Συνεδρία της Ρουμανικής Εκκλησίας με συμμετοχή Προκαθημένων

Για την Romfea.gr | Αθανάσιος Θανόπουλος

Πραγματοποιήθηκε σήμερα, Σάββατο 28 Οκτωβρίου η έκτακτη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ρουμανίας υπό την προεδρία του Μακαριωτάτου Πατριάρχη Ρουμανίας κ. Δανιήλ.
Στην Συνεδρία συμμετείχαν ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ. Κύριλλος, ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων και πάσης Αλβανίας κ. Αναστάσιος και ο Αρχιεπίσκοπος Τσεχίας κ. Ραστισλάβ.
Επίσης συμμετείχαν τα μέλη της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Ρουμανίας και Ιεράρχες των Ορθόδοξων Εκκλησιών της Ρωσίας, της Αλβανίας, της Τσεχίας, της Βουλγαρίας, της Γεωργίας και της Πολωνίας.
Την συνεδρίασε προσγώνησε ο Πατριάρχης Ρουμανίας κ. Δανιήλ και στην συνέχεια τον λόγο έλαβε ο Πατριάρχης Μόσχας κ. Κύριλλος, ο οποίος αναφέρθηκε στην ομολογία της πίστεως στα κομμουνιστικά καθεστώτα και τις έννοιες της ελευθερίας σήμερα, ενώ ευχαρίστησε τον Πατριάρχη Ρουμανίας για την τιμητική πρόσκληση να συμμετάσχει στους εορτασμούς του Αγίου Δημητρίου και στην 10η επέτειο ενθρονίσεώς του.
”Οι Εκκλησίες μας σήμερα απολαμβάνουν την ελευθερία η οποία αποκτήθηκε με ένα πικρό τίμημα που πληρώθηκε από τις προηγούμενες γενιές και με το τίμημα της θυσίας πολλών χιλιάδων νεομαρτύρων της Ορθοδοξίας που υπέφεραν από τον κομμουνισμό” ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Κύριλλος.
Σε άλλο σημείο ο Πατριάρχης Μόσχας τόνισε: ”Θα δώσουμε λόγο ενώπιον του Θεού και της ιστορίας για τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιήσαμε αυτό το δώρο της ελευθερίας. Πρέπει να μελετήσουμε προσεκτικά την ιστορική εμπειρία της Εκκλησίας στα δύσκολα χρόνια των διωγμών από τον κομμουνισμό και να φροντίσουμε να διδάξουμε τους πιστούς για να αντιμετωπίσουν τις νέες προκλήσεις του μέλλοντος.”
Στην συνέχεια ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων και πάσης Αλβανίας κ. Αναστάσιος λαμβάνοντας τον λόγο μίλησε για τις θλίψεις και τις δυσκολίες που αντιμετώπισε η Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας, η οποία καταργήθηκε κατά τη διάρκεια του κομμουνιστικού καθεστώτος.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Πάσης αρετής καταγώγιον γέγονεν!

Του Πρωτοσυγκέλλου της Ι.Μ. Κυδωνίας και Αποκορώνου Αρχιμ. Δαμασκηνού Λιονάκη Τρία χρόνια ἔχουν περάσει ἀπό τήν ὑπερφυῆ γέννησή Της, μία ἀκόμη ἀπόδειξη ὅτι τά ἀδύνατα … [...]