Στον αρχαιολογικό χώρο Βουθρωτού μαθητές του σχολείου της Ι.Μ. Αργυροκάστρου

Γράφει ο π. Ηλίας Μάκος

Μαθητές/τριες του Λυκείου του 9χρονου σχολείου «ΠΝΟΗ ΑΓΑΠΗΣ» της Εκκλησίας της Αλβανίας στο Αργυρόκαστρο επισκέφτηκαν τον αρχαιολογικό χώρο του Βουθρωτού, όπου, ήρθαν σe επαφή με το παρελθόν, αλλά και την ομορφιά της φύσης, που και τα δύο έχουν διδακτικό περιεχόμενο. 
Το σχολείο, που ίδρυσε και το στηρίζει οικονομικά ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος και το φροντίζει με ζήλο ο Μητροπολίτης Αργυροκάστρου Δημήτριος, είναι σύγχρονο και ποιοτικό και παρέχει ένα πολυεπίπεδο πρόγραμμα σπουδών στους μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. 
Στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών δράσεων ήταν και η επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο Βουθρωτού, μνημείο στην Αλβανία με μεγάλη τουριστική επισκεψιμότητα,  όπου η ιστορία και ο πολιτισμός αιώνων έχουν αφήσει αχνάρια. 
Και τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να γυρίσουν με τη σκέψη τους εκατοντάδες χρόνια πίσω και να αναπαραστήσουν στο μυαλό τους κάποια από τα δρώμενα, που τους περιέγραφε ο έμπειρος ξεναγός. 
Μέσα από αυτή την περιπλάνηση στάθηκαν σε αναλλοίωτες αξίες, που δοκιμάστηκαν μέσα στο πέρασμα του χρόνου και αποδείχθηκαν αναντικατάστατες για την ανύψωση της ανθρώπινης ψυχής και είναι πάντοτε επίκαιρες. 
Το Βουθρωτό, με τα ίχνη της ακμής και της παρακμής των μεγάλων αυτοκρατοριών, που κυριαρχούσαν στην περιοχή, αποτελεί μικρόκοσμο της ιστορικής παρακαταθήκης της Μεσογείου. 
Σήμερα είναι ένα αμάλγαμα μνημείων, που αντιπροσωπεύουν διαφορετικές εποχές της πορείας του, από τους ναούς του 4 π.Χ. αιώνα, μέχρι τα Οθωμανικά οχυρωματικά έργα του 19ου αιώνα. 
Εκτός από τα αρχαιολογικά κατάλοιπα, στο Βουθρωτό υπάρχει και το περίπλοκο οικοσύστημα της φυσικής δασώδους έκτασης, εξαρτημένης από τα γλυκά νερά της Λίμνης του Βουθρωτού και το κανάλι Βιβάρι, το οποίο οδηγεί τα νερά της λίμνης προς το Ιόνιο Πέλαγος. 
Σ’ αυτό το οικοσύστημα φιλοξενείται του το 17% των ειδών χλωρίδας και πανίδας της Αλβανίας. Ο συνδυασμός ιστορικών μνημείων και φυσικού περιβάλλοντος ξεχώρισε το Βουθρωτό ως αγαπημένο προορισμό των Ευρωπαίων ταξιδιωτών του 18ου και 19ου αιώνα και μέχρι, που έκλεισαν τα σύνορα. Από το 1991 και μετά, αναζωπυρώθηκε το ενδιαφέρον. 
Σ’ αυτό το χώρο τα νεαρά άτομα δεν μπορεί να μη συλλογίστηκαν ότι ο συνδυασμός της ιστορίας και της προόδου, μπορεί να φωτίζει το δρόμο επάνω στης ζωής τα προβλήματα. 
Μπορούν από τη μια να απολαμβάνουν τα αγαθά της προόδου και μέσω αυτής να διοχετεύουν τη δημιουργική πνοή τους και από την άλλη την φλόγα των μεγάλων και ωραίων επιτευγμάτων της ιστορίας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