Στο πλευρό της Αμπετείου Σχολής Καΐρου, η Κύπρος και ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας

Σε όλο και πιο δυναμικό θεσμό εξελίσσεται η συνεργασία της Κύπρου με την ιστορική Αμπέτειο Σχολή Καΐρου.
Πρόκειται για μία προσπάθεια που ξεκίνησε με πρωτοβουλία και τη θερμή στήριξη του Επιτρόπου Προεδρίας για τους Αποδήμους κ. Φώτη Φωτίου και είχε ως αποτέλεσμα τα τελευταία χρόνια, τις επισκέψεις μαθητών του ιστορικού σχολείου στην Λευκωσία και την Πάφο, αλλά και σημαντικές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής, επίσκεψη στο Μέγαρο της Προεδρίας, υποδοχή από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου και φιλοξενία από τον Δήμαρχο Πάφου.
Έτσι, κατά τη φετινή εορτή των Τριών Ιεραρχών στο Κάιρο, η αναπληρώτρια Διευθύντρια της Αμπετείου Σχολής κα Σωτηρία Μπέτα αποκάλυψε στον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο ότι και φέτος, οι μαθητές της Γ΄ Λυκείου του αιγυπτιώτικου σχολείου έχουν αποφασίσει να επισκεφτούν την Κύπρο, συνεχίζοντας την παράδοση των τελευταίων ετών και αποφασίζοντας να ενδυναμώσουν έτι περαιτέρω τις σχέσεις τους και με τα σχολεία της Μεγαλονήσου.
Και ευχαρίστησε θερμά τόσο τον Επίτροπο Προεδρίας κ. Φώτη Φωτίου, για τη μεγάλη του αγάπη προς την αιγυπτιώτικη νεολαία όπως πάντοτε την εκφράζει τόσο στο Κάιρο όταν επισκέπτεται την Κυπριακή Αδελφότητα όσο και στη Λευκωσία, καθώς και τις κυπριακές διπλωματικές αρχές στην Χώρα του Νείλου, τόσο τον νέο Πρέσβη κ. Όμηρο Μαυρομάτη που υποσχέθηκε να βρίσκεται πάντοτε στο πλευρό της αιγυπτιώτικης νεολαίας όσο και τον προκάτοχό του, Χάρη Μορίτση.
Από την πλευρά του, ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος κ.κ. Θεόδωρος Β΄ εξέφρασε και εκείνος τη στήριξή του στην πρωτοβουλία των μαθητών της Αμπετείου Σχολής να συνεχίσουν και να ενδυναμώσουν τις επαφές τους με την Κύπρο.
Μάλιστα, έδωσε οδηγίες στον Πατριαρχικό Επίτροπο Καΐρου, Μητροπολίτη Μέμφιδος κ. Νικόδημο για να επικοινωνήσει με τον Έξαρχο της Αλεξανδρινής Εκκλησίας στη Λευκωσία, Επίσκοπο Νιτρίας κ. Νικόδημο, να υποδεχτεί τους Αιγυπτιώτες μαθητές όταν θα μεταβούν στην Κύπρο, αργότερα την άνοιξη.
Τις ευχαριστίες τους προς την Κύπρο, όλα τα τελευταία χρόνια προς την Αμπέτειο Σχολή, εξέφρασε εκ μέρους και του Δ/ντή της Σχολής, Αρχιεπισκόπου Σινά, Φαράν και Ραϊθούς κ. Δαμιανού, και ο Διαχειριστικός Δ/ντής της Αμπετείου Σχολής και Γενικός Γραμματέας του Ιδρύματος Αμπέτ κ. Νικόλας Βαδής και τα Μέλη του εν λόγω ΔΣ, Ελένη Μαγγανά Οικονόμου και Αντώνης Διαμαντίδης.
Πηγή: ΚΥΠΕ, Ν. Κάτσικας

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

MONASTERIES OF GREECE – Μοναστήρια της Ελλάδας

Ένα μοναδικό οδοιπορικό στα ελληνικά Ορθόδοξα Μοναστήρια από τον Συγγραφέα, Φωτογράφο και Εκδότη Δημήτρη Σωτηρόπουλο. Το βιβλίο περιέχει πάνω από 600 φωτογραφίες υψηλής … [...]

Μέχρι πότε μας συγχωρεί ο Θεός;

Κάποιος αδελφός ρώτησε τον αββά Ποιμένα: Αν ένας άνθρωπος πέσει σε κάποιο αμάρτημα και μετανοήσει, τον συγχωρεί ο Θεός; Ο γέροντας του αποκρίθηκε: Ο Θεός που έδωσε … [...]

Παραδείγματα πειρασμών

Ομιλία του Ιερομονάχου Μύρωνος Σιμωνοπετρίτη στο Μετόχι της Αναλήψεως της Ι.Μ. Σίμωνος Πέτρας στο Βύρωνα Αττικής. %audio% … [...]

Ο Νώε και ο κατακλυσμός

Καθώς η ιστορία της Δημιουργίας συνεχίζεται στη «Γένεση», διαβάζουμε τη γνωστή ιστορία του Νώε και του κατακλυσμού, ενός γεγονότος που υπάρχει στη συλλογική μνήμη και … [...]