Στρατονικείας Στέφανος: ''Εσείς εδώ και εμείς εκεί φυλάμε Θερμοπύλες''

Της Δήμητρας Συμεωνίδου
“Η Εκκλησία πρωτοστάτησε στη βοήθεια προς τους πρόσφυγες πριν έρθουν όλες αυτές οι ΜΚΟ”
Τέλεσε τον αγιασμό για τους αγρότες στο Μικρό Κρανοβούνιο και συλλειτούργησε μαζί με τον μητροπολίτη Μαρωνείας στην Ξυλαγανή

“Εσείς εδώ και εμείς εκεί φυλάμε Θερμοπύλες”. Με τα λόγια αυτά ο Επίσκοπος Στρατονικείας της Μητρόπολης Λέρου, Καλύμνου και Αστυπαλαίας, απευθύνθηκε στους κατοίκους του Μικρού Κρανοβουνίου.
Τέλεσε τον αγιασμό για τους αγρότες και τους κατοίκους του χωριού και μαζί με τον μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονα επισκέφτηκαν το ναό του Αγίου Παντελεήμονα. Νωρίτερα, το πρωί της Κυριακής 29 Οκτωβρίου, συλλειτούργησε μαζί με τον μητροπολίτη στην Ξυλαγανή.
Στα νησιά Λέρο, Κάλυμνο και Αστυπάλαια που απαρτίζουν τη Μητρόπολη με Μητροπολίτη τον κ. Παΐσιο δραστηριοποιείται ο επίσκοπος Στρατονικείας, ο οποίος μίλησε για την περιοχή του: “Είναι τρία νησιά που βρίσκονται στην άλλη άκρη της Ελλάδας, στη νότια περιοχή της Ελλάδος, πάρα πολύ κοντά στα σύνορα τα τουρκικά με ό,τι κι αν σημαίνει αυτό. Πραγματικά και εσείς εδώ και εμείς εκεί φυλάμε Θερμοπύλες και εργαζόμαστε σε αυτές τις περιοχές για να αισθάνονται περισσότερο ασφαλείς οι του κέντρου. Προσπαθεί η Εκκλησία, όπως και εδώ, να στηρίξει το λαό ώστε να μείνει στις περιοχές αυτές διότι είναι μικρά τα νησιά. Η οικονομική κρίση προφανώς χτύπησε και εκείνες τις περιοχές, όμως η Εκκλησία προσπαθεί να στηρίξει ώστε να μείνει ο λαός εκεί και να μην εγκαταλείπουν τις περιοχές τους. Έχουν φύγει βέβαια πολλοί μετανάστες, είχαμε πάντοτε μετανάστες, τώρα ακόμα περισσότερο λόγω της κρίσης. Το καλό με τις περιοχές μας είναι ότι οι μετανάστες αγαπούν πάρα πολύ τον τόπο τους και φροντίζουν για αυτόν. Και παρά το γεγονός ότι φεύγουν τον στηρίζουν με τον οποιοδήποτε τρόπο και πάντοτε η σκέψη τους είναι προς τα νησιά μας”.
Οι θρησκευτικοί ηγέτες της νησιωτικής αυτής μητρόπολης καλούνται να διαχειριστούν και το προσφυγικό, με τον Επίσκοπο Στρατονικείας να καταθέτει την εμπειρία του “προσπαθούμε να βοηθούμε και τους ανθρώπους που έρχονται από τα παράλια της Τουρκίας, με κάθε τρόπο να τους προσφέρουμε ό,τι μπορούμε, τουλάχιστον στα μέτρα τα δικά μας, να τους καλύψουμε τις βασικές ανάγκες και τα υπόλοιπα είναι θέματα της πολιτείας και όχι δικά μας”.
