Στην Κορυτσά εορτάστηκε η 500η επέτειος από το μαρτύριο του ιερομάρτυρα Ιακώβου

Γράφει ο π. Ηλίας Μάκος στην Romfea.gr

Στον καθεδρικό Ναό Αναστάσεως της Κορυτσάς, εορτάστηκε, την Παρασκευή 1 Νοεμβρίου, η μνήμη του ιερομάρτυρα Ιακώβου.
Συμμαρτύρησαν ο πρεσβύτερος Ιάκωβος και οι μαθητές του διάκονος Ιάκωβος και μοναχός Διονύσιος.
Η τοπική Εκκλησία της Κορυτσάς διασώζει τμήμα λειψάνου του. Πλήθος Ορθοδόξων συγκεντρώθηκε για να το προσκυνήσει και να αντλήσει δύναμη πίστης.
Μάλιστα ο φετινός εορτασμός συνέπεσε με τη συμπλήρωση 500 ετών από την επέτειο του μαρτυρίου του. Ιερούργησε ο Μητροπολίτης Κορυτσάς Ιωάννης, πλαισιούμενος από πλειάδα ιερέων.
Μετά το ξεκίνημά του στο Άγιο Όρος, όπου ασκήθηκε εξαντλητικά, εγκαταστάθηκε στη Δερβέκιστα Αιτωλοακαρνανίας, όπου το πνευματικό του έργο, κυρίως το εξομολογητικό, είχε μεγάλη απήχηση στο λαό.
Ύστερα από συκοφαντίες ότι εναντιώνεται στους κρατούντες συλλαμβάνεται και φυλακίζεται από τους Τούρκους στα Τρίκαλα με τους μαθητές του και από εκεί μεταφέρεται στην Αδριανούπολη και το Διδυμότειχο.
Παρά τα σκληρά βασανιστήρια και τις ανακρίσεις, δεν φοβάται και απαντά στους κατηγόρους: «Δεν εργάζομαι το έργο του κακού, αλλά του Θεού».
Τελικά ο Ιάκωβος και οι μαθητές του Ιάκωβος διάκονος και Διονύσιος μοναχός απαγχονίστηκαν στην Ανδριανούπολη στις 1 Νοεμβρίου 1519. Είχε αυθεντική ομολογία πίστης.
Δεν υπερασπιζόταν μια ιδεολογία με εμπάθεια και φανατισμό προς καθετί αντίθετο με την αλήθεια, που πίστευε.
Απλά η καρδιά του ομολογούσε το Χριστό με λόγια και με έργα, αγαπούσε πραγματικά το Χριστό, αλλά και την εικόνα Του, τον άνθρωπο, γιατί γνώριζε καλά ότι για τον κάθε άνθρωπο «Χριστός απέθανε» και Τον ακολούθησε.
Ίσως, βέβαια, στις σημερινές συνθήκες ζωής η ομολογία της πίστης να μην απαιτεί μαρτύρια και θάνατο.
Όμως και σήμερα κοστίζει πολλά σε όποιον δεν εφησυχάζει νωχελικά στη βολεμένη ζωή του.
Ο πιστός καλείται πάντα να αντιστέκεται και να διαφοροποιείται απέναντι σε πρόσωπα, γεγονότα, καταστάσεις και σχέσεις, όπως ακριβώς έπραξε ο ιερομάρτυρας Ιάκωβος, που διαβρώθηκαν και είναι απέναντι στο θέλημα του Θεού.
Ας το καταλάβουμε πως η μαρτυρία πίστης επιβεβαιώνεται καθημερινά με τον αγώνα της ζωής μας, φανερώνοντας την ουσιαστική μας σχέση με το Θεό και το βάθος της χριστιανικής συνείδησης.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

''Η συνηλικιώτις της ανθρωπότητας''

Του Σεβ. Μητροπολίτου Καστορίας Σεραφείμ, υπερτίμου και εξάρχου Άνω Μακεδονίας Εισήλθαμε στην περίοδο των Χριστουγέννων ετοιμαζόμενοι, δια νηστείας και προσευχής κατά … [...]

12754 – Τα Ελευθέρια του Αγίου ‘Ορους

Επίσημη δοξολογία τελέστηκε σήμερα στον Ιερό Ναό του Πρωτάτου για την Απελευθέρωση του Αγίου Όρους από τον Οθωμανικό ζυγό την 2αν Νοεμβρίου 1912 (παλαιό ημερολόγιο) … [...]

''Οι συνηλικιώτες της ανθρωπότητας''

Του Σεβ. Μητροπολίτου Καστορίας Σεραφείμ, υπερτίμου και εξάρχου Άνω Μακεδονίας Εισήλθαμε στην περίοδο των Χριστουγέννων ετοιμαζόμενοι, δια νηστείας και προσευχής κατά … [...]