Σερρών Θεολόγος: ''Οι Άγιοι μας διδάσκουν τον τρόπο της σωτηρίας μας'' (ΦΩΤΟ)

Σέρρες | Χρήστος Καναρόπουλος

Ο Ιερός ενοριακός Ναός των Αγίων Αναργύρων Σερρών, με την ένθερμη παρότρυνση του Σεβ. Μητροπολίτου Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγου, προχώρησε προσφάτως στην έκδοση ενός εκλεκτού και καλαίσθητου συγγραφικού πονήματος, αναφορικώς προς την ιστορία και εκκλησιαστική μαρτυρία του ιερού αυτού καθιδρύματος της Εκκλησίας των Σερρών, υπό τον τίτλο: «Η πηγή των ιαμάτων. Οι Άγιοι Ανάργυροι και ο Ναός τους στις Σέρρες».
Η επίσημη παρουσίαση της ανωτέρω εκδόσεως, πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2018, στις 8:00 το απόγευμα, στα πλαίσια ειδικής εκδηλώσεως, στην φιλόξενη αίθουσα του παλαιού Ορφέα Σερρών, ενώ νωρίτερα, στις 5:30 το απόγευμα, τελέσθηκε ο πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγου, στον εορτάζοντα ιστορικό Ιερό Ναό Αγίων Αναργύρων Σερρών.
Απευθυνόμενος στους ευσεβείς πιστούς, που κατέκλυσαν τον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό για να τιμήσουν την εορτή των Αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού, ο Σεβασμιώτατος κ. Θεολόγος αναφέρθηκε στην υμνολογία της Εκκλησίας μας, η οποία δια του μέλους αποτυπώνει την δογματική αλήθεια που είναι το θεμέλιο της εν Χριστώ ζωής, την λατρεύουσα συνείδηση του εκκλησιαστικού σώματος, την θεραπευτική πρακτική και εμπειρία της Εκκλησίας.
Οι Άγιοι Ανάργυροι ιατροί, Κοσμάς και Δαμιανός αντικατοπτρίζουν στον κόσμο την δόξα του Κυρίου όπως όλοι οι Άγιοι και ακτινοβολούν στην δημιουργία το άκτιστο φως της θείας μεγαλειότητας.
Υπογράμμισε ότι οι Άγιοι Ανάργυροι υπηρέτησαν με χριστιανική φιλανθρωπία τον άνθρωπο, ως ψυχοσωματική οντότητα, με το λειτούργημα της ιατρικής, αντλώντας δύναμη από την ακλόνητη πίστη τους στον Τριαδικό Θεό, πίστη που έδωσε πραγματικό νόημα στην επιστήμη τους.
“Οι Άγιοι Ανάργυροι Κοσμάς και Δαμιανός ήταν άνθρωποι του Θεού και ζούσαν το μυστήριο της πίστεως στον Χριστό αυθεντικώς, γι’ αυτό η ζωή τους ήταν μία φανέρωσης της δυνάμεως και της φιλανθρωπίας του Θεού. Η χάρη τους είναι ατελεύτητη γιατί πηγάζει από τον ίδιο τον Χριστό που είναι ο ακένωτος ωκεανός του ελέους. Τα ιερά τους λείψανα ενεργούν διαχρονικώς σημεία καθώς σε αυτά ενοικεί η θαυματουργούσα άκτιστος χάρη του Θεού” είπε χαρακτηριστικά ο Ποιμενάρχης της Εκκλησίας των Σερρών.
Οι Άγιοι ως έμψυχοι ναοί του Θεού, συνεπλήρωσε ο Σεβασμιώτατος, δεχόμενοι τη χάρη και το φως του δωρεοδότη Χριστού, μας δείχνουν τον δρόμο και μας διδάσκουν τον τρόπο της σωτηρίας μας, που δεν είναι άλλος απο τον Κυριό μας Ιησού Χριστό και την Εκκλησία Του που είναι το ακένωτο θησαυροφυλάκιο της αγιαστικής και σωστικής Του χάριτος.
