Τα Αναγνώσματα

Μετά τον Τρισάγιο ύμνο διαβάζονται τα Αναγνώσματα: ο Απόστολος, δηλαδή ένα κομμάτι από κάποιο αποστολικό κείμενο (Από τις Πράξεις των Αποστόλων ή από κάποια Επιστολή Αποστόλου) και το Ευαγγέλιο, δηλαδή μια περικοπή από κάποιο από τα τέσσερα Ευαγγέλια. Την ώρα του ευαγγελικού αναγνώσματος είμαστε όρθιοι. Τα κείμενα διαβάζονται στην αρχαία γλώσσα και περιέχουν νοήματα που δεν είναι πάντοτε εύκολο να τα καταλάβουμε. Γι’ αυτό ακολουθεί το κήρυγμα, δηλαδή λίγα λόγια ειπωμένα από τον ιερέα ή κάποιον άλλο ιεροκήρυκα, που μας βοηθούν να καταλάβουμε το θέλημα του Θεού, τον Λόγο Του, και πώς θα τον εφαρμόσουμε στη ζωή μας.
Η Λειτουργία των Κατηχουμένων τελειώνει με μια εκτενή δέηση, δηλαδή μια προσευχή πρώτα για τους κατηχουμένους που σ’ αυτό το σημείο αποχωρούσαν, έφευγαν από τον ναό, και στη συνέχεια για τους πιστούς (για τον επίσκοπο της Εκκλησίας, για τους άρχοντες, τους ασθενείς, τους αιχμαλώτους, όσους βρίσκονται σε θλίψη και δοκιμασία και για όλες τις υλικές και πνευματικές ανάγκες των Χριστιανών). Σήμερα, επειδή δεν υπάρχουν κατηχούμενοι, συνήθως οι ευχές αυτές παραλείπονται.
Θεολογική βοήθεια και καθοδήγηση: (+) π. Κωνσταντίνος Παπαγιάννης
Φωτογραφία Ιερέα: Ι.Ν. Τριών Ιεραρχών Θεσσαλονίκης
Παρακάτω μπορείς να διαβάσεις τι λέγεται στα Αναγνώσματα

 
 
 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

«Θαύματα της Αγίας Ζώνης» – Νέα έκδοση

Το βιβλίο προλογίζει ο Καθηγούμενος της Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου Γέροντας Εφραίμ. Απόσπασμα από τον πρόλογο «Τα έργα του Θεού και των Αγίων Του, που δεν μπορεί να ερμηνεύσει … [...]