Σεβαστείας Δημήτριος: ''Το Άγιον Όρος βιώνεται, δεν εκφράζεται'' (ΦΩΤΟ)

Άγιον Όρος | Αιμίλιος Πολυγένης

Λαμπρή υποδοχή επεφύλαξαν πριν από λίγο στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σεβαστείας κ. Δημήτριο στην Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου.
Τον Σεβασμιώτατο υποδέχθηκε ο Καθηγούμενος Γέροντας Εφραίμ και η Αδελφότητα της Μονής Βατοπαιδίου, καθώς και πλειάδα προσκυνητών οι οποίοι έφτασαν στην Μονή για να τιμήσουν την εορτή της Αγίας Ζώνης.
Να αναφερθεί ότι τον Σεβ. Μητροπολίτη Σεβαστείας κ. Δημήτριο, συνόδευε ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Ιβήρων Γέροντας Ναθαναήλ.
Ο Σεβασμιώτατος μετά από πρόσκληση του Ηγουμένου Εφραίμ, θα προεξάρχει της Ιεράς Πανηγύρεως της Αγίας Ζώνης, του πολυτιμότερου κειμηλίου της Ορθοδοξίας, το οποίο φυλάσσεται στην Μονή Βατοπαιδίου.
Στην συνέχεια με πομπή μετέβησαν στο Καθολικό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, όπου τελέστηκε Δοξολογία, ενώ εψάλλει το πολυχρόνιο του Σεβασμιωτάτου από τα χειρόγραφα της Μονής.
Ο Καθηγούμενος στην προσφώνησή του χαρακτήρισε τον Μητροπολίτη Σεβαστείας Θεοτοκόφιλο, τονίζοντας ότι συχνά επισκέπτεται το Περιβόλι της Παναγίας.
”Χαιρόμεθα που είστε μαζί μας, χαιρόμεθα που βρίσκεστε στη Μονή Βατοπαιδίου για να προεξάρχετε της Πανηγύρεως της Αγίας Ζώνης, της οποίας το ένα τμήμα είναι δώρο του Αυτοκράτορα Ιωάννη Κατακουζηνού και το άλλο τμήμα είναι δώρο του Σέρβου Αυτοκράτορα Λαζάρου του Κνέζη”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γέροντας Εφραίμ.
Από την πλευρά του ο Μητροπολίτης Σεβαστείας κ. Δημήτριος ευχαρίστησε τον Ηγούμενο Εφραίμ και τους Πατέρες της Μονής για την θερμή υποδοχή ευχαριστώντας τον Θεό που τον αξίωσε να προεξάρχει της Πανηγύρεως της Αγίας Ζώνης.
”Νιώθω μία εσωτερική ευφροσύνη που με αξιώνει ο Θεός να προσκυνήσω το Θεομητορικό Θησαύρισμα της Αγίας Ζώνης, επισκεπτόμενος την φιλτάτη Μονή της Βατοπαιδίου, την οποία επισκέπτομαι από τον δεύτερο κιόλας χρόνο της Αρχιερατικής μου διακονίας”, τόνισε χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος.
Σε άλλο σημείο ο Ιεράρχης του Οικουμενικού Πατριαρχείου αναφέρθηκε στο Άγιον Όρος, τονίζοντας: ”Το Άγιον Όρος περισσότερο μπορεί κανείς να το βιώσει και ολιγότερο μπορεί να το εκφράσει δια λόγου ή δια γραφίδος, διότι πολλά εγράφησαν για το Άγιον Όρος που μπορούν να καλύψουν βιβλιοθήκες, αλλά τα όσα βιώθηκαν ανά τους αιώνες είναι απερίγραπτα και έχουν μεταβεί ήδη εις τους ουρανούς”.
Κλείνοντας ο Σεβασμιώτατος υπογράμμισε ότι: ”Θα τολμήσω να πω ότι βεβαίως η Χάρις της Παναγίας ξεχειλίζει από όλα τα σκηνώματα του Αγίου Όρους, αλλά κάποια ιδιαίτερη συγκίνηση αισθάνονται οι ψυχές μας όταν επισκέπτονται την Μονή αυτή, διότι αυτή διαθέτει κάτι το οποίο μας φέρνει δίπλα στην Παναγία, όχι στην εικόνα της αλλά στο ένδυμά της, κάτι που κανείς δεν μπορεί να το εκφράσει τί είναι αυτό”.
ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΠΛΟΥΣΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΟΔΟΧΗ ΣΤΗΝ Ι.Μ.Μ. ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΟΥ:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

«Μακάριοι οι πτωχοί τω πνεύματι»

Ιησούς Χριστός ο Αρχιπάρθενος, έργον αγιογραφείου Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου 2015 Σειρά κηρυγμάτων με ομιλητή τον Αρχιμανδρίτη π. Επιφάνιο Χατζηγιάγκου με θέμα την ερμηνεία της … [...]

Κυριακή Α΄ Λουκά: «Aδυσώπητος» Θεός;

Κυριακή Α΄ Λουκά: Ο «αδυσώπητος» Θεός. Α΄ Κυριακή του Λουκά σήμερα και το συναξάρι μνημονεύει την Αγία Ισαπόστολο Θέκλα, την Εύρεση της εικόνος της Παναγίας της … [...]

Όπερα, μια «άγνωστη γη» της Μουσικής

«Άσατε αυτώ και ψάλατε αυτώ, διηγήσασθε πάντα τα θαυμάσια αυτού» (Ψαλμ. 104,2). Μελωδήσατε με την φωνή σας ύμνον σε Αυτόν και ψάλατε μουσικές αρμονίες προς τιμή Του και … [...]

ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΘΕΚΛΑΣ ΤΗΣ ΙΣΑΠΟΣΤΟΛΟΥ

Η Αγία Θέκλα η Ισαπόστολος Η Αγία Θέκλα έζησε στους Αποστολικούς χρόνους, στους πρώτους δηλ. χρόνους του Χριστιανισμού. Πρόκειται περί μεγάλης Αγίας. Η Εκκλησία την … [...]

Αυτό για σήμερα!

Ἕνας χριστιανὸς βασανιζόταν συχνὰ ἀπὸ διάφορες μελλοντικὲς ὑποθέσεις. Ἀνησυχία του, τὸ τί θὰ γίνει αὔριο, τί θὰ γίνει μεθαύριο, τί μᾶς περιμένει τὴν ἑπομένη ἑβδομάδα. Ὅλη … [...]

Η Παναγία η Μυρτιδιώτισσα

Παναγία η Μυρτιδιώτισσα ονομάζεται εικόνα της Παναγίας που βρέθηκε στα Κύθηρα πιθανώς τον 14ο αιώνα. Έχει το προσωνύμιο Μυρτιδιώτισσα, γιατί αναφέρεται από την παράδοση … [...]