Πρωθιερέας Νικόλαος Μπαλασώφ: ''Δεν εκπλαγήκαμε από την απόφαση του Φαναρίου''

Για την Romfea.gr | Κορίνα Σαντοριναίου

“Το Πατριαρχείο Μόσχας δεν εκπλήσσεται από την απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, να προβεί στην κατάργηση της Αρχιεπισκοπής των Ορθοδόξων Παροικιών της Ρωσικής Παρασόδεως” – δήλωσε ο αναπληρωτής Πρόεδρος του ΤΕΕΣ Πρωθιερέας Νικόλαος Μπαλασώφ.
Ο Πρωθιερέας Νικόλαος Μπαλασώφ πρόσθεσε ότι “πριν από 15 χρόνια, την άνοιξη του 2003, ο αείμνηστος Πατριάρχης Αλέξιος Β’ απευθύνθηκε σε όλους τους Ιεράρχες και τις Ορθόδοξες Ενορίες της Ρωσικής Παραδόσεως στη Δυτική Ευρώπη με πρόταση να ενωθούν ως τμήμα της αυτοδιοικούσας Μητροπολιτικής περιοχής της Ρωσικής Εκκλησίας”.
Επίσης ο π. Νικόλαος διερωτήθηκε ότι δεν βλέπει κανέναν ιδιαίτερο λόγο για ακύρωση ενός Τόμου από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ο οποίος Τόμος είναι μόλις 18 χρόνων, αφού ούτε τό μελάνι δεν έχει στεγνώσει.
“Ο Αρχιεπίσκοπος Χαριουπόλεως Ιωάννης, ο οποίος ήταν επικεφαλής της Εξαρχίας, βρίσκεται σε αμηχανία, και όπως δήλωσε ουδέποτε ζήτησε την κατάργηση η διάλυση της Εξαρχίας με έδρα το Παρίσι” – πρόσθεσε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας.
Ο Πρωθιερέας του Πατριαρχείου Μόσχας πρόσθεσε: “Οι Εκκλησίες και οι Κληρικοί τώρα, προφανώς πρέπει να κάνουν μια επιλογή: να ενταχθούν στην Ελληνική Επισκοπή ή να επιστρέψουν στην Ρωσική Εκκλησία από την οποία ιδρύθηκαν και λειτουργούσαν σχεδόν όλες αυτές οι ενορίες μέχρι το 1930, όταν έγιναν προσωρινά, δεκτές από το Οικουμενικό Πατραιαρχείο στη σοβιετική Ρωσία”.
Σήμερα, η Εξαρχία διαθέτει 65 ενορίες, 11 λειτουργικές εκκλησίες, δύο μοναστήρια και επτά μοναστήρια στη Γαλλία, το Βέλγιο, την Ολλανδία, τη Μεγάλη Βρετανία, τη Γερμανία, τη Νορβηγία, τη Σουηδία, τη Δανία, την Ιταλία και την Ισπανία.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