον Κύριο. Είναι το Αυτόφως, η πηγή του φωτός, η Αυτοαλήθεια, ο Μέγας Διδάσκαλος, οδηγός των ανθρώπων, ο Μέγας παιδαγωγός των νέων και της ανθρωπότητας γενικά. Οι Άγιοι Πατέρες αναδείχτηκαν και «πάγχρυσα στόµατα του Λόγου», όχι, απλώς χρυσά αλλά πάγχρυσα, αναµφισβήτητης αξίας, υπερπολύτιµα και γι’ αυτό ευεργετικά για τον κόσµο της εποχής τους αλλά και για τις µέλλουσες γενεές».
«Τόσους αιώνες µετά, και ενώ κατακλυζόµαστε από πολλά και ποικίλα µηνύµατα, στους Θεοφόρους Πατέρες ανατρέχουµε για να καθαρίσουµε τη σκέψη µας, για να φωτιστούµε και να βρούµε λύσεις στα τωρινά µας προβλήµατα. Τούτο, γιατί οι ιεροί Πατέρες δεν υπήρξαν µόνο Θεολόγοι, αλλά και Μαθηµατικοί και Αστρονόµοι και Φυσικοί και Ψυχολόγοι και πολλά άλλα» συμπλήρωσε ο κ. Αλέξιος.
Κλείνοντας ο Μητροπολίτης Νικαίας υπογράμμισε: «Τιµή στους Αγίους σηµαίνει πρώτιστα µίµηση της ζωής τους. Και µεις που τιµούµε σήµερα τους Αγίους Πατέρες της Α’ Οικουµενικής Συνόδου, που συγκλήθηκε στη Νίκαια της Βιθυνίας το σωτήριο έτος 325 µ.Χ., οφείλουµε να παραδειγµατιστούµε στη ζωή µας. Τίποτε δεν µπορούµε να κάνουµε χωρίς τη βοήθεια του Θεού».
ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΠΛΟΥΣΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