Την λαμπρή εκδήλωση που ακολούθησε, διήνθισε η χορωδία βυζαντινής μουσικής του «Μαξιμείου Πνευματικού Κέντρου», με ύμνους της εορτής των Αγίων ιαματικών Αναργύρων, υπό την διεύθυνση του χοράρχου κ. Γεωργίου Ζαρκαντζά.
Την όλη εκδήλωση προλόγισε καταλλήλως ο Γραμματέας της Ιεράς Μητροπόλεως Σερρών και Νιγρίτης Διδάκτωρ κ. Αλέξανδρος Αναγνωστόπουλος.
Ακολούθως, ο ελλογιμώτατος κ. Παναγιώτης Σκαλτσής, Καθηγητής και Πρόεδρος του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και ο κ. Γεώργιος Πολυράβας, Αρχιτέκτονας του Δήμου Σερρών, με αρτιότητα, πληρότητα, γλαφυρό αλλά και επιστημονικώς τεκμηριωμένο τρόπο, προέβαλαν στο πολυπληθές ακροατήριο, τα εκκλησιαστικά, ιστορικά και αρχιτεκτονικά στοιχεία του Ναού, δίδοντας μια παραστατική και σφαιρική εικόνα της πολυκύμαντης και ένδοξης ιστορίας του, που χάνεται μέσα στην αχλύ της πολιάς χριστιανικής ιστορίας.
Στην καταληκτήρια ομιλία του, ο Σεβ. Μητροπολίτης Σερρών κ. Θεολόγος, ευχαρίστησε εγκαρδίως τους φιλίστορες και φιλόπονους συγγραφείς, που με την δύναμη της γραφίδος τους και την επιστημονική τους επάρκεια, παρέδωσαν στο φιλαναγνωστικό κοινό το ευσύνοπτο αλλά ιδιαιτέρως περιεκτικό αυτό ιστορικό έργο.
«Μέσα από τις σελίδες του παρουσιαζόμενου βιβλίου», τόνισε ο Σεβασμιώτατος, «ο αναγνώστης έρχεται σε επαφή με καταγραφές υψηλής επιστημονικής αξίας, προερχόμενες εκ της φιλοπόνου και εμπνευσμένης γραφίδος Πανεπιστημιακών Καθηγητών και ειδικών επιστημόνων, καθώς και με πλούσιο φωτογραφικό υλικό. Στο βιβλίο καταγράφονται με γλαφυρό αλλά και με επιστημονικώς τεκμηριωμένο τρόπο ο βίος και τα θαύματα των Αγίων Αναργύρων, τα ιστορικά και αρχιτεκτονικά στοιχεία του Ναού και ο πλούσιος τοιχογραφικός διάκοσμός του. Παρουσιάζονται επίσης, στοιχεία της εκκλησιαστικής μαρτυρίας, της ιστορίας, της ευλαβείας, της λαογραφίας, του πολιτισμού, των αξιών και των παρακαταθηκών που μας κληροδότησαν οι προπάτορές μας και οι ανά τους αιώνες προσκυνητές και δωρητές του Ιερού αυτού Ναού και κυρίως ο φιλευσεβής λαός του Θεού που διαχρονικώς εσυνάζετο λατρευτικώς στον περίλαμπρο αυτόν Οίκο του Θεού».
Τέλος, ο Σεβασμιώτατος δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τις Αρχές του Νομού για την τιμητική τους παρουσία, το πολυπληθές ακροατήριο που κατέκλυσε την αίθουσα, τον Προϊστάμενο του Ιερού Ναού Αγίων Αναργύρων Σερρών, Αιδεσ. Πρωτοπρεσβύτερο Φίλιππο Καρκάνη, καθώς και όσους εκοπίασαν για την οργάνωση και τον συντονισμό της θαυμάσιας κατά πάντα εκδηλώσεως.
ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Όχι άλλο εκφοβισμό παρακαλώ!

Εκφοβισμός. Μια λέξη που δεν μ’ αρέσει. Το ξέρω, ούτε και σε σένα. Ούτε και σε κανένα μας. Σε ποιόν άραγε αρέσει κάτι, το οποίο έχει αρνητικό πρόσημο; Εκφοβισμός, μια … [...]