Συναυλία ορχήστρας παραδοσιακών οργάνων Σχολής Βυζαντινής Μουσικής Ι.Μ. Κίτρους

Mια ξεχωριστή συναυλία της ορχήστρας παραδοσιακών οργάνων της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητρόπολης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος «Ο Όσιος Διονύσιος εν Ολύμπω», είχαν την τύχη να απολαύσουν το βράδυ της προηγούμενης Παρασκευής, οι φίλοι της μουσικής, στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού Αγίας Άννης.
Η εκδήλωση με τίτλο «Εν Χορδαίς και Οργάνοις» πραγματοποιήθηκε ενόψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς και των μαθημάτων της Σχολής.
Τη μουσική παράσταση προλόγισε ο Διευθυντής της Σχολής και Καθηγητής της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης κ. Μανούσης Δημήτρης, ο οποίος αναφέρθηκε στο πολύπλευρο έργο της και στην αξιοθαύμαστη προσπάθεια που καταβάλλουν οι δάσκαλοι και οι μαθητές.
Καλλιτέχνες που τιμούν τις ρίζες τους ταξίδεψαν το κοινό σε σύγχρονα μουσικά μονοπάτια της γνήσιας παραδοσιακής μουσικής, σε παραδοσιακούς ήχους  που επιμελήθηκαν με πολύ αγάπη και μεράκι. Παρουσιάστηκαν γνωστά τραγούδια από τη  Μικρά Ασία, τον Πόντο και τη Θράκη και άλλες περιοχές, σε μια ιδιαίτερη μουσική συνάντηση. Μια πραγματική πανδαισία ηχοχρωμάτων, οργάνων, ερμηνειών και παραδοσιακών τραγουδιών.
Μετά το πέρας της εκδήλωσης, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιος  ευχαρίστησε τα μέλη της ορχήστρας, καθηγητές και μαθητές από τα τμήματα της Σχολής για την εξαιρετική απόδοση ενώ έκανε ιδιαίτερη μνεία στην πνευματική διάσταση και την παιδεία, που μπορεί να αποκτήσει ο κάθε μαθητής με την ενασχόλησή του με την μουσική. Τέλος, συνεχάρη τη διεύθυνση, τους καθηγητές, τους μαθητές και όλους τους συντελεστές για την εξαιρετική πορεία της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής και Παραδοσιακών Οργάνων και την συνεισφορά της στο συνολικό πνευματικό έργο της Ιεράς Μητροπόλεως.
Στη συναυλία συμμετείχαν οι καθηγητές:
Γκούνας Γεώργιος ΤραγούδιΓκραίκος Γιάννης Παραδοσιακά ΚρουστάΓκραίκος Θάνος ΟύτιΖαχούλης Ζαχαρίας ΑκορντεόνΚαμπουρίδου Στέλλα ΚαβάλιΚατσαβός Κυριάκος Ποντιακή ΛύραΠούλιος Γιάννης Παραδοσιακό ΒιολίΣαρηγιαννίδης Ηλίας Πολίτικο Λαούτο (Λάφτα)Σιδηρόπουλος Νικόλαος ΛαούτοΤουρνάς Παναγιώτης ΤραγούδιΧρυσόπουλος Δημήτρης Κλαρίνο
και οι μαθητές: 
Μαυρομουστακίδης Βασίλης Ποντιακή ΛύραΜπατσίλα Ειρήνη ΛαούτοΝατσιοπούλου Αμαλία Πολίτικο ΛαούτοΠαπαγεωργίου Γλυκερία ΛαούτοΣπανού Τριανταφυλλιά ΚαβάλιΤάκου Αικατερίνη ΤραγούδιΤσιούχα Μαρία Τραγούδι
Η Ορχήστρα Παραδοσιακών Οργάνων της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος  «Ο Όσιος Διονύσιος εν Ολύμπω» ξεκίνησε τις πρώτες της συναντήσεις το 2016,  με πρωτοβουλία και τις ευλογίες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη κ. Γεωργίου.
Σήμερα αποτελείται από άνδρες και γυναίκες κάθε ηλικίας, με μόνο κίνητρο την αγάπη τους για την πατροπαράδοτη μουσική και το μεράκι τους.
Στη Σχολή λειτουργούν εκτός από τα τμήματα της βυζαντινής μουσικής και τμήματα παραδοσιακής μουσικής και παραδοσιακών μουσικών οργάνων.


 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Ποση ωρα να προσευχομαι;

Ρώτησα κάποτε ένα νέο 16 ετών:-Αγαπάς, παιδί μου, το Θεό;-Τον αγαπώ πολύ, πάτερ μου, μου απάντησε αυθόρμητα.-Προσεύχεσαι σ’ Αυτόν τακτικά;-Όχι! μου είπε με ειλικρίνεια.Ο … [...]