Σερρών Θεολόγος: «Μην στρέφετε την πλάτη σας στην ιστορία»

Γράφει η Στέλλα Χατζή – Λέκκου

Με περισσή λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια εόρτασε η πόλη των Σερρών την ημέρα της 28η Οκτωβρίου.
Για την ακριτική πόλη της Μακεδονίας είναι ημέρα τριπλής γιορτής γιατί εκτός από τον εορτασμό της Σκέπης της Παναγίας και της Επετείου του «ΟΧΙ», την λαμπρύνει η εορτή της Παναγίας «Πονολύτριας» που την σύναξή της εορτάζουν οι Σερραίοι αυτήν την γιορτινή ημέρα.
Την παραμονή το απόγευμα, 27 Οκτωβρίου, τελέστηκε στον καθεδρικό και προσκυνηματικό Ιερό Ναό των Αγίων Θεοδώρων ο Μέγας πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σερρών και Νιγρίτης κ.κ. Θεολόγου με την συμμετοχή πλειάδας ιερέων της Μητροπόλεως και πολλών πιστών.
Την κυριώνυμη ημέρα της εορτής πραγματοποιήθηκε ο πανηγυρικός όρθρος και η Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του σεβασμιωτάτου κ.κ. Θεολόγου, πλαισιούμενος από ιερείς και διακόνους και πλήθος κόσμου.
Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμά του τόνισε την ανάγκη να συνειδητοποιήσουμε όλοι οι Έλληνες την ευθύνη που έχουμε απέναντι στην πατρίδα, στους προγόνους μας και στις νέες γενεές.
«Όλοι μαζί και μέσα σε ένα πνεύμα ενότητας και αδελφοσύνης να αντιληφθούμε την ευθύνη που έχουμε απέναντι σ’ αυτή την πατρίδα, την ευθύνη που έχουμε σε εκείνους που πέθαναν για την ελευθερία και σ αυτούς που έρχονται μετά από μας, στους οποίους οφείλουμε να παραδώσουμε ελευθέραν και αξιοπρεπή την Ελλάδα, την χώρα των ηρώων και των αγίων» τόνισε στο κήρυγμά του.
Το μήνυμα συνέχισε, που θα πρέπει να διδαχθούμε από αυτήν την ημέρα, είναι να εντρυφήσουμε στις αξίες και στα ιδανικά των προγόνων μας, πάνω στα οποία στηρίχτηκαν και μεγαλούργησαν, ιδιαίτερα στην εποχή μας που επιδιώκεται η παραχάραξη της ιστορικής αλήθειας.
«Στην εποχή μας, δυστυχώς πολλοί θέλουν αν στρέψουν την πλάτη τους στην ιστορία, θέλουν να την διαγράψουν, και πολύ χειρότερα θέλουν να την αλλοιώσουν» συμπλήρωσε.
Επίσης ο κ. Θεολόγος τόνισε: «Αλλά κανείς δεν έχει το δικαίωμα να παραχαράσσει την ιστορία, είτε εντός της πατρίδας μας, είτε από τους γείτονές μας, οι οποίοι θέλουν παραχαράσσοντας την ιστορία να δημιουργήσουν την δική τους υπόσταση με κλεμμένα ιστορικά υλικά. Η εκκλησία, μας καλεί σήμερα να αναβαπτιστούμε σ’ αυτές τις αξίες και τις αρχές οι οποίες δεν είναι παλαιές, αλλά πάντοτε επίκαιρες. Η Παναγία η Πονολύτρια, η Παναγία των Σερρών, που είναι το παλλάδιο, δηλαδή η σκέπη και η προστασία των Σερραίων, ας σκεπάζει την πόλη, την πατρίδα μας και την Μακεδονίας μας.»
 
Όπως εξήγησε προηγουμένως, η μαρμαρόγλυπτη εικόνα της Παναγίας της Πονολύτριας, η μοναδική σε ολόκληρο τον ορθόδοξο κόσμο με αυτό το προσωνύμιο, βρίσκεται από τον 11ο αιώνα στον τότε Μητροπολιτικό Ναό των Αγίων Θεοδώρων και όλους αυτούς τους αιώνες συμπορεύεται με την ιστορία της πόλεως.
Στην συνέχεια τελέστηκε δοξολογία στην Μητρόπολη των Παμμεγίστων Ταξιαρχών των Σερρών προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Σερρών και με την παρουσία των τοπικών αρχών και πλήθος κόσμου, ενώ κατόπιν έγινε επιμνημόσυνη δέηση στον ανδριάντα του Εμμανουήλ Παπά και κατάθεση στεφάνων.
Τέλος πραγματοποιήθηκε η μαθητική και στρατιωτική παρέλαση για την επέτειο του «όχι».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ο άφρων πλουσιος

1. Σας είπα και άλλοτε, αδελφοί μου χριστιανοί, ότι η Εκκλησία μας σαν φιλεύσπλαγχνος μητέρα που είναι, αυτήν την χειμερινή περίοδο, που από παλαιά οι συνθήκες της ζωής … [...]

Η ολέθρια αφροσύνη (Λουκ. ιβ΄ 16-21)

«Κάποιος από το πλήθος είπε στον Ιησού: «Διδάσκαλε, πες στον αδερφό μου να μοιράσουμε την κληρονομιά μας». Κι ο Ιησούς του απάντησε: «’Ανθρωπέ μου, εγώ δεν είμαι … [...]