“Είμαστε ένας λαός αλληλέγγυος”, λέει με έμφαση ο Επίσκοπος Στρατονικείας και προσθέτει “όποιος τολμήσει να χαρακτηρίσει τον Έλληνα ως ρατσιστή μάλλον είναι κακοπροαίρετος και κακόβουλος. Πάντοτε δεχόμασταν ανθρώπους από άλλες περιοχές βέβαια σε μικρότερους αριθμούς. Στη Λέρο έρχονται αυτοί οι άνθρωποι τουλάχιστον 10-15 χρόνια, πολύ λιγότεροι βέβαια. Το καλοκαίρι του 2015 ήταν μια πάρα πολύ δύσκολη περίοδος για τα νησιά μας και ιδιαίτερα για τη Λέρο και βέβαια για τα νησιά του βορείου Αιγαίου, αλλά τουλάχιστον για την περιοχή μας που γνωρίζω η Εκκλησία πρωτοστάτησε πριν έρθουν όλες αυτές οι μη κυβερνητικές οργανώσεις οι οποίες προσέφεραν βέβαια, τώρα τα κίνητρα του καθενός δεν θα τα αναλύσω. Η Εκκλησία προσέφερε ό,τι μπορούσε, ο λαός, γιατί η Εκκλησία είναι ο λαός, δεν είμαστε εμείς οι κληρικοί. Το ότι εμείς βρισκόμαστε μπροστά και κάνουμε διάφορα πράγματα έχουμε πάντα τη στήριξη του λαού και τη διάθεση του λαού, γιατί ο λαός μας δίνει και τα μέσα για να προσφέρουμε. Άρα εφόσον η Εκκλησία πάντοτε είχε και στήριζε, είτε αυτό ήταν ρουχισμός, είτε είδη πρώτης ανάγκης, είτε ήταν χρήματα για τα εισιτήριά τους, είτε οτιδήποτε αυτό σήμαινε ότι ο λαός προσέφερε στην Εκκλησία για να μπορέσει η εκκλησία να τη διαχειριστεί”.
Χαιρετίζει τη συνύπαρξη χριστιανών και μουσουλμάνων στη Θράκη και τονίζει “η εμπειρία του δικού σας Μητροπολίτη προφανώς είναι χρήσιμη. Το γεγονός ότι ο καθένας πιστεύει στο Θεό του, άσχετα από τη θεολογική πλευρά του, δηλαδή αν εμείς πιστεύουμε ότι ο τριαδικός θεός είναι ο αληθινός θεός, αυτό δεν εμποδίζει κανέναν στο να συνεργαστεί για το καλό αυτού του τόπου όπου γεννηθήκαμε όλοι και οι χριστιανοί και οι μουσουλμάνοι και μεγαλώσαμε τα παιδιά μας και υπήρξαν οι πατεράδες μας και οι παππούδες μας. Αν αυτό υπάρξει με αυτόν τον γνώμονα και με αυτό το στόχο όλα τα υπόλοιπα μπορούν να μπουν στη θέση τους και να βρεθούν οι δίοδοι εκείνοι για να μπορέσουμε να επικοινωνήσουμε σωστά ο καθένας με αυτό που πιστεύει”.
Ο Επίσκοπος Στρατονικείας χειροτονήθηκε προ έτους μετά από απόφαση που έλαβε ο Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Είχε διατελέσει επί 20ετίας ιεροκήρυκας της νησιωτικής μητρόπολης.
Στη Ροδόπη βρέθηκε για πρώτη φορά, κατόπιν πρόσκλησης του τοπικού μητροπολίτη, με τον οποίον τον συνδέει πολυετής φιλία.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Πάσης αρετής καταγώγιον γέγονεν!

Του Πρωτοσυγκέλλου της Ι.Μ. Κυδωνίας και Αποκορώνου Αρχιμ. Δαμασκηνού Λιονάκη Τρία χρόνια ἔχουν περάσει ἀπό τήν ὑπερφυῆ γέννησή Της, μία ἀκόμη ἀπόδειξη ὅτι τά ἀδύνατα … [...]