Σκοπιανό Ζήτημα – Εκλαϊκευμένα μελετήματα

Γράφει ο Λουκάς Α. Παναγιώτου

Έναν μικρό, αλλά ιδιαιτέρως χρήσιμο και σημαντικό Τόμο, ένα βιβλίο ώριμο και εξόχως «φωτεινό» για τις «γκρίζες ζώνες» και τα μονοπάτια των σκοτεινών διπλωματικών διαδρόμων και διαδρομών, που έχουν σχέση, με το, ούτω καλούμενο, «Κράτος της Μακεδονίας», συνέθεσε ο καθηγητής του Τμήματος Θεολογίας και Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, ομότιμος καθηγητής ΑΠΘ κ. Αθανάσιος Ε. Καραθανάσης, με θέμα: «Σκοπιανό Ζήτημα – Εκλαϊκευμένα μελετήματα».
Ο συγγραφέας, ο οποίος χρόνια τώρα χαρτογραφεί την ελληνική ιστορία, με απλό και κατανοητό τρόπο, επιχειρεί να σκιαγραφήσει και να ενημερώσει τους αναγνώστες και τους αρμοδίους σε μία σειρά θεμάτων, που αναφέρονται σε μια ποικιλία αγνώστων, στο πολύ κοινό, πλαισίων, από ιστορικής πλευράς, και που τελικά συνθέτουν τη σύνολη μορφή του Σκοπιανού Ζητήματος και τις ψευδωνυμίες από την ονομασία, ως τη γλώσσα και την ταυτότητα του γειτονικού κρατιδίου. 
Ο μικρός αυτός τόμος περιέχει σειρά άρθρων, αναφερομένων στο Σκοπιανό Ζήτημα, που εγράφησαν από τον Ιανουάριο ώς τον Ιούνιο του 2018, και τα οποία απομυθοποιούν το φαινόμενο του αλυτρωτισμού των γειτόνων και δίδουν τις πραγματικές ιστορικές του διαστάσεις.
Η γλώσσα και η ταυτότητα των κατοίκων της ΠΓΔΜ, όπως καταθέτει ο Καθηγητής κ. Καραθανάσης, σχετίζονται αμφότερες με τη Βουλγαρία, καθώς, η μεν γλώσσα είναι διάλεκτος της βουλγαρικής, η δε ταυτότητα ήταν, ως το 1945, οπότε ιδρύθηκε η ΠΓΔΜ από τον Τίτο, καθαρώς βουλγαρική.
Σε άλλα κεφάλαια του Τόμου γίνεται λόγος για την έκταση της αρχαίας και βυζαντινής Μακεδονίας, αλλά και της νεότερης, η οποία έφθανε ώς τις παρυφές της σημερινής πόλης των Σκοπίων, βορείως των οποίων εκτεινόταν η Δαρδανία.
Αψευδής μάρτυρες είναι οι αρχαιοελληνικές πηγές (Ηρόδοτος, Θουκυδίδης, Πολύβιος κ.ά.) και οι βυζαντινές, που μιλούν για τις εγκαταστάσεις στην περιοχή Σλάβων, που ίδρυσαν συνοικισμούς, τις λεγόμενες σκλαβηνίες (Πολιτικά αυτόνομες νησίδες σλαβικού πληθυσμού, διάσπαρτες ανάμεσα σε Έλληνες).
Γίνεται, παράλληλα, σύντομος λόγος για τους κυριότερους σύγχρονους σταθμούς του Σκοπιανού Ζητήματος (1991-2018), τα σχολικά τους εγχειρίδια, όπου εκεί καταδεικνύεται η φανερή κλοπή και ο σφετερισμός των πολιτισμικών θησαυρών της αρχαίας Μακεδονίας. 
Ο συγγραφέας ελπίζει, ότι ο κάθε καλοδιάθετος αναγνώστης του παρόντος θα αντιληφθεί, ότι η χώρα μας έχει προβεί σε μεγάλες υποχωρήσεις, τις οποίες μαρτυρούν όλα σχεδόν τα άρθρα της υπογραφείσας συμφωνίας (προσυμφώνου καλύτερα).
Τέλος, μέσα από την ευτολμία και την ευθυκρισία, η οποία διακρίνει τον κ. Καραθανάση, αλλά και μέσα από τις έγκριτες επιστημονικές του προσεγγίσεις και μελέτες, που διατυπώνονται στα άρθρα του εν λόγω Τόμου, εκφράζει τη θέση, ότι τα συλλαλητήρια διαδηλώνουν την ευαισθησία των Ελλήνων για το έκνομο και ανιστόρητο της «συμφωνίας», γι’ αυτό και εισηγείται και προτείνει ότι η λύση του δημοψηφίσματος, την οποία ασπάζεται η πλειοψηφία του ελληνικού λαού, θα οδηγήσει στην έξοδο από την κρίση και θα βεβαιώσει την ιστορική μνήμη.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Απαγόρευση εισόδου και τέλεσης προγραμματισμένης Θείας Λειτουργίας στην ιστορική Μονή Παναγίας Πέτρας Ολύμπου

Υπαίθρια Θεία Λειτουργία, με την παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεωργίου, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης 16 Αυγούστου … [...]

ΕΟΡΤΗ ΑΓΙΟΥ ΜΥΡΩΝΟΣ

Ο Άγιος Μύρων μαρτύρησε όταν αυτοκράτωρ ήταν ο Δέκιος, το 250 μ.Χ. Καταγόμενος από πλούσια οικογένεια, θα μπορούσε να ζήσει άνετα, με όλα τα επίγεια αγαθά που θα … [...]

«Πάντων χρημάτων μέτρον Θεάνθρωπος»

Ο Χριστός, πάνω στο σταυρό, δείχνει τον τρόπο της ύπαρξής Του, την κενωτική προσφορά. Αυτός είναι ο ομοούσιος τρόπος ύπαρξης, με τον οποίο υπάρχει ο Τριαδικός Θεός. Ο … [...]

Της πατρίδας μου τα δάση

Βρίσκονται ριζωμένα εδώ και αιώνες σε τόπους ξεχωριστούς τα περισσότερα δάση της Ελλάδας. Μπορούμε να τα πούμε αρχαία κι ας είναι γεμάτα ζωή, φρεσκάδα, τρυφερότητα και … [...]