Σκηνές απείρου κάλλους στο Συνέδριο της Ηγεσίας των 100 στη Φλόριδα

Του Θεόδωρου Καλμούκου | Εθνικός Κήρυκας

Σκηνές απείρου κάλλους, παρουσία του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου, σημειώθηκαν στο πρόσφατο συνέδριο της Ηγεσίας των 100 στη Φλόριδα με πρωταγωνιστή τον αντιπρόεδρο του Αρχιεπισκοπικού Συμβούλιου και πρώην πρόεδρο της Ηγεσία Γεώργιο Τσαντίκο.
Η κατάσταση ξέφυγε από τον έλεγχο σε τέτοιο σημείο που ο κ. Τσαντίκος απεχώρησε από το Συνέδριο σε έξαλλη κατάσταση όπως πληροφόρησαν τον «Εθνικό Κήρυκα» αυτόπτες και αυτήκοοι σύνεδροι.
Συγκεκριμένα, «ο πόλεμος» ξεκίνησε στην Εκτελεστική Επιτροπή και έγιναν τα εξής: Μετά την προσευχή που ανέπεμψε ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος, ο Τζον Συντυλίδης, εκ των μελών του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου άρχισε να κάνει την έκθεση για τις εγκεκριμένες χορηγίες του έτους 2019. Ο Γεώργιος Τσαντίκος του υπέβαλλε την ερώτηση εάν όλες αυτές οι χορηγίες εγκρίθηκαν πρώτα από την Αρχιεπισκοπή.
Πριν προλάβει να απαντήσει ο κ. Συντυλίδης, πετάχτηκε ο Τζον Παγιάβλας, μεγάλο επιχειρηματίας και με μεγάλη προσφορά στην Εκκλησία από το Οχάιο, και επιτέθηκε λεκτικά στον κ. Τσαντίκο λέγοντας του γιατί ρωτάς;
Αυτή η επιτροπή έχει εργαστεί τόσο σκληρά και συνέχισε να ρωτά τον κ. Τσαντίκο για ποίον είσαι εδώ για την Αρχιεπισκοπή ή για την Ηγεσία των 100; Στη συνέχεια άρχισαν να λογομαχούν φωνάζοντας ένας προς τον άλλον.
Ο κ. Παγιάβλας φέρεται να του είπε εμπρός φύγε, πάντοτε φεύγεις, πάρε δρόμο. Αυτοστιγμεί σηκώθηκε ο κ. Τσαντίκος έφυγε από το Συνέδριο και επέστρεψε στη Νέα Υόρκη.
Μερικοί τον αναζητούσαν να τον μεταπείσουν για να μην δημιουργηθεί ζήτημα, και το πληροφορηθεί ο «Εθνικός Κήρυκας», πλην όμως αυτός είχε φτάσει στο αεροδρόμιο.
Ο δε Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος παρακολουθούσε τα γενόμενα άφωνος και αμήχανος.
Οι κύριοι Παγιάβλας, Τσαντίκος, Βασιλείου και η εκτελεστική διευθύντρια της Οργάνωσης, Πωλέτ Πούλου δεν ανταποκρίθηκαν στα τηλεφωνικά μηνύματα του «Εθνικού Κήρυκα» για να πουν την δική τους άποψη.
Στα πλαίσια του Συνεδρίου έγιναν εκτενείς συζητήσεις για τη Θεολογική Σχολή και επισημάνθηκε για μία ακόμα φορά ότι έχει περιέλθει σε τραγική κατάσταση.
Η ταμίας του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου, Ελένη Αλλεν (Elaine Allen) συναντήθηκε κατ’ ιδίαν με τους Μητροπολίτες που είχαν παρευρεθεί στο Συνέδριο, ενώ παρών ήταν και ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος.
Απόντες ήταν οι Μητροπολίτες Αγίου Φραγκίσκου Γεράσιμος λόγω κρυολογήματος, ο Νέας Ιερσέης Ευάγγελος επειδή η πρόεδρος της Φιλοπτώχου Αδελφότητας της Μητρόπολης του, Αναστασία Μάικλς βρισκόταν στην επιθανάτια κλίνη και ο Βοστώνης Μεθόδιος ο οποίος δήλωσε ότι δεν αισθανόταν καλά.
Τονίζεται ότι ο Αρχιεπίσκοπος δεν επέτρεψε στον πρόεδρο της Σχολής π. Χριστόφορο Μητρόπουλο να είναι παρών στη συνεδρίαση των Μητροπολιτών με την κ. Αλλεν όταν συζητούσαν για τη Σχολή και για τον ίδιον.
Μητροπολίτες έλεγαν πως δεν έπρεπε να είχαμε περιμένει τόσο πολύ για να πληροφορηθούμε όλα αυτά που μας είπε η κ. Αλλεν, είναι κοινή ήταν η γνώμη ότι ο π. Μητρόπουλος έπρεπε να αποπεμφθεί πάραυτα από την προεδρία.
Ωστόσο αποφασίσθηκε να τον αφήσουν να παραμείνει μέχρι το τέλος του τρέχοντος ακαδημαϊκού έτους, τον ερχόμενο Μάιο.
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο π. Μητρόπουλος συναντήθηκε με τους Μητροπολίτες.
Ο Σικάγου Ναθαναήλ φέρεται να του είπε πως δεν είμαι σίγουρος ότι είσαι ο καλύτερος για τη θέση του προέδρου της Σχολής. Ο π. Μητρόπουλος του απάντησε πως αυτή είναι η δική σου γνώμη.
Εκφράσθηκε η γνώμη να αποπεμφθεί άμεσα ο π. Μητρόπουλος και να αναλάβει αναπληρωματικά την προεδρία ο Μητροπολίτης Βοστώνης Μεθόδιος, πράγμα το οποίο είχε διαδοθεί ευρέως στη Σχολή πριν το Συνέδριο της Ηγεσίας των 100.
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μεθόδιος είχε διατελέσει Πρόεδρος της Σχολής, πλην όμως με παρέμβαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου προς τον τότε Αρχιεπίσκοπο Ιάκωβο ο κ. Μεθόδιος απεπέμφθη από τη Σχολή.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Πνευματικά Αναγνώσματα • Re: Σήμερα είναι :Τη ΚΔ΄ (24η) του αυτού μηνός Μαρτίου, Προεόρτια του Ευαγγελισμού της Υπεραγίας Θεοτόκου και μνήμη του

