Στο Κρεμλίνο εορτάστηκε η 1030η επέτειο από το Βάπτισμα της Ρωσίας (ΦΩΤΟ)

Γράφει ο Αιμίλιος Πολυγένης

Με πάσα μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε η 1030η επέτειο από το Βάπτισμα των Ρως, αλλά και η εορτή του Αγίου και Ισαποστόλου Βλαδιμήρου στην Μόσχα.
Στην πλατεία ενώπιον του Καθεδρικού Ναού του Κρεμλίνου, τελέστηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία συλλειτουργούντων του Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. Θεοδώρου Β΄ και του Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ. Κυρίλλου.
Με τους Προκαθημένους συλλειτούργησαν Εκπρόσωποι Ορθοδόξων κατά τόπους Εκκλησιών, καθώς και πλειάδα Ιεραρχών της Εκκλησίας της Ρωσίας.
Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας τέθηκε προς προσκύνηση λειψανοθήκη με λείψανα του Αγίου Πρίγκηπα Βλαδιμήρου, τα οποία μεταφέρθηκαν από τον Καθεδρικό Ναό του Σωτήρος.
Ακολούθησε προσφώνηση του Πατριάρχη Μόσχας και στη συνέχεια η αντιφώνηση από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρο Β’.
Επίσης ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ρωσίας απένειμε το μετάλλιο του Αγίου Πρίγκιπα Δανιήλ (3ος βαθμός) στον Δήμαρχο της Μόσχας κ. Σομπιάνιν, ως ένδειξη αναγνώρισης για το έργο του σχετικά με την αποκατάσταση των μνημείων της ιστορίας και του πολιτισμού, αλλά και την ανέγερση των Εκκλησίων στην Μόσχα.
Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ακολούθησε λιτανεία προς το άγαλμα του Αγίου Βλαδιμήρου, παρουσία του Προέδρου της Ρωσίας κ. Βλαντιμίρ Πούτιν.
Εκεί ο Πατριάρχης Μόσχας κ. Κύριλλος ανέγνωσε μια ειδική προσευχή και στη συνέχεια ανέπεμψε δέηση για την ειρήνη στην Ουκρανία.
Στην ομιλία του ο Πατριάρχης Κύριλλος αναφέρθηκε στον Άγιο Βλαδίμηρο, τονίζοντας ότι το “βάπτισμα των Ρως ήταν ένα γεγονός παγκόσμιας σημασίας”.
“Το βάπτισμα της Ρωσίας επηρέασε την ιστορία του κόσμου και είναι στενά συνδεδεμένη με ανθρώπους που ζουν σήμερα σε διάφορες χώρες” – ανέφερε σε άλλο σημείο ο Πατριάρχης Μόσχας.
Ο εκχριστιανισμός των Ρως σύμφωνα με τον Πατριάρχη, “έγινε η βάση για τη δημιουργία της κοσμικής κουλτούρας, συμπεριλαμβανομένων της λογοτεχνίας, της ζωγραφικής, της μουσικής, της αρχιτεκτονικής, και αυτό ήταν «ένα πραγματικά παγκόσμιο κατόρθωμα του Αγίου Πρίγκιπα Βλαδιμήρου.”
Κλείνοντας ο Πατριάρχης Κύριλλος απευθυνόμενος προς τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, τόνισε ότι “δεν είναι τυχαίο που έχετε το όνομα του Αγίου Βλαδιμήρου, διότι και εσείς με το έργο σας αλλάξατε τον κόσμο”.
ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ:
{youtube}R3AHMeRdCKQ{/youtube}

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Περί οσφρήσεως

Ομιλία του π. Μύρωνος Σιμωνοπετρίτου για την αίσθηση της όσφρησης, με αφορμή το βιβλίο του Αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτου «Περί φυλακής των πέντε αισθήσεων». Η ομιλία … [...]

«Τα συγκλονιστικά θαύματα που βεβαιώνουν και διαλαλούν την άμετρη αγάπη και τη στοργή της Παναγίας στους Έλληνες»

Αγαπητοί πατέρες και αδελφοί, Σήμερα, αυτή τη μεγάλη θεομητορική εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, οι ορθόδοξοι χριστιανοί σε όλο τον κόσμο τιμούν την Παναγία Μητέρα μας. … [...]

Η κοίμηση της Θεοτόκου

«Η πηγή τής ζωής εν μνημείω τίθεται καί κλίμαξ πρός ουρανόν ο τάφος γίνεται». (Προσόμοιον Μ.Εσπερινού Κοιμήσεως Θεοτόκου). Σήμερα, όπως καί σέ κάθε γιορτή αγίου τής … [...]