Συνάντηση των Επιταφίων στην Ι.Μ. Νικαίας (ΦΩΤΟ)

Νίκαια | Βαγγέλης Καρπαθάκης

Σε κλίμα βαθιάς κατάνυξης και περισυλογής τελέστηκε σήμερα, Μεγάλη Παρασκευή 26 Απριλίου 2019 η Ακολουθία του Επιτάφιου Θρήνου του Κυρίου Ιησού Χριστού στον Ιερό Ναό του Γενεσίου της Θεοτόκου Νικαίας.
Της Ακολουθίας προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νικαίας κ.Αλέξιος πλαισιούμενος από τον Προϊστάμενο του Ιερού Ναού Αρχιμ. Παντελεήμονα Μαλατέστα και των συνεφημερίων του.
Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την διάρκεια του Επιταφίου σε κεντρικό δρόμο της Νίκαιας πραγματοποιήθηκε η συνάντηση πέντε Επιταφίων της Ιεράς Μητροπόλεως.
Συγκεκριμένα, του Καθεδρικού Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Νικαίας, του Γενεσίου της Θεοτόκου, του Αγίου Ιωάννου Χρυσοστόμου, Αγίου Γεωργίου Νικαίας και του Αγίου Γεωργίου Κορυδαλλού.
Στον Θείο Λόγο του ο Μητροπολίτης Νικαίας σημείωσε:
Παιδιά μου αγαπητά,
Την σημερινή ημέρα της Αγίας και Μεγάλης Παρασκευής κορυφαία ημέρα του εκκλησιαστικού μας έτους η αγία εκκλησία δια της λιτανέυσεως του Ιερού Επιταφίου, με δάκρυα και μύρα κηδεύει Νεκρόν τον αεί Ζώντα και πάντοτε Αθάνατον Κύριον της δόξης τον Εκουσίως παθόντα και ταφέντα και θάνατον γευσάμενον Κύριον Ιησούν.
Εγέυθη τον θάνατον ο Κύριος Ιησούς Χριστός και τριήμερος κατήλθεν εια τον Άδην δια να ζήσωμεν όλοι εμείς.
Εάν, τέκνα μου δεν ενεκρούτο δεν θα εγένετο Αθάνατος ο άνθρωπος.Ο θάνατος του ενέπαιξε τον θάνατον και έγινε η ζωή των ανθρώπων.
Και τούτο,διότι ο τάφος Του έγινε μνημείο κενόν.
Τριήμερος και αυτεξουσίως Ανέστη απο νεκρών, λύσας θάνατου δεσμά.
Και η σημερινή σύναξις τόσον μεγάλο πλήθος πιστών της Εκκλησίας της Νικαίας.
Η πανηγυρική και συνάμα πένθιμος συνένωσι της πορείας και Ιεράς λιτανέυσεως του Ιερού Επιταφίου πολλών ενοριακών Ναών της Μητροπόλεως μας, αποδεικνύει την πίστη και την αγάπη όλων μας προς τον παθόντα και ταφέντα και Αναστάντα Κύριον τον Αρχηγόν της Σωτηρίας ημών.
Ο ασπασμός του Ιερού Επιταφίου σημαίνει και την νέκρωση των παθών μας,του εγωισμού μας,των μικροτήτων μας, της ολιγοπιστίας η και της απιστίας μας.
Η πατερική εμπειρία της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας και ολόκληρος η Θεολογία μας ευθέως εδίδαξαν ότι εάν δεν συναναβής μαζί με τον Ιησούν Χριστόν εις Ιεροσόλυμα δεν συσταυρωθής, δεν συνταφής και όλα αυτά με όλη την θέληση σου, με όλη την αγάπη σου, με όλο το δυναμικό της καρδίας σου, ποτέ δεν θα γνωρίσεις το φώς της Αναστάσεως την δύναμη της Εγέρσεως την δόξα του Παραδείσου.
Αρχιερατική μου Ευχή, προς όλους σήμερα είναι η χάρις τπυ Επιταφίου, δηλαδή η χάρις του Ζωοδότου Ιησού Χριστού, να αξιώσει όλους μας να έχουμε καλήν Ανάσταση.Καλή Ανάσταση όχι απλώς την ημέρολογιακή Εορτή, την πρώτη και Κυριώνυμον Εορτή του Έτους αλλά και την καλή Ανάσταση πάσιν υμίν θεωρώ την πραγματική ελευθερία όλων μας εκ των δεσμών του θανάτου.Αυτό και είναι το νόημα της ευχής μου.
Τον θάνατον,όχι μόνον ώς του οριακού συμβάντος της ζωής αλλά και της καθημερινής σήψεως και θλίψεως και οδύνης της Ιστορικής μας πορείας, καθόσον οσμήν θανάτου αποπνέει δυστυχώς, η αμαρτωλή καθημερινότητα της ζωής μας και το μοναδικό φάρμακο εξυγιάνσρως και αποθεραπείας αυτής της καταστάσεως είναι μόνον η ένωση όλων με τον Ζωοδότην Χριστόν, τον Νικητή του Θανάτου και ενούμεθα μετά Κύριον δια των Αχράντων του Μυστηρίων.
Το Σώμα Του και το αίμα του είναι “αντίδοτο του μη αποθανείν” είναι ζωή ζωάς ζωοποιούσα είναι αφθαρσία αιωνιότης,δόξα και Αθανασία είς το Ιερό κουβούκλιο του Επιταφίου καταργείται ο θάνατος και εις το κενόν Μνημείο συντρίβονται τα κλείθρα του Άδου και συναναγείρονται οι πρωτόπλαστοι και εν τω προσώπω αυτών σύμπασα η ανθρωπότης,ολόκληρον το ανθρώπινο γένος,μετά του Ιησού Χριστού αποκαθίσταται εις τον Παράδεισον.
“Καλή Ανάστασιν, Έτη Πολλά, πανευφρόσυνα, δημιουργικά,έτη Ζωής και Αθανασίας προς όλους προσωπικώς εις τις οικογένειες σας,τους ξενητεμένους αδερφούς μας, προς την Πατρίδα μας και το Έθνος μας ολόκληρον.
“Καλή Ανάσταση”.
Να αναφερθεί ότι τον Ιερό Ναό καθώς και την Ιερά Περιφορά του Επιταφίου κατέκλυσε πλήθος κόσμου απο διάφορες ενορίες μαζί με προσκυνητές της περιοχής της Νίκαιας.
Τέλος, στον Ιερό Ναό Γενεσίου της Θεοτόκου Νικαίας, όπως και σε όλους τους Ενοριακούς Ναούς της Ελλάδος και του Εξωτερικού το Μεγάλο Σάββατο θα τελεστεί η Ακολουθία της Παννυχίδος του Πάσχα και η Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία.
ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

12060 – Άνθρωπον ουκ έχω

Ο παράλυτος του Ευαγγελίου παραδειγματίζει και μπορεί να διδάξει τον σύγχρονο άνθρωπο.«Άνθρωπον ουκ έχω», φώναζε ο παράλυτος, δείχνοντας την μοναξιά του, αντιμετωπίζοντας … [...]