Αρτέμων ο μακάριος Πατήρ ημών κατήγετο εκ της Σελευκείας της Πισιδίας, ένθα εγεννήθη και ανετράφη κατά τους χρόνους των ιερών Αποστόλων. Όθεν, όταν ο μακάριος Απόστολος … [...]

11812 – Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς

Αγιορείτης ΆγιοςΜνήμη 14 Νοεμβρίουκαιτην Β΄ Κυριακήτης Μεγάλης ΤεσσαρακοστήςΟρθοδοξίας ο φωστήρ,Εκκλησίας το στήριγμα και διδάσκαλε,των μοναστών η καλλονή,ων θεολόγων … [...]

Η πτώση των πρωτοπλάστων

Ιησούς Χριστός ο Αρχιπάρθενος, έργον αγιογραφείου Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου 2015 Σειρά κηρυγμάτων με ομιλητή τον Αρχιμανδρίτη π. Επιφάνιο Χατζηγιάγκου με θέμα την ερμηνεία του … [...]

Με τους ήρωες της Επανάστασης του ΄21

Η εθνική μας επέτειος γιορτάζεται στις 25 Μαρτίου κάθε χρόνου.  Είναι η τιμή για την ημέρα που είχε προγραμματισθεί να αρχίσει η Μεγάλη Επανάσταση, η συμβολική μέρα της … [...]

Φιλική Eταιρεία

Στις αρχές του 19ου αιώνα η ιδέα της λευτεριάς έχει ωριμάσει. Τα πρώτα βήματα έχουν γίνει απ΄ τους δασκάλους του Γένους. Παιδεία, γνώση του ιστορικού παρελθόντος, εθνική … [...]

Η εικόνα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου

Το πρόσωπον της Υπεραγίας Θεοτόκου αναφέρεται πολλάκις και ποικιλοτρόπως εις την Θείαν Λατρείαν. Οι ιεροί υμνογράφοι συναγωνίζονται εις την εύρεσιν των καλλιτέρων … [...]

11810 – Το Τέταρτο Διεθνές Επιστημονικό Εργαστήριο της Αγιορειτικής Εστίας. Θα προηγηθεί Ημερίδα αφιερωμένη στον Άγιο Σάββα Χιλιανδαρινό για τα 800 έτη από την χειροτονία του ως πρώτου Αρχιεπισκόπου της εκκλησίας της Σερβίας (1219-2019)

Όπως είναι γνωστό, η Αγιορειτική Εστία, στο πλαίσιο των ετήσιων θεσμικών εκδηλώσεών της, από το 2016 και εξής, υιοθέτησε τον θεσμό των ετήσιων Διεθνών Επιστημονικών … [...]